Ha én nem szeretnék tgyást csak gyedet igényelni, az lehetséges?

Csak a tgyás lejárata után igényelhető, akkor is ha nem veszed igénybe a tgyás-t.
Ezt az OEP honlapján olvastam:
A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól
• a gyermeket szülő anya által igénybevett gyed esetében a szülést
• a szülő anyától eltérő más jogosultak által igénybevett gyed esetén a jogosultság kezdetét
megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

Előző évet nézik a járandóságok megállapításánál. A tgyás 5 hónap, a gyed a gyerek 2 éves koráig jár.
Ha a 2. , 3. gyerek úgy születik meg, hogy már lejárt a gyed, az nem gond, de pl. most 2012. van. Ha jövő júniusig nem születik meg a 3. baba, akkor gyed már nem jár, csak gyes. Mert a gyednél is az előző évet nézik, azaz,
júniusban tgyás 5 hónap, és a gyed még ugyanerre az évre kell, hogy essen, mert, ha átcsúszik a köv évre, az ilyen szempontból gond.
Ezért lett volna jó egyből gyedet igényelni, mert akkor több idő marad a "babakészítésre".
Lehet, hogy bonyolultan írtam.

nem lesz több idő. de, ha egyből gyedet lehetne igényelni, akkor nem "kellene" sietni a többedik baba "gyártásánál", mert ha 2,5 éven belül kb nem születik meg, akkor csak gyes lesz. azért nem mindegy a pénz 2 évig. hogy 100 e ft vagy csak 25 e ft.
ez egy bonyolult számítás és ha a gyed igénylése átesik köv évre, mint a tgyás igénylése, akkor már csak gyes van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!