Ha lemondanék a gyermekeimről csak akkor adnák nevelőszülőkhöz Őket? Amíg intézetbe vannak visszakaphatom Őket?
Ez azért borzasztó. Attól, hogy valaki depressziós elveszik a gyerekeit, sőt gyámot rendelnek ki föléjük? Akkor nagyon sok családtól elvehetnék a gyerekeket. Borzasztó. Tényleg.
Milyen a kapcsolatod anyukáddal? Ezek után gondolom nem túl jó. Nem tudsz vele beszélni erről?
Véleményem szerint a gyermekágyi/szülés utáni depresszió és a gyermekágyi/laktációs pszichózis között óriási külömbség van.
A depresszió :
"Gyanús jelek:
Kényszerképzetek.
Állandó kimerültség.
Pánikrohamok jelentkezése.
Rendszeres éjszakai felriadás.
A mellőzöttség alaptalan érzése.
Személyes higiénia elhanyagolása.
Szorongás, levertség, gyakori sírás."
A gyermekágyi/laktációs pszichózis:
"Betegség leírása:
A szülést követő 6 héten belül kialakuló pszichotikus állapotot soroljuk ebbe a kategóriába.
Betegség lefolyása:
A szülést követően általában 1-2 héttel, a gyermekágyi időszakban kialakuló pszichotikus állapot, melyben a valósággal való adekvát kapcsolatata megszakad a betegnek A kibontakozó állapot érzékcsalódásokkal, téveszmékkel, érzelmi hullámzásokkal jár, melyekhez nyugtalanság, figyelemzavar, szétesett beszéd, labilis hangulat, zavartság, összességében dezorganizált magatartás társul. Előfordulhat sztereotíp mozgászavar, vagy kialakulhat stuporozus állapot is..
1000 szülő nő közül 1-2 nő kerül a szülést követő első hónapban pszichotikus állapot miatt kórházba. Az elsőszülők kockázata viszonylag nagyobb. Jellemző, hogy a szülés után kialakuló pszichózis esetében általában már korábban jelentkező pszichiátriai betegség fellángolásáról van szó, amelyeket a hormonális változások provokálnak. Ez kb. a betegek felére jellemző. Abban az esetben, ha az anamnézisben nem szerepel pszichiátriai betegség, a későbbiekben kialakuló pszichotikus zavarral lehet számolni.
Megelőzési és más fontos tanácsok:
Lényegében a tünetek jellege szabja meg a tennivalókat, a kezelés a tüneti kép szerint alakul. Heveny pszichotikus állapotban kórházi felvétel szükséges. Különös elővigyázatosság szükséges a gyermek vonatkozásában.
Előzmények:
Betegségek
Mentális és viselkedészavar és egyéb psychés okok
Dopaminerg neurotranszmisszió változása
Szerotonerg neurotranszmisszió változása
Noradrenerg neurotranszmisszió változása
Egyéb prediszponáló tényezők
Első terhesség
Post partum
Nő / leány
Psychés kórokok
Patológiás családi kapcsolatok
Teljesítménycentrikus magatartás
Új élmények feldolgozásának zavara
Elhárító mechanizmusok szerepe
Pszichiátriai betegség az anamnézisben
Stresszhelyzet
Stresszes életmód
Szülővé válás
Szociális támogatottság hiánya
Személyiség pszichológiai sérülékenysége
Házassági problémák
Kényszeres személyiségvonások
Gyakoribb panaszok, tünetek:
Általános panasz
Fáradékonyság
Kimerültség
Mentális és viselkedészavarok
Alvászavar
Döntésképtelenség
Feledékenység
Figyelmetlenség
Nem figyel a környezetére
Tudati bizonytalanság, határozatlanság érzése
Zavartság
Ítélőképesség csökkent
Aggódás
Bűntudat
Elhagyatottság érzése
Elégedetlenség érzése
Erős levertség
Erős psychés izgalom
Fenyegetettség érzése
Fokozott ingerlékenység
Fokozott izgalmi állapot
Fokozódó közönyösség
Gyanakvás
Homályos víziók
Indíték csökkenés
Indítékszegénység
Ingerlékenység
Izgatottság
Lehangoltság
Lelkiismeretfurdalás
Reménytelenség érzése
Szenvedés érzése
Sírósság
Tehetetlenség érzése
Érzelmi labilitás
Érzékenység
Önvádlás
Hadar
Eddigi életmódját nem vagy nehezen tudja folytatni
Házimunkát nem vagy alig látja el, nem vagy alig tisztálkodik stb.
