Tényleg van olyan, hogy egy nő genetikailag csak lány
illetve csak fiú magzatokat képes kihordani?
Nem tudom, de nagynénémnek van 3 lánya, volt egy terhessége, fiú lett volna, de elvetélt, ő így érezte, amit írtál...
2012. ápr. 17. 18:33
nálunk kizárólag fiúk vannak a rokonságban. El is gondolkodtam, hogy ha lány lenne, vajon beteg lenne vagy meg sem születne? Persze máshol vannak vegyesen fiúk, lányok, de a mi családunkban csak fiúk, fura
2012. ápr. 17. 18:42
Olyan biztos hogy van, hogy ha az anya egyik nemi kromoszómáján súlyosabb sérülés van, leánymagzatai esetleg megmaradnak, mert az apjuktól örökölt egészséges X kromoszóma pótolja az anyától örökölt hibás kromoszóma működését. Viszont amelyik fiúnak a hibás X kromoszómáját adná át, az elhal, hiszen ő az apától y kromoszómát örököl.
Persze az anya statisztikailag minden második babának egészséges x kromoszómát ad, ők megmaradnak,akár fiúk,akár lányok.
Szóval kétszer olyan könnyen születik kislány, mint fiú, de a lányok fele hordozni fogja a kromoszómahibát.
2012. ápr. 17. 18:52
nálunk kizárólag fiúk vannak a rokonságban. El is gondolkodtam, hogy ha lány lenne, vajon beteg lenne vagy meg sem születne? Persze máshol vannak vegyesen fiúk, lányok, de a mi családunkban csak fiúk, fura
2012. ápr. 17. 18:54
Szerintem igen. Környezetemben három ilyen is van. Kettőnek már volt egy - egy kislánya. A második terhesség mindkettőnél kisfiú lett volna. Az egyiknél a 25-dik terhességi héten, a másiknál 28-adikon derült ki , hogy beteg a kisbaba s meg kellett szülni őket. :((( Azóta mindkettőnél van egy-egy egészséges hugica. :)))) A harmadik eset pedig egy barátnőm anyukája. 4 lány után (köztük egy ikerpár) egy kisfiút várt az anyukája, aki betegen született. Már 14 éves de állandó ápolásra szorul...... Negyven akárhány műtéten van túl, s értelmileg is fogyatékos.... Tehát szerintem igenis van ilyen.
2012. ápr. 17. 18:57
6/16 A kérdező kommentje:
Hát ez elég elkeserítő. Szerintetek örökölhetem? :(
Valóban van ilyen.Ha Nálad esélyes a dolog,mindenképpen keress fel genetikust.
2012. ápr. 17. 19:28
Utolsó vagyok. Örökölhető, de nem tudom pontosan hogyan.A barátnőm anyukájának esetében:
- a legidősebb lányának két egészséges kisfia van
- a második lánynak volt egy kisfiús vetélése, majd született egy egészséges kislánya (az orvosok szerint ő nem tudna kisfiút kihordani, tehát ő valószínűleg örökölte)
- az ikerlányokból még csak az egyiknek van gyereke ő kislány
Egyébként a 4 lány közül a második legidősebb hasonlít legjobban az anyukájára mind külsőleg, mind természetre.
Érdekes ez nagyon.
2012. ápr. 17. 19:29
Azt még lehagytam, hogy az első két esetben az anyáknak csak lánytestvérük van, fiú nincs. Ez is érdekes.
2012. ápr. 17. 19:31
Szia. Szerintem van ilyen. Én két fiút szültem és most is fiút várok. De volt már két vetélésem is és én biztos vagyok benne,hogy lányok lettek volna. Azok a terhességek mások voltak már az elejétől fogva és baj is lett. Amiket kihordtam és hordok,azok meg tök egyformák és minden oké volt és oké most is.
2012. ápr. 17. 19:49
Kapcsolódó kérdések: