Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Külföldön élni kisgyerekkel,...

Külföldön élni kisgyerekkel, a gyerek miatt?

Figyelt kérdés
Nehéz megfogalmaznom a kérdésem... feladnád-e a karriered lehetőségét annak érdekében, hogy külföldön jobb lehetőséget biztosíts a gyermekednek? Akkor is, ha minden bizonnyal csak olyan munkát kapnál, amit általános iskolai végzettséggel szoktak végezni, miközben neked jóval magasabb kvalitásod van, de azzal ott, külföldön nem kapsz, csak ilyen munkát? Lehet-e így maradéktalanul boldogan élni, hogy gyakorlatilag az ember fölöslegesen tanult annyit, mert a tudását nem tudja ott használni, ahol él? Vagy önzőség emiatt Mo.-n maradni és munkát keresni? Hiszen ha a gyerekre gondolunk, egyértelműen jót tesz neki a külföldi tanulás (komolyabb nyelvoktatás elsősorban), jobb anyagi körülmények között nőhet fel, stb.
2012. jún. 29. 08:53
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
66%

nem látom be, hogy miért lenne jobb egy gyereknek külföldön.

soha nem szakítanám ki a megszokott, anyanyelvi stb. környezetéből.

én magam sem költöznék ki véglegesen külföldre.

2012. jún. 29. 09:02
 2/13 anonim ***** válasza:
51%
Hát ha ált. isk-i végzettséggel találsz munkát, akkor jobb anyagi körülményeket nem fogsz tudni elérni külföldön sem. Ez az egyik. A másik meg, hogy szerintem nem innen kell megközelíteni a kérdést. Azt az utat válaszd, ami örömöt hoz neked vélhetően, s ott a gyermeked is jól fogja magát érezni, mert biztonságos, kiegyensúlyozott háttér veszi körül, s ez a legfontosabb. Az idegennyelv elsajátítása igazán semmiség a jó-léthez, jó érzéshez képest.
2012. jún. 29. 09:04
 3/13 anonim ***** válasza:
66%

Nem.

Én gyerekként/felnőttként is éltem kint, igaz gyerekként csak nagyon keveset, és akkor sem azért mentünk, hogy ott telepedjünk le. Nem volt jó. (Anglia/Svédország)

Teljesen beilleszkedni baromi nehéz, megkockáztatom, hogy lehetetlen gyermekként. Persze, hamar tanulja az ember a nyelvet, de én úgy érzem, hogy ennek a hasznossága olyan rettentő hosszú távon érvényesülhet maximum, hogy addigra rövid távon elveszted rajta az összes nyereséget.

Felnőttként pedig nem, nem mennék olyan pozícióba, ami nem felel meg a végzettségemnek. Én pszichológus vagyok, kint nem kell a munkám senkinek, csak angolul beszélek úgy, hogy ezen a nyelve terápiákat tudjak vezetni. A férjem orvos, ő viszont Angliába nem kellene, csak Svédo./Norvégiába. Mi emiatt nem megyünk, és hisszük, hogy ha a szüleink csodás gyermekkort tudtak nekünk biztosítani, ill. ők is leélték itt az életüket boldogan, szeretetben, akkor nekünk is menni fog.

Arról nem is beszélve, hogy szép nagy, pezsgő, szeretetteljes családunk van, akiket igen nehezen tudnánk itt hagyni.

De hallgass meg más tapasztalatokat is, hiszen nyilván mások vagyunk, és lehet másoknak bejön ez az élet. :)

2012. jún. 29. 09:09
 4/13 anonim ***** válasza:
66%
Családként csak akkor költöznék, ha otthon nincs már megélhetés v legálább az egyik szülő tutibiztos, jól kereső állást kapott, ahonnan tuti nem teszik ki sokáig. Csak a gyerek miatt költözni sztem nem éri meg. Ha nagyon akarod, akkor később cserediákként v felsőoktatásba kiküldheted. A lényeg csak annyi, h tanítasd vele a nyelvet.
2012. jún. 29. 09:10
 5/13 A kérdező kommentje:

Rosszul fogalmaztam. Már külföldön élünk, a gyerekünk itt született. Látom a különbséget a lehetőségekben számára, hogy jobb lenne neki, ha maradnánk. Egyrészt beszélne két idegen nyelvet a magyaron kívül (minimum), mert itt mindenki beszél egy idegen nyelvet (plusz számára idegen nyelv lenne a helyi nyelv is). Azért 3 nyelvvel munkát keresni, szerintem nagy előny bárhol a világban. Másrészt azért lenne jobb neki itt, mert itt többet keresünk még úgy is, hogy én nem tudok a szakmámban dolgozni, csak apuka. Így mindent tudunk számára biztosítani, nem azt mondom, hogy el lehet kényeztetni, de nem merül fel, hogy anyagiak miatt ne legyen lehetősége valamihez.

