3 éves korig tilos a tej. Még mindig nem gondolod, hogy csak marketing szöveg?
Itt van egy videó, ahol a doktornő(vagy színésznő fonendoszkóppal a nyakában)azt ecseteli miért nem jó a tej.
A sarokban meg végig a videót támogató cég....véletlen egybeesés??
A kommenteket is érdemes elolvasni.
Én nem vagyok tápszer ellenes ezt le kell szögeznem!!!Mikor kevés tejem volt egyből rohantunk tápszerért, de még sem kellett.
Azt viszont nem tudom megérteni, hogy 3 évig miért kéne tápszer?
Kisfiam 17 hónapos, már nem szopizik, mindenki azt ajánlja hogy tápszert adjak neki de el sem fogadná....szereti a tejet és semmi baja tőle.
Ez csak marketing.Azt ne mondja valaki,hogy a mesterségesen kikotyvasztott tápszer jobb?Az én kisfiam is azt kapott kb 12-13 hónapos koráig.Azóta tejet,vagyis egy ideje kakaót.Elég durva,hogy ki van írva a videónál jó nagy emblémával a Milupa:S És igen,számoljatok utána,hogy 1db tápszer 2000 ft,míg 1l tej 200 ft.És a tápszer jó 1,5 hétig elég.Jobb esetben.Nekünk egy hétig volt elég.Ez attól függően,hogy hány hetes a hónap kb 8-10ezer ft.Nekünk 4-ből kijön és mi is tudunk inni.Tudok neki tejberizset csinálni,vagy éppen mást.Ez nagyon el van túlozva.Pl glutént is hirtelen lehet adni 6 hónaposan.De hallottam már,hogy nem szabadna tejet adni 6 éves korig.Elképzelni sem tudom,hogy az óvodába kevergetik a tápszert,egy majdnem iskolás gyereknek.
Akkor jöttem rá,hogy ez rég a pénzről szól,mikor az orvosunk mindig drága tápszert írt fel receptre.Sok kórházban születéskor tápszer recepttel jön az anyuka+a baba haza.És melyikkel?A legdrágábbal.Érdekes igaz?
Le írtam már másik kérdésnél is, a cigányok hol tartják ezt be???És a gyerekük garantálom kevesebbszer beteg,mint az enyém,aki vitamint is kap.Érdekes igaz?Ezen érdemes elgondolkozni,hogy most már az anyukák szeretét használják ki.Mert ugye egy anyának csak a gyermeke a legfontosabb,meg az egészsége.És nesze neked.E.
Van a videóban sok igazság, de kicsit túloz is. A tehéntejjel az a legnagyobb probléma, hogy egy csecsemő bélrendszere nem tudja rendesen feldolgozni, hihetetlen módon allergizáló. Ez nem feltétlen csecsemőkorban ütközik ki, hanem 20-30 éves korban. Ezért kell a tejtermékeket nagyon óvatosan bevezetni. Egy éves kortól csak "előemésztett", feldolgozott tejterméket jó adni (túró, sajt, joghurt stb.), és 2 éves kortól szabad csak a tejet önmagában/kakaóként bevezetni. Régen is felnőttek a gyerekek, nem azzal volt a baj, hanem meg lehet nézni a mai 20-30-40 éveseket, teli vannak emésztési problémával, ami a helytelen hozzátáplálás számlájára írható. Szóval a 3 év túlzás, de a 2 nagyon is reális.
Üdv. egy gyermekorvostanonc
Sok igazság van abban amiket írtatok!!
Pl, hogy az anyuka szeretetét használják már ki a tápszergyártók.
Amúgy én is fontosnak tartottam, hogy szoptatás mellett vezessem be a tejet és nálunk sincs allergiás a családban így nem kellett túl óvatosnak lennem.
A legjobban azt sajnálom, hogy ennyi lepontozás van:(Nem tudom ki tette de elszomorító...attól még, hogy más a véleményünk mint egyeseknek nem kéne így lepontozni!
Kedves utolsó előtti!Nem értek egyet veled!!Én 3 hónapos koromtól kaptam tejet, lassan 30 éves vagyok és semmi bajom sincs, sőt a legjobb az emésztésem, az anyagcserém az egész családban!De nem vagyok egyedi eset...csak ugye könnyű azt mondani, hogy ne adj tejet mert majd 30 év múlva baj lesz, hiszen ezt nem lehet ellenőrizni.
Az meg ugye nem számít(bár nem tudom miért) hogy rengetegen tejen nőttünk fel és tök egészségesek vagyunk...ja mert én is bolti tejet kaptam,nem frissen fejtet!
