Mikortól vállalhatok munkát?
2011 novemberében született meg a kislányom,és az érdekelne,hogy ha most tudnék főállásban munkát vállalni,azt megtehetem így hogy a lányom még nincs 2 hónapos sem?persze a gyes lemondása mellett!lehetőségem lenne most elmenni dolgozni,de amikor a fiam 2009-ben megszületett,akkor a gyermek egy éves kora után lehetett csak dolgozni,azt viszont már tudom,hogy a jogszabályok változtak,csak konkrétan erre sehonnan sem kaptam választ!
Köszönöm a segítséget!!6hetes Flóra anyukája
Lehet egy éves kora előtt dolgozni, de akkor nem jár a gyes, ez régóta így van. De egy éves kora utáni munkavégzés esetén is már csak akkor jár a gyes, ha a munkavégzés ideje a heti 30 órát nem haladja meg.
Ha apa jogosult rá, mehet gyedre, de csak a tgyás után (ha nincs tgyás, akkor a szülés +168 nap után).
Ha te több, mint 6 órában mennél dolgozni, akkor meg kell nézni, hogy apa v. nagyszülő tudja-e igényelni a gyest.
Igen, dolgozhatsz. Ha jól értem, akkor a gyerekkel egy idegen lenne - gondolom pénzért, és ti nem szorultok rá a gyesre (szerencsére).
Mivel nem veszel igénybe jogosulatlan segélyt (gyes!), így mehetsz dolgozni.
Ja értem.
A törvény ezt mondja ki: "A GYES-t igénybe vevő szülő a gyermek egy éves koráig nem folytathat kereső tevékenységet."
Ergo, ha nem veszi a gyest igénybe, akkor azt csinál mellete, amit akar.
Azért az jó, hogy a Mama maradna vele otthon :)
Ha egy éves kora előtt dolgozni mégy, nagyszülő nem igényelhet gyest, kizárólag apa.
A törvény szöveg: a gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (a továbbiakban együtt: nagyszülő) is jogosult a gyermekgondozási segélyre, ha a gyermek
a) az első életévét betöltötte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!