Havi 200 ezer Ft nagyon kevés egy háromtagú családnak?
nekünk is annyi jött be még nem rég, és akkor alig maradt pénzünk, mert havi 160-170 ezret adunk fel csekken :(
Mára már kicsit jobb a helyzet, több jön be pár ezerrel, de mikor 200 jött be, olcsó kajára, ruhára jutott csak. Nyaralni most sem megyünk, kocsi nincs.
A lakáshitel 60e körül (mert deviza, így változik), személyi hitelek 36e, biztosítások 13e,rezsi 30 ezer + évi 1 autó fa (100 ezer ft), telefonszámlák az mindig sok, 8-10 ezer körül.
Szóval mi sem nagyon jöttünk ki 200-ból.
ja, h nincs hiteled...
hát, figyu, mi is akkor "tanultunk" meg spórolni, amikor muszáj volt, mert nem volt zseton. Bár mi mindig félre tettünk pénzt, egyikünk fizuját, mikor még nem volt lakáshitelünk.
De sógoromék is így vannak, mint ti. Nincs gyerek, hitel, semmi, apósomnál laknak, és nem elég a pénzük, pedig mind2en dolgoznak...alig fizetnek rezsit, nevetséges amit adnak a rezsibe. Szóval ők még töletek is jobban állnak, ha ugy vesszük. Bár ott a sógornőm nem vesz csak új ruhákat, cipőket, minimum 5000 Ft-ért, nem kínait...na de ez mindegy is.
Rakjátok el a számlákat vásárlások után, és próbáljatok meg olcsóbb termékeket venni, sokszor ugyanolyan jó az is, csak ki kell próbálni, osztani, szorozni kell. Anyu olyan, hogy bizonyos drága márkákat vesz csak meg, engem is rászoktatott erre a "sznobizmusra", de rá kellett jönnöm ebben a "nyomorban", hogy vannak hasonló jó termékek is olcsóbban, csak azt mondjuk nem reklámozzák annyira, vagy kicsit több kell belőle, de még mindig jobban jövök ki.
Meg én sokszor messzebbi boltba megyek vásárolni, mert így pár száz Ft-ot megtakaríthatok.
Szóval, tényleg kellene maradni pénzeteknek, ha nincs kocsi, hitelek...
Már egyszer válaszoltam, a további infók alapján én is azt tudom tanácsolni, hogy egy hónapon keresztül minden egyes kiadást írjatok fel (ez mondjuk komolyan mondom, nem könnyű mutatvány, én két hónapig próbálkoztam vele, mire sikerült tényleg mindent felírni, mert ha mondjuk vettem egy kiflit vagy egy rágót reggel, azt a nap végére, mire hazaértem, már rég el is felejtettem, az árát meg pláne), mert a sok kis apróságnak tűnő dologból adódik az, hogy elfolyik a pénz. Akkor a hónap végén meg lehet nézni, hogy mik azok a dolgok, amikre túl sok pénz megy el, és mi ezek közül az, ami igazából nem lenne szükséges. Utána lehet azon gondolkodni, hogy lehetne ezeket takarékosabb formában megoldani, pl. ha sok pénz elmegy rágcsákra (tudom, ezt nem írtad, ez csak egy példa), akkor diszkontban nagyobb tételben megvenni egész hónapra, munkahelyre otthon megfőzött kávét vinni (én a teával csinálom ezt, viszem magammal thermobögrében, mert rájöttem, hogy nagyon nem mindegy, hogy 300 forintért a büfében iszom egy bögrével, vagy kb. ugyanennyiért veszek egy egész doboz teafiltert, aztán ha megittam a teámat, csak beteszem a bögrét egy zacsiba, azt meg a táskámba, otthon kimosom, ennyi).
Nem tudom, a férjed mennyit cigarettázik, de ha nem nagyon minimális mennyiséget (szóval nem napi 1-2-3 szálat), akkor én tudom ajánlani az elektromos cigit. Nekem nagyon bejött, és miután erre áttértem, akkor jöttem rá, hogy mennyivel több pénz marad a kasszában, ráadásul nincs füst, nincs szag, és senkit nem károsítok vele.
De a neten egy csomó jó spórolási tippet lehet találni még ezeken kívül, szerintem keress rá, mert tényleg úgy látom, hogy nálatok az ilyen apróságokon megy el a pénz, amik külön-külön nem is tűnnek nagy tételnek, csak amikor összeadódnak, már nem is olyan apróságok.
Igen, én is az apróságokra tippelek. Pl hogy bevásárláskor azt mondja a férjem, hogy nem kell felvágott, aztán mikor reggeles, akkor mégis vesz a közeli boltban 3x annyiért. Oké párszáz Ft de akkor is. Vagy pl ha leviszi sétálni a babát, akkor egy kávé-később egy fél lityi víz, pedig vettem kulacsot, de mindig azt mondja, hogy nem lesz szomjas. Így meg megint egy ezres majdnem elmegy, hogy mindig beülnek valahová...
Már sokszor mondtam neki ezt, de azzal védekezik, hogy ezek nem nagy tételek, ránk költi, nem elveri, és igaz is, hogy csupa jószándék, de sajnos meg kéne fogni ezeket a filléreket is...
Cigit napi 1-2 szál, elektromos volt neki de nem jött be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!