Kevesebb gyerek születik. Miért is? Gazdasági, vagy szülési kedv? Vagy bizonytalan a lét? Vagy azért, mert a férfiak kevésbé nemzőképesek?
Kinek mi a véleménye arról, hogy a férfiak azért problémás a nemző képességük, mert a Dunába olyan anyagok is bele kerülnek , mint a fogamzás gátló vizeleten keresztül.
Tényleg ettől van kevesebb gyerek?
Lehet, hogy emiatt. De a többségnek nem is emiatt nem lehet gyereke, inkább a gazdasági része miatt.
Én például csak 4 órás munkát kaptam, ami fizet havonta 30 ezret. Ezért a 4 órában a belemet ki kell dolgoznom.
A férjem pedig annál a cégnél középvezető, és keres havi 90-et. Van 300 ezer forint hitelünk, amit nyögünk ebből a kevés pénzből. Magunknak már szinte semmit nem veszünk, abszolút nem élünk nagy lábon, mégis alig jövünk ki a pénzünkből. Akkor mégis mire vállaljunk gyereket? Arra, hogy nélkülözzön?
Nálam sokkal okosabb társadalomkutatók és szociológusok foglalkoztak már a témával, jeles képviselő Kopp Mária, aki sajnos nemrég halt meg.
Szóval szerintem sok minden közrejátszik. Először is vannak, akik nem találnak maguknak megfelelő társat (az most nem lényeg, hogy miért), ezért esélyük sincs a gyermekvállalásra, ha hagyományos családban szeretnék felnevelni a gyermeküket.
Aztán van a második csoport, akik először az anyagiakat szeretnék előteremteni, vagy karriert építeni és majd utána jöhet a gyerek - vagy kifutnak az időből, vagy addigra esetleg fordulóponthoz érkezik a kapcsolat és nem a gyerekvállalás foglalkoztatja a párt.
Aztán vannak olyanok, akik rossz anyagi körülmények között élnek, de ésszerűen gondolkoznak, ezért lehet, hogy csak egy gyermeket vállalnak.
Vannak olyanok is, akiknek az első szülés, terhesség annyira megrázó volt, hogy ezt nem tudják feldolgozni, emiatt nem mernek még egy gyermeket vállalni.
És persze sokan vannak azok (sajnos), akik hiába próbálkoznak, nehezen vagy egyáltalán nem lesz gyermekük, pedig nagyon szeretnének nagy családot. Ebbe belejátszik a kor, az életmód, a lelki tényezők is. És ha már a férfiak nemzőképességét hoztad fel, én is hallottam ezt az elméletet, hogy a víz hormonokat tartalmaz, ami nem csak a férfiak, hanem a nők fogamzási képességeit is csökkenti. Aztán a sok ülés, az autóban az ülésfűtés, a laptop ölben tartása és a mobil zsebben hordása is csökkentheti a nemzőképességet állítólag.
Az én magánvéleményem az, hogy nincs megfelelő időpont a gyerekvállalásra, mert kifogást mindig lehet találni. De annyira bizonytalan a gazdasági helyzet, hogy manapság 1-2 gyereknél többet nem mernék vállalni. És nem csak a gazdasági helyzet rossz, hanem a kapcsolatok is máshogy alakulnak, mint korábban. Rengeteg a válás, szakítás, egyedülállóként nagyon nehéz. Ja, és a politikát nem akarom belekeverni, de szerintem mindenki látja, hogy az elmúlt időszak arról szól, hogy a gazdag még gazdagabb legyen, sajnos a kevésbé jómódúak és a szegények kárára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!