Úgy hallottam hogy a terhesség alatt és után járó támogatások csak 1 év munkaviszony után kaphatóak meg, igaz ez?
Amit az első írt, az a gyes +családi pótlék havonta, a szülés után pedig az egyszeri anyasági segély.
Ugyanazt találtad, más megfogalmazásban :)
A lényeg az, hogy az igénylést (tgyás esetében a szülés v. szülés előtt max. 28 nappal, gyed esetében a szülés napját) megelőző 2 évből legyen min. 365 biztosítotti nap. Ekkor jogosult vagy tgyásra (korábbi fizetésed 70%-szja) 168 napig. Ha ez lejár, akkor gyedre (korábbi fizetésed 70%-szja-nyugdíj) annyi ideig, amennyit előtte biztosításban töltöttél, de max. a gyerek 2 éves koráig. A fennmaradó időben a gyerek 3 éves koráig gyes van (28500-nyugdíj). Pl. ha van 380 napod, akkor 168 nap tgyás + 380 nap gyed + 547 nap gyes, de ha van 562 napod és a tgyást a szülés napjától veszed igénybe, akkor 168 nap tgyás + 562 nap gyed (gyerek két éves kora)+365 nap gyes.
A másik feltétel, hogy igényléskor biztosított legyél: ekkor aktív jogon kapod a tgyást, gyedet.
Ha az igényléskor nem vagy biztosított, de a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szülsz, akkor jár tgyás passzív jogon, de gyed már nem.
Akkor is jár gyed (passzív jogon), ha a tgyás ideje alatt szűnt meg a biztosításod.
Munkanélküli ellátásról úgy lehet tgyást igényelni, hogy szünetelteted a munkanélkülit, majd a tgyás lejártát követően pár napra vissza kell menni álláskeresésire, majd megint szüneteltetni és csak így lehet gyedet igényelni.
Utolsó vagyok még annyit.
Az első válaszoló amit írt a 60000Ft az gondolom az egyszeri anyasági támogatás.De azt nem 1hónap múlva kapod meg!Én postán kértem 2héten belül megkaptam,aki számlára kéri az előbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!