Mi alapján választottál nevet?
Értsd:
Régi v új, magyar v nemzetközi, rokon neve v ami még nincs a családban, vezetéknévvel azonos kezdőbetűs, jelentése fontos volt v sem, rövid v hosszú,...
Ha van több gyermeked, uolyan kezdőbetűs a gyerekek neve v nem (ill tervezett testvérkének ilyen lesz a neve v sem)?
Mennyire volt fontos mások véleménye?
nekem az a fontos:
-lehessen becézni (akiket nagyon szeretünk, gyakrabban becézzük- szerintem)
- passzoljon a vezeték névhez
- ne legyen a közeli rokonságba
- Ha fiú akkor apa a mérvadó, ha lány akkor anya a mérvadó a választásban
- ha fiú akkor kaphatja apa nevét (szép név és családi hagyomány)
- ha lány akkor L betűsek előnyben mert az én nevem is L betűvel kezdődik, de én a nevemet nem adnám a kislányomnak
- ne legyen külföldi hangzása hogy a nagymamák is ki tudják ejteni, és ne kérdezzenek vissza 5ször hogy is hívnak?
- ne legyen bonyolult, hogy ha nő a csemete akkor meg tudja mondani (ÉRTHETŐEN) hogy hogy hívják
hirtelen ennyi jutott eszembe
(egyébként az én favorit nevem: Lilien)
Nekünk fiunk van, a legfontosabb tényező a vezetéknév. Mivel ahhoz rengeteg minden nem illik, ami amúgy meg tetszett volna.
Apja nevével azonos kezdőbetűjű és hangzásában is nagyon hasonló nevet adtunk.
Az apja nem akarta a saját nevét adni a gyereknek, és egyet is értettem mert a nevek az életfeladatot is hordozzák állitólag :) és a fiunk feladata nem ugyanaz mint az apjáé:)
Most várjuk ketteskét,megint gondban vagyunk, ha lány akkor se nagyon tudunk nevet,ha fiú talán még jobban.
Szia!
Nekünk ezek a szempontok voltak/vannak:
- Magyar legyen, még jobb, ha magyar eredetű is pl. névalkotás eredménye.
- Rövid legyen
- Ne legyen közel s távol ilyen nevű ember a családban, ebből következik, hogy apa és anya neve sem lehet.
- Ne legyen gyakori név, ne legyen felkapott, de öreges sem.
Nagyjából ennyi. Az első gyereknél amikor bejelentettük a szülőknek, hogy jön a baba, már akkor tudtuk, hogy mi lesz a neve ha fiú vagy ha lány lesz. Most várjuk a másodikat, ma töltöttem a 18. hetet, a fiú nevünk már megvan, de a lányon még megy a box.
Egyébként magas ívből tojunk más véleményére, az a lényeg, hogy nekünk jó legyen. Egyébként vannak olyan nevek, amik megfelelnek a kritériumoknak, nagyon jól is hangzik a vezetéknévvel, de egyszerűen érezzük, hogy őt nem úgy kell elneveznünk.
Nálunk az alábbi szempontok voltak fontosak:
- passzoljon a vezetéknévhez,
- ne legyen gyakori, de mellőzzük a szélsőséges és túlontúl ritka, egyedi neveket is, viszont hogy magyar név legyen, az nem volt kritérium
- lehessen becézni, de az önálló alakja is szép, dallamos legyen
- plusz nekem fontos a jelentése is, ha a névnek negatív a jelentése (pl. sántikáló nő), az szóba sem jöhet!
Meghallgattuk ugyan mások véleményét, de a választásunktól senki és semmi nem tudott volna eltántorítani bennünket. Mikor apósomék képeket vágtak hozzá, azzal nem foglalkoztunk. Végül megszokták! Tervezzük a kistesót is, de nem szempont, hogy ugyanolyan legyen a keresztneve kezdőbetűje.
Én rettenetesen igyekeztem jól választani a lányomnak nevet (ne legyen nevetséges vele, jó legyen a jelentése, ne legyen túl régi, túl új,...), és nagyon nehéz volt, pedig rengeteg név van.
Ezért voltam kíváncsi, h csak én bonyolítottam ezt túl, vagy más is ennyire válogat(ott). :)
Most már a tesó neve is foglalkoztat, bár még csak tervben van.
Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!