Ingerlékeny
Munkáját nehezebben vagy egyáltalán nem tudja ellátni
Bűnös cselekedete miatt önmagára, családjára is szerencsétlenséget hoz
Fejében a gondolatok hallhatóan hangosak
Gondolatait a tévében vagy a rádióban közvetítik
Gondolatok visszhangosodása
Idegen erők a gondolatot kiveszik a fejéből vagy gondolataiban olvasnak
Idegen erők befolyásolják,irányítják, uralmuk alatt tartják
Idegen erők gondolatot ültetnek a fejébe
Követnek, lehallgatják a telefonomat, most is figyelnek minket
Külvilág elidegenedésének érzése
Megfigyelik, követik
Másoktól való elszakadás, elhidegülés érzése
Testének, testrészeinek idegenszerű megváltozottságát érzi
dactylolysis spontanea
Úgy érzi, nem tud megfelelni a követelményeknek
Beszéd, párbeszéd hallása
Cselekedeteit kommentálják, értékelik, többnyire kritizálják
Képek, jelenetek látása
Fokozott síráskészség
Örömképtelenség
Hangulati labilitás
Hangulati nyomottság
Rossz közérzet
Képtelen az ellazulásra
Szorongás
Nyugtalanság
Korábbi életére jellemző dolgok kevésbé érdeklik
Fizikális vizsgálatok:
Idegrendszer
Hypervigilitás
Hypovigilitás
Beszűkült tudatállapot
Desorientatio
Tudatzavar (nem specifikus)
Gyorsult beszéd
Hangsúlytalan beszéd
Hangzási asszociáció
Logorrhoea
Meglassult beszéd
Mutacizmus
Gyakoribb szövődmények:
Mentális és viselkedészavar és egyéb psychés okok
Nem organikus psychosis, k.m.n.
Nem-meghatározott szkizofrénia
Nem-meghatározott szkizoaffektív zavar
Öncsonkítás
Szándékos önártalom
Szándékos önártalom k.m.n."
Lényeg, a lényeg. Míg depressziónál nem, pszihózisnál fennáll a veszély, hogy az Anyuka bántja, csonkítja, megöli a gyermekét. Ezt pszichiáterek, független orvosszakértők vizsgálják. Természetesen ilyen esetben elveszik a gyermeket, de nem végleg!!!! Ez csak egy állapot, mely gyógyítható, de legalábbis tünetmentesíthető! Sok-sok Anyukát láttam akivel ez történt, mellette sok olyat is kinek már a terhesség előtt is pszichotikus betegsége volt... Viszont kevés olyannal találkoztam, aki nem kapta volna vissza a gyermekét.
Egy biztos orvosi kezelés KELL ilyen esetben!!!
(Zárójelben megjegyzem: mivel találkoztam ilyenekkel, én a terhességem alatt megbeszéltem a párommal, hogy ha bármiféle furcsa viselkedést vesz észre rajtam, azonnal vigyen pszichiátriára, ha kell erőszakkal is!!! Szerencsére nem kellett.:))
Családsegítő is azt fújja, hogy amíg gyógyszert szedek, addig nem nevelhetem Őket. Nem jár, én voltam bent.
Semmiképpen nem mondok le Róluk, de mit tudok tenni, ha Anyu intézetbe rakja Őket?
Köszönöm.
Szedtél gyógyszert és úgy született a kicsi Lányod?
De mit tegyek, hogy megkapjam Őket vagy Anyám ne tegye Nevelőintézetbe?
Anyám sajnos egyáltalán nem ért meg engem.
Abban teljesen igazad van, hogy a gyermekágyi/szülés utáni depresszió és a gyermekágyi/laktációs pszichózis között óriási különbség van.
Nekem gyermekágyi/laktációs pszichózisom volt.
De én akartam meghalni és nem bántottam volna egyik Gyermekemet sem.
igen en szedtem gyogyszert a terhesegem alatt soot meg most is szedem bar mar szerintem nem lenne ra szuksegem,de majd a doki eldonti!
en nem akartam bantani a gyerekeimet soot en magamat se nem tudom mit jelent az amibe te szenvedsz:( de van egy ismerosom aki megszult es utanna elkapta ezt a szornyuseget hogy bantani akarta vagy megolni, a gyereket es sajat magara kihivta a rendoroket es ok az anyjat nem vittek el soot a gyereket se vettek el tole hanem,orvosi kezelest kapott az anya, azota gyonyoruen neveli a kicsijet soot szuletett neki azota meg egy es most ikrekkel volt terhes csak sajnos elhaltak nala a babak
:( de a lany teljesen normalis es mondom neveli a gyermekeit!
Arról nem is hallottam még, a terhesegem alatt soot meg most is szedem bar mar szerintem nem lenne ra szuksegem,de majd a doki eldonti!
en nem akartam bantani a gyerekeimet soot en magamat se nem tudom mit jelent az amibe te szenvedsz:( de van egy ismerosom aki megszult es utanna elkapta ezt a szornyuseget hogy bantani akarta vagy megolni, a gyereket es sajat magara kihivta a rendoroket es ok az anyjat nem vittek el soot a gyereket se vettek el tole hanem,orvosi kezelest kapott az anya, azota gyonyoruen neveli a kicsijet soot szuletett neki azota meg egy es most ikrekkel volt terhes csak sajnos elhaltak nala a babak
:( de a lany teljesen normalis es mondom neveli a gyermekeit!
Bocsi nem tudom mit nyomtam meg!!!
Arról nem is hallottam még, hogy a terhesség alatt szed Valaki.
Köszönöm a bíztatást!
Szia!
Kérj az orvosodtól egy igazolást, hogy beszámítható vagy képes vagy ellátni a gyerekeidet.
Ha megvan a papír vedd vissza a gyámságot és nem lesz semmi gond!
Sok sikert légy erős!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!