Mit csinálunk rosszul, hogy 80 ezzer Ft havi kaja (+tisztítószer stb) pénz nem tart ki rendesen a hónap végéig?
Minden nap itthon főzök, hús hetente 1-2x van, gyümölcs naponta. Készételeket nem eszünk, luxusdolgokat pláne nem, maximum kekszet, de nem nagy mennyiségben. Annyi, hogy próbálok minsőgibb dolgokat venni, pl. margarin helyett vaj, normálisabb felvágott, sajt, ilyesmi.
Ja, 2 felnőtt és egy egyéves baba.
Na pont ott rontod el, hogy vajat meg ilyeneket veszel. Elmész piacra, házi pl tejből 20 perc alatt lehet vajat csinálni egyszerű habverővel. Ugyanígy tojást se 400Ft-ért kéne boltban venni, én kijárok pl egy szomszédos faluba biciklivel, 25Ft/darabja, szabadon tartott csirkétől.
Valójában te a drága alternatíváját veszed a dolgoknak, így nem csoda, ha fogy a pénz. Miközben csak fel kéne kutatni a forrásokat, és feladni azt a lustaságot, hogy bemész a tacskóba és minden ott van.
Piacra járunk mi is, amit lehet ott veszünk. Tejet nem érné meg venni, mert csak sajtot meg vajat eszünk, nagy ritkán tejfölt.
Hús néküli kaja? A héten volt spenót bundáskenyérrel, rakott krumpli, babos-szalonnás penne, frankfurti leves.
3-nak részben igaza van. Egyrészt a stílus hagy némi kívánnivalót maga után, másrészt, meg aki olyan helyen lakik, annak mondhatod, hogy pattanjon biciklire és menjen kutató-körútra. Nem mindenhol van 25 Ft-os tojás - arról már ne is beszéljünk, hogy egy-egy akcióban lehet 23 Ft-os tojást is venni...
Sokat lehet spórolni a tisztítószereken: ha nagyon akciós, akkor betankolok, de pl. mosószer olcsó fajta + normális foltkezelő, öblítő: ecet+ illóolaj. Önmagában az ecet egy nagyszerű tisztítószer. Nagyanyáink praktikáihoz vissza kell(ene) nyúlni pl. lefolyótisztítás: ecet + szódabikarbóna.
Nálunk is sok megy el kajára, mert próbálunk egészségesen étkezni, illetve minőségibb ételeket enni-venni.Felvágottak helyett magam készítek reggelit: kőrözött, rántotta, svédgomba piritóssal, padlizsánkrém, halkrém...
Ebédre is csak heti 1-2-szer eszünk húst, meg néha halat. Ami nem húsétel és mi szeretjük: rakott krumpli (kolbász nélkül), káposztás tészta, főzelékek(borsó, sóska, lencse)
paradicsomszószos tészta(ez is hús nélkül, szószt én készítem, durumos tésztával). Ezek nem drága kaják.
Én a tisztító szer témához szólnék először hozzá.
Én havonta veszek 1 20%-os ecetet, 1 hypot.Általában 3 havonta kell csak vennem mosogatószert, így az mindig van itthon.Az ecetnél jobb vízkőoldó nincs!!Kicsit büdi az igaz, de olcsó.A hypot pedig mosogatószerrel szoktam keverni, így tisztítok és fertőtlenítek! :) Nincs 250Ft egy hónapban az egész.Ja és hypoval szoktam fehéríteni is, gyönyörűek lesznek tőle a baba ruhák, semmi baj nincs velük.Szivacsból kell a jobb minőségű, mert hiába veszek olcsót, akkor meg a mosogatószerem fogy rohamosan.Persze néha kell ablaktisztító meg hasonlók, de az is 3-4 havonta plusz 1-2 ezer.Mosószerből is a legolcsóbbat veszem(7-8száz Ft, és 2 hónapig elég), és gyönyörűen kimos.Ha némelyik zokni kicsit koszosabb, akkor azt bedörzsölöm mosószappannal és kicsit kiáztatom.
A havi CSAK főtt ételünket azt megoldom 20-30ezer között!Mindenből az olcsóbbat veszem, de az is ugyanolyan finom.Nálunk sincs minden nap hús, de viszont én 2-3 naponta főzök több napra.Ma is krumplis tészta van, ubisalival.Ez 2 napig biztos kihúzza.Lányom is azt eszi amit mi, és azok az adagok, meg még viccesek kicsik! :) 1 éves ő is.Aztán a többi, mint napi kenyér meg ilyenek azok meg vannak plusz 10ezerből.
Nem vagyunk nagy üdítősök, így simán jó nekünk a víz, nekem konkrétan csak az oltja a szomjam.
Főzelékek egyébként elég olcsó ételek.Mi pl a rántott húst csak 2-3 havonta engedhetjük meg, mert elég drága dolog...
Utolsónak:
Pedig az ablakpucolásra is a legjobb az ecet :)
Pedig iszonyú sokat lehet spórolni, ha nem a 2minőségi"-nek mondott ételt veszed. Pl, miért rosszabb a 140ft-os liga margarin (mi fél kilós) a vajnál. Én épp a spórolás miatt nem veszek vajat, nem fér bele. Mindenki szereti a csészés margarin.
Mennyivel másabb egy "normálisabb" felvágott, mint az olcsóbb???Fél kiló párizsit vettem 400 ft-ért (hungerites, nem tesco). Ugyanabból készül mind, nem csak a párizsira értem. A márkát kell megfizetni.Jó, nyilván egy pick szalámi mindenek felett van az ízvilága miatt, de ha nem fér bele, hát nem vesszük. Jó a házi kolbász. Nem panaszkodunk. Lentebb adtunk. Semmivel nem vagyunk egészségesebbek vagy egészségtelenebbek, mint akik a 2000ft/kg-os szalámit eszik, hidd el!
Kaján lehet spórolni a legtöbbet.
Tisztítószert már írták. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!