2,5 éves a fiam
akár tilos,akár nem,ő nem issza meg a tehéntejet,kakaót
így itthon 2 deci 2+-os tejitallal indul minden reggel
bölcsis a fiam két éve,érdekes módon ott iszik a tejből,bár nem viszi túlzásba
néha nekem is fura,hogy ilyen nagy fiam van,és még reggelente kutyulom neki a tejitalt,de ezt szerencsére megissza,szereti,sok benne a vitamin,így kapja még egy darabig.de három éves korán túl már nem szeretném adni neki,addig próbálkozunk a tehéntejjel.egyébként ez havi szinten 2-3 ezer ft-ba kerül,ha minőségi tejet inna,az is lenne ennyi
10 hónapos a lányom,egy évesen kezdjük a tejet.Rajtam nem fognak nyerészkedni,így is tömhettem a tápszergyártók zsebét egy évig mert nem volt tejem.A tej nem káros,megemésztjük már 1000 éve,és nem fordultunk fel,az emésztési problémák meg lehetnek ettől meg lehetnek a szmogtól,de lehet a génkezelt hústól vagy zöldségtől vagy a permetezett gyümölcstől,vagy a levegőtől..... na szóval sajnálom aki bedől a rémisztgetéseknek,én nem fogok!
Amúgy barátnőm lányának nem kellett a tej,neki eszébe se jutott tápszert adni neki 1 éves kor után vagy tejitalt.Kapott teát.Él és virul!
Fiamnak 11 hónaposan kezdtem bevezetni, egy ennyire egyszerű okból: Nem fogadott el semmilyen tápszert. Hegyekben álltak itthon, de nem kellett neki, így maradt a tej. Azóta is imádja.
Én, úgy jártam, mint a kedves kérdező, 6 hetes koromtól kaptam a tejet, mert a tápszer sugárban visszaköszönt Anyunak. Az emésztésem tökéletes. Gyomor bántalmam életem során a terhesség alatt volt. Ezzel szemben párom 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes volt, kb 1 éves volt amikor tejet kapott, az emésztése borzalmas.
De mindegyis, igazából azt akartam írni, hogy szerintem is nagy marketing.
Kedves orvostanonc, ez természetes, hogy te ezt írod, neked ezt "KELL" írnod, mondanod. Csodálkoznék is rajta, ha nem így lenne, de szerintem nem véletlen pl az, hogy ez az orvos ezt a fajta tápszert írja csak fel, vagy nagyon fogcsikorgatva a másikat, a másik a másikat. Szerintem ők is kapnak érte valamicskét. A miénk pl a Mildibét írta mindenkinek, a másik körzetis a milupát....
Ez a tej-kerdes szerintem orszagfuggo is, pedig ha belegondolunk, az orvostudomany itt is, mashol "ugyanaz". Egy betegseg tunetei pl. mashol is ugyanazok, mint itthon, legfoljebb a gyakorisaguk mas,illetve a ra adott gyogyszer neve mas, mert osszetevoikben nem hiszem, hogy kulonboznenek.
Az en lanyom Venezuelaban szuletett es 1 eves koraig ott is eltunk. Tobb gyerekorvost is kiprobaltunk, mire leragadtunk egynel. Azt persze hozzatennem, hogy Venezuelaban a gyerekorvos latja el a vedonoi feladatokat is, mar ami a mericskelest (hossz-suly-fejterfogat, stb.), hozzataplalast, szoptatasi tanacsokat illeti. Egyaltalan nem leteznek vedonok odakint, nem is jar ki senki lakasra, ha tanacsra van szukseged, menj a gyerekorvoshoz, vagy hivd fel. Ott pl. 7 honapos kortol ajanljak a tejet, es a mi gyerekorvosaink, akiket kiprobaltunk, mind egyetertettek ebben. Kint is lehet tapszert kapni, sot van 1-2, amit itthon is lattam, vagy legalabbis a gyarto ugyanaz, pl. Nestle, de a gyerekek altalaban 7 honapos kortol isznak tejet, akar anyatejesek, akar nem. Egyertelmu, hogy ha tejerzekeny, akkor nem. Raadasul a kinti dokik azt mondjak, hogy kezd az 1,5-os tejjel, mert az nem annyira uli meg a gyomrukat, mint a 2,8-as vagy a 3,5-os. Igaz kint csak 2 fele tej van, a light, ami kb az 1,5-osnek felel meg es a teljes tej, ami talan a 2,8-as lehet. Az en lanyom 7 honapos kora ota kapott tejben fozott zabpelyhet, aztan 1 eves kora ota reggelire mar csak tejet kap, ritkan kakaot. Az esti utolso itala csak azert 2 eves kora ota a tej, mert masfel evesen parszor probaltam neki este is tejet adni, de fajt tole ejszaka a pocija, igy levaltottam tejitalra. Most 2 eves 2 honapos, reggelire tejet kap, este meg vagy tejet, vagy 2+os tejitalt.
Az anyukákkal, főleg az elsőgyerekesekkel sok marhaságot meg lehet etetni, ezt nagyon sok cég igyekszik meglovagolni, kezdve a tápszergyártókkal a mindenféle játék és egyéb felszerelést gyártókig.
Ezt a hároméves korhatárt én eddig csak tápszergyártó cégek szóróanyagaiban láttam, sehol máshol, semmilyen szakkönyvben. A mostaniak mind 1 éves kort írnak (legalább is a legtöbb, de olvastam már kevesebbet is), a régebbiek meg mind még korábbra teszik a tej bevezetését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!