Jogosult leszek tgyásra és/vagy gyedre?
Ha 2013-ban születik a tesó, akkor a születésétől visszafelé számolt 2 éven belül kell a 365 nap (pl. 2013. augusztusban születik, akkor a két év 2011-augusztus-2013 augusztus közötti időszak).
Hogy voltál gyeden? Élt még a munkaviszonyod? Ha igen, akkor ez a 9 hónap akkor fog beszámítani, ha 2013 január 1-én szülsz, ha később, akkor értelemszerűen fokozatosan kevesebb számít be belőle.
Úgy számolj, hogy a 3 hónap csak akkor elég, ha valóban január 1-én szülsz! Ha már február 1, akkor mínusz 31 nap, annyival többet kell dolgoznod, ha július 1-én, akkor mínusz 182 nap, így már 9 hónapot kell dolgoznod, hogy meglegyen a biztosítási időd.
A tgyáshoz az kell, hogy a szülés napján biztosított légy, vagy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül szülj.
A gyedhez a szüléskor/ a tgyás igénylésekor kell biztosítottnak lenned, különben nem jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!