Ugyanakkor én gondolkodom a hazaköltözésen, mert a szakmámban nem kapok itt munkát. Nem büdös a munka, megcsinálok mindent, de hiányzik a régi munkám, hogy használjam az eszem is munka közben. Néha merengek, mivel lenne kevesebb, ha hazaköltöznénk. Kisebb lakás, kevesebb fizetés (kettőnk fizetése kevesebb lenne, mint itt kint apáé egyedül). Apuka itt boldog. Amúgy család nem köt már haza, az ország valamennyire hiányzik, de nem amiatt költöznék vissza.

2012. jún. 29. 09:21
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nincs olyan képzés, amivel sikerülne megszerezned a papírokat, h ott is munkába állhass?

Egyébként nekem is jó szakmám volt otthon, de nem tudtam volna hosszútávon fenntartani magam belőle, így kijöttem. Én sem abban a szakmában vagyok, de nagyon szeretem. Sajnos az eredetiben rengeteg volt a stressz.

2012. jún. 29. 09:27
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Mi is kint elunk, de nem mennek haza. Itt a gyereknek is tobb lehetoseg, na es a nyelv persze... nagyon nagy elony. Nalunk tanulni fogja az apjaet, az ittenit es persze tolem a magyart is. De ezt neked kell eldontened. Minden jot.
2012. jún. 29. 09:33
 8/13 anonim ***** válasza:
82%

Nekem is az jutott eszembe, hogy nem tudsz ott elvégezni valami tanfolyamot vagy sulit, ami olyan végzettséget ad, hogy dolgozhass a szakmádban?

Én nem jönnék haza! Ha kicsi már kinn született, ugyanúgy kiszakítanád a megszokott környezetéből, mintha itthonról költöznél ki. Neki az az otthon! A lehetőségekről nem is beszélve, és lehet azt mondani, hogy kinn sincs korlátból a kerítés, de lássuk be itthon a helyzet több, mint elkeserítő, és külföldön ha nem is milliomos vagy, de nincsenek mindennapi gondjaitok, itthon meg.....

2012. jún. 29. 10:49
 9/13 anonim ***** válasza:
34%
Egyrészt egy gyerek akkor boldog igazán, ha a szülei is azok. Másrészt kint sem hord mindenki gyémánt cipőt, és lakik csodapalotában, főleg nem azok, akik általános iskolai szintű munkát végeznek. Itthon is szépen meg lehet élni, és meg lehet adni mindent a gyereknek. Ma már anyanyelvi tanárt sem nehéz itt találni, ha mindenáron a nyelvtanulást akarod támogatni, ami egyébként természetesen hasznos. Nem hiszem, hogy el kell menni a világ végére, hogy megadhasd a gyerekednek azt, ami számára fontos!
2012. jún. 29. 11:13
 10/13 anonim ***** válasza:

Szia! Nekem is az a véleményem, hogy egy gyerek boldog szülők közt cseperedik boldog felnőtté. Ha te sehogy sem tudod megoldani, hogy olyasmivel foglalkozz, amitől elégedett vagy, akkor az hosszú távon rányomhatja a bélyegét a kedélyedre, s ne adj isten, még egy mártírérzés is kialakulhat belőle. Nehogy megsértődj, nem bántásból írom, de nagyon rossz, ha egy gyerek azt érzi, hogy „bezzeg én mindent megtettem érted, feláldoztam az életem miattad”, és nem gondolom, hogy te ezt gondolod, de ha az ember előtt évekig ott lebeg egy vágy, amit feladott más miatt, az képes kikészíteni.

Persze jó ötlet, hogy próbálj meg kint tanulni olyasmit, amivel jól érezhetnéd magad a munkaerőpiacon. Ha jól értem, nem kell visszarohannod dolgozni, nem szorultok rá, hogy bármit elvállalj, így ne add fel a vágyaidat!

De ezt írod: „gyakorlatilag az ember fölöslegesen tanult annyit,” – ami úgy hangzik kicsit, mintha nem is a szakmai kihívásokat hiányolnád, hanem az „elvesztegetett éveket” sajnálnád. Ha így van, azt mondom, semmilyen tanulás nem fölösleges! Én 30-on túl váltottam szakmát, és bár látszólag teljesen más, mint amiből diplomáztam először, az ott szerzett tudásom is segít benne. Szóval, ha csak ez a gond, akkor ne aggódj, pláne, mert simán lehet, hogy előbb-utóbb feljebb lépsz bárhol, ha látják, hogy „több van benned”.

2012. jún. 29. 12:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!