Tényleg szemét vagyok, hogy "elfogadom" a GYED-et?
Az a problémám, hogy ma nagyon megbántottak tanácsadáson, mert hogy jó anyagi körülmények között élünk, és én mégis elveszem mások elől az állami támogatást azzal, hogy elfogadom a GYED-et, amit majd kapni fogok.
Tény és való, hogy a férjem nagyon jól keres, és én is aránylag magas fizetést kapok, így a maximális GYED-et fogom kapni. Az is igaz, hogy meglennénk akkor is, ha én egy forintot sem kapnék szülés után. De én úgy érzem, hogy tisztességesen megdolgoztam a pénzemért, adóztam, mint bárki más. Arról nem én tehetek, hogy másnak rosszabbul megy, mint nekünk. Olyan rosszul esett, hogy konkrétan elmondtak mindenféle szarnak a többi kismama, hogy míg ők kuporognak két kereset mellett, meg nincs munkahelyük, én itt vígan lébecolok majd az állam pénzén. Tényleg szemét dolog tőlem? Egyáltalán vissza lehet utasítani a GYED-et? És ha igen, akkor valóban azt kéne tennem, mert hogy az ilyenek miatt, mint én, tart ott az ország, ahol?
Ha jól kerestél, akkor ahhoz képest még a max. gyed is csak aprópénz lesz a számodra, én legalábbis így éreztem. Szülés előtt 15 évig dolgoztam végig bejelentve, nem minimálbéren, úgyhogy én is jóval többet beletettem a nagy közös kasszába, mint amit utána gyedként megkaptam.
A gyed nem segély, nem alanyi jogon jár, hanem azok kapják, akik előtte dolgoztak, adót fizettek meghatározott ideig, és az összege is a korábbi jövedelem alapján kerül megállapításra.
Emiatt ne legyen rossz érzésed egy percig sem, inkább örülj neki, hogy a kisbabádnak a férjeddel együtt anyagiakban is meg tudtok majd adni minden szükségeset. Teljesen igazad van, nem te tehetsz róla, hogy mások nem dolgoztak, nem tanultak, nem a te feladatod mások nehézségeit megoldani. Attól, hogy te mondjuk nem veszed igénybe a gyedet, ettől még másnak nem lesz jobb.
Amúgy a tanácsadáson hogyan kerülnek szóba ilyen anyagiak? Amikor én voltam, csak a védőnő volt ott, anyagiakszóba sem kerültek. A kismamákat időpontra hívják be, amúgy meg a környékbeli kismamáknak végképp fogalmuk sem volt, hogy kinek mennyit keres a férje (vagy hogy van-e neki egyáltalán férje/élettársa...)
Ha nem igényleg meg a gyedet, akkor nem fogsz semmit kapni, szóval nem kell visszautasítani, de még egyszer mondom, szerintem nyugodt lelkiismerettel vedd csak igénybe, ami jár. Ha végképp nem tudjátok elkölteni, tegyétek be a gyerek nevére egy külön számlára vagy valamilyen befektetésbe.
Az ország nem az olyanok miatt tart ott, mint te, hanem az olyanok miatt, akik nem dolgoznak (legalábbis nem legálisan), nem fizetnek adót, viszont a segélyekért ott állnak sorba az elsők között. Nagyon unom már ezt a szemléletet!
Kisvárosban lakunk, és anyósom szeret "dicsekedni" a fiával. Nem rosszindulatból írom, csak náluk a férjem az első diplomás a családban, és nagyon büszkék rá. Sokat segítünk is nekik, anyagilag is, meg tényleg jó a kapcsolat velük, ezért gyakran mesél a barátnőinek rólunk. Ha meg már egyvalaki tudja, hogy van mit a tejbe aprítanunk, akkor mindenki tudja. :D :D
Itt sajnos nincsen olyan, hogy időpontra jöhetnénk, mindenki jön, aztán majd sorra kerülünk. Úgy került szóba a GYED téma, hogy az egyik kismama konkrétan rákérdezett, hogy ugye a GYED-et azt nem fogom kérni.
Szomorú, hogy idáig fajult a helyzet, hogy a tehetősebbeknek szégyenkezniük kell, hogy megvehetnek valamit, amit más nem, vagy bújjanak a föld alá szégyenükben, mert elveszik ami jogosan jár nekik.
Nem irigyellek, amiért ilyen irigy emberek vesznek körül. Bár az ember mostanában akárhol lakhat, mindenhol lesznek irigyek, kivéve talán ott, ahol mindenki hasonló módban él.
És az is durva, hogy manapság ha tisztességesen megkeresett pénzből veszel valami szép dolgot a babának, utána magyarázkodni kell mindenkinek, hogy mennyibe került, miért kellett ilyen drágán vásárolni, mikor van ugyanolyan sokkal olcsóbban is. Készülj fel rá, mert ez vár.
Nem irigyellek, hogy ennyi ostoba korlátolt irigy hulladék alakkal vagy körülvéve... Viszont tökéletes példa, hogy milyen a hangulat kis hazánkban. Minket is utálnak sokan, főleg a párom régi "barátai", mert ők megrekedtek ezen a szinten, nekünk meg sikerült tovább lépni. Volt egy nagyon jó időszakunk anyagilag. Most pont a GYED miatt annyira nem jó, hát elkezdtek azért irigykedni, mert jól megvagyunk, és a gyerekek is szépen fejlődnek. És mindig meg akarják magyarázni, hogy szarul csinálok vmit...
Vedd csak fel azt a GYED-et, épp eleget adóztál mások helyett is szerintem. És nem miattad, hanem a téged támadó korlátolt idióták miatt tart itt az ország szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!