Ha babát várok, és kimarad pár hónap az egyetem elvégzése és a munkavállalás között (mert nem találtam), az problémát jelent GYEDnél?
GYED feltétele ugye az, hogy 365 napon át biztosított legyél.(Itt beszámítanak az egyetemből 180napot)
Nos a tényállás a következő: Júliusban diplomáztam, a diákmatricám így október 31-ig volt érvényes. Van egy olyan jogszabály, hogy a hallgató a diákmatrica megszűnését követő 45 napon át még passzív biztosított, ez ugye Dec.15.ig szól.
Többszőr voltam kórházba ez idő alatt, rendezve is volt a TB-m a kórház szerint.
Kérdésem az az, hogy papírforma szerint nekem Dec 15.től van létrejött munkaviszonyom egy cégnél, tehát a biztosítottságom folyamatos,csak október 31.től december 15.ig passzív alapon. Ez gondot okozhat GYED igénylésnél, vagy nem lényeges?
A kérdésedet megválaszoltam. Akár az is lehet, hogy senkit nem érdekel, hogy volt két hónap szüneted, hiszen a max. ideig tartó ellátáshoz sem kell a folyamatosság. A lényeg azon van, hogy össze tudsz-e szedni min. 365, max. 562 napot a gyedhez. Azért írtam, hogy "az is lehet, hogy senkit nem érdekel", mert nem írtad meg, hogy mikorra várod a babát, szóval ha ezzel az 10.31-12.15-ig tartó időszakkal együtt van meg a 365 napod, akkor bizony gondot okoz a gyednél (és a tgyásnál is, ha már itt tartunk).
Kiegészítettem azzal, hogy amiről beszélsz, az eü. biztosítás és semmi köze nincs a gyedhez szükséges biztosítási jogviszonyhoz, ergo a biztosítási jogviszonyod NEM folyamatos már most sem és a későbbi problémák elkerülése érdekében már most jobb, ha külön kezeled a dolgokat.
Szóval leegyszerűsítve a választ: nem kell, hogy folyamatos legyen a 365 nap, és a te általad említett "passzív jogviszony" nem számolható bele a 365 napba, mert ilyen értelemben nem számít biztosítási jogviszonynak, ez csak és kizárólag eü. ellátásra jogosított (ezért mondták a kórházban, hogy a tb-d rendezve van).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!