Meghívhatlak titeket egy helyesírás party-ra?
Egy hely, ahová érdemes néha visszanézni :)
Ha bizonytalan vagy, akkor azért, ha van mit kiírnod, akkor azért. Csokorba szedhetnénk a helytelenül leírt szavak helyes változatát, hiszen Anyukák vagyunk, akiknek a magyar házit is át kell nézni néhány év múlva.
Akkor kezdem:
BEVÁLT - 1 L és nem kettő
MEGIJEDTEM - pontos J és nem ly
LESZ - 1 sz és nem kettő
EGYIK - 1 gy és nem kettő
MÉHSZÁJ - pontos J és nem ly
Jó, ha valaki nem értené az angolt, felőlem lehet parti is :) Kisebb problémának érzem, mint ezeket:
ÚJSZÜLÖTT és nem ujjszülött
SEMMIKÉPP és nem semikép ...
utsza, gondolom utca akart lenni... ezt láttam az előbb egy válasznál
valamint telyes, ez pedig gondolom én, teljes akart lenni...
tőlle, rólla, azér, muszály, ujjság, imátkozni - csak amiket az elmúlt 5 percben olvastam...
Külön szeretem, hogyha esetleg egy hozzászólásban szólni merek ilyenek miatt, akkor én vagyok a szemét, mert nem ez a lényeg és úgyis mindenki érti, nem? Hát érti, de magyartanárként "kicsit" idegesít. (persze nem az elgépelésekre gondolok, az mindenkivel előfordul)
Enegm is bosszantanak a helyesírási hibák.Sajnos ma az iskolában nem fektetnek rá akkora súlyt,mint kellene.
Ezzel nem a pedadógusokat akarom szidni,csak eszembe jutott az egyik lányom tanárnője,aki kiváló tanár volt.
Ha tanultak új szabályt,az órák elején 5 -10 percet arra szánt,hogy gyakorolják is.Pl az igekötők esetében.
A másik módszere a helyesírási totó volt.
Felírt a táblára 12 szót háromféle módon,a gyerekeknek egy papírlapon meg kellett jelölni,hogy pl.az 1. szó 1-es,2-es vagy x. A válaszadás után kicseréltette a gyerekekkel a lapokat,kijavították,azután átadták a tanárnőnek,aki osztályozta azokat.
12 találat 5-ös,12 négyes stb.
Az osztályban még a legbutább gyerek sem követett el szarvashibát.
Kivánxsi elnnék,hogy az előbbi kommentet író tanárnőnek mi a véleménye erről a módszerről ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!