Jelenleg, hogy van az a jogszabály melyszerint gyermekem 3 éves koráig nem rúghat ki a munkáltatóm?
Ez a védettség csak az egyik szülőre vonatkozik,amelyik gyesen van?
Az én fiam 2 éves lesz.Szerettem volna gyed után visszamenni dolgozni,de azt mondták,hogy nincs rám szükség és ha nem veszem ígénybe a gyest ,akkor azonnal megszüntetik a munkaviszonyomat amint lejár a gyedem .Ezt megtehetik?
nem tehetik meg, a gyerek 3 éves koráig védett vagy, gyes-gyed ide vagy oda
(mindjárt megkeresem neked)
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
...
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának
az a fél védett, akinek folytatólagosan járna a gyes (aki a gyedet is kapta, gondolom nálatok te, azaz az anya)
De ez csak a rendes felmondásra vonatkozik.
rendkívüli felmondással illetve közös megegyezéssel meg lehet szüntetni.
Oké, ahhoz már komoly indok kell illetve a közös megegyezéshez a te beleegyezésed, de ilyen hozzáállással én nem reménykednék. Mert azért el tudja intézni a munkáltató.
Én próbálnék a közös megegyezéssel a lehető legtöbbet kihozni a dologból.
Persze te ismered a munkáltatód, ha úgy gondolod, hogy belenyugszik, hogy nem rúghat ki és foglalkoztat még egy évig és te is tudsz ilyen körülmények közt dolgozni, akkor ragaszkodj a munkahelyedhez és használd ki a védettséget.
a csoportos leépítés is rendes felmondási mód, vagyis azzal szemben is védett vagy a gyerek 3 éves koráig.
Ha valamelyik szülő igénybe veszi a gyest, akkor az a védett, a másik nem. Ha egyik sem veszi igénybe, akkor az védett, aki utoljára kapott a gyerek után ellátást.
Mivel semmi veszítenivalód nincsen, mondd meg nekik, hogy két lehetőségük van, vagy adnak munkát, vagy állásidőre járó bért fizetnek.
És kezdj el másik melót keresni. Sajnálom, hogy ilyen sz@rházi a munkáltatód.
Sajnos nem a munkáltatóm szarh@zi(bár az is).Most tudtam meg ,hogy 2012 január 1.-től életbe lépő törvények olyan kiskaput hagytak a munkáltatóknak,hogy simán kirúghatnak.
További fontos változás, hogy amennyiben az édesanya visszatér a munkahelyére még a gyermek 3 éves kora előtt, alapvetően akkor is megilleti ugyan a felmondási védelem, de lesz egy kivételes eset, amikor mégis megszüntethető lesz a munkaviszonya. Ennek két feltétele van, amelyeknek egyszerre kell fennállniuk:
1. ha a munkavállaló képessége indokolja ezt, vagy a munkáltató működésével összefüggő okból szükséges
2. ÉS ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló munkaszerződése szerinti munkahelyen egy másik olyan, betöltetlen munkakör, ami az anyuka képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő lenne; vagy ha ugyan van ilyen, de az anyuka ezt at ajánlatot elutasítja.
Ennyit erről.Élj meg ha tudsz:((((
Ez igen! Éljen a Kormány!
Ilyen egy szemét bandát még nem látott a világ! Csökken a gyed, évekre befagyasztva a családi pótlék, az árak mennek az egekbe és még munkahelyed sem lesz! Gyereket meg szüljön a magyar mi? A romáknak meg mennek a milliárdok a felzárkóztatási program keretében! Erre van pénz mi?
Amit leírtál, azt nem tudom honnan szedted, de a Munka törvénykönyvében ( a mai napon hatályosban) semmi hasonló kitétel nincsen.
A törvényben a 3 éves korig terjedő időszak ban benne és PONT.
Az, amit 1. pontban leírtál, már évekkel ezelőtt is benne volt a törvényben, mégpedig a következőképpen:
"(3) A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet."
Ez nem új szabály, pláne nem jelent kivételt a felmondási tilalom alól, csak alapesetben írja le, hogy milyen oknak kell fennállnia a rendes felmondás jogszerűségéhez.
Ügyesen összeollóztak neked pár sort a törvényből, de nem ártana, ha ennek nem dőlnél be.
A lényeg az, hogy amennyiben nem közös megegyezésről vagy részedről történő felmondásról van szó, NEM szüntethető meg a munkaviszony a gyerek 3 éves koráig rendes felmondással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!