Mivel etették régen a csecsemőket ha nem volt teje az anyukának és még nem találták fel a tápszert? És miért viszi túlzásba az aggódást a mi generáiónk minden téren?
Annak, amit ma tehéntejnek neveznek, nem sok köze van a régi tehéntejhez. Sokszor köszönőviszonyban sincs vele. Ráadásul mindenféle vacakkal és gyógyszerekkel etetik a teheneket, még a háztáji gazdaságokban.
Régen sem úszta meg mindenki az ilyen táplálást. Én is tehéntejen nevelkedtem (garantáltan bio, mamáék egyszál tehene a legjobb kajákkal), mégis olyan allergiás lettem a tehéntejre, hogy csak na.
Az aggódás, féltés, mindent megtevés a gyerekért is érdekes kérdés. Igen vannak olyan példák, hogy krumpliföldön született, tehéntejet kapott, soha nem kapott védőoltást, és mégis felnőtt. Ez teljesen igaz, csak ne feledkezzünk meg a krumpliföldön megszületett, majd meghalt babákról, az oltás nélkül paralízist kapott gyerekekről, vagy akár azokról, akik alatt nem volt légzésfigyelő, és reggel nem ébredtek fel. Mert ilyenek is voltak.
Hát én inkább féltem a gyerekeimet.
A fű sem ugyanolyan, mint régen, sem a tápok, a tehén így nem azt eszi, mint 30-40 évvel ezelőtt, ezáltal a tej összetevői is változtak.
Plusz fejlődik a tudomány és vizsgálatok szerint a sima tej túl sok kazeint tartalmaz, amit a pici babák gyomra nem tud feldolgozni. Ugyanakkor egy kisbabának sok vasra lenne szüksége, amit a mai tejek már nem tartalmaznak kellő mennyiségben.
Én nem aggódok, csak haladok a korral. Ha jelenleg valamit nem ajánlanak, akkor nem fogom erőltetni. Remélem szakértő emberek vizsgálódnak, akik okosabbak ebben a témában, mint én.
Nem akarok a gyerek 3 éves koráig várni a tej bevezetésével, de pl. egy 2 hónapos babának sem fogok tehéntejet adni.
Szerintem az anyukák mindig aggódtak, mindig volt bennük kétely.
Amúgy nagyanyáink nem használtak autósülést, viszont adtak a gyereknek pálinkás kenyeret. Ez a nézet is megváltozott azóta, azt gondolom helyesen!
Régen sokminden más volt, nem szerencsés hasonlítgatni.
Igen, igazad van, meg nem is.
Valóban egy kicsit túlzásba viszik az aggódást, de meg kell találni az egyensúlyt.
Azt azért tegyük hozzá, hogy régen nemcsak ezek a dolgok voltak mások. Sokkal egészségesebbek voltak az emberek, nem volt annyi szmog, a tej tényleg tej volt, a zöldségek-gyümölcsök hazai, prémium (mai szóval bio) minőségűek voltak. Ami akkor nem ártott, az ma már sajnos ártalmas. A zöldséget-gyümölcsöt ki tudja honnan hozzák, és mivel kezelték, a hús ha szerencsénk van, akkor magyar eredetű, ha elmész egy étterembe, lehet, hogy a kínai büdös romlott húst tálalják fel neked és családodnak.
Kecsketejet, tehéntejet kaptak hígítva a babák, vagy környékbeli anyukák adták a másik babájának az anyatejet. Akkor még nem kellett HÍV meg mindenféle szűrésre menni az anyukának, ha tejet akart adni a szomszéd babának. (hozzáteszem, ezzel semmi bajom, sőt a mai világban természetes és kötelező dolognak tartom a vizsgálatokat).
Sajnos azért van a sok tiltás, meg WHO ajánlás, hogy a betegségeknek az elejét vegyék. Méz, tej, glutén stb. allergia kialakulása ma már nagyon sokszor előfordul, népbetegség lett. Ha betartjuk,m nem rosszat teszünk a gyerekünknek. Azonkívül ma már rengeteget fejlődőt az orvostudomány. Tudják, hogy a baba emésztőrendszere nem képes az első hónapokban szilárdat emészteni, csak folyékonyat. Hogy a legjobb az anyatej, de lehet pótolni nagyon hasonló összetételű, vitaminban gazdag tápszerrel.
Szóval, ami akkor jó volt, ma már nem az! Sajnos.
Az én nagymamám azt mesélte, hogy az ő idejében amikor nem volt tej, akkor pirított lisztet adtak. :S
Az okokat pedig előttem már jól leírták.
Dédnagymamám sem tudott szoptatni, nagymamám újszülött korától tehéntejet ivott. Hogy ettől-e vagy nem, mindenesetre az emésztőrendszere már gyerekkorában tönkrement, olyan tízéves korától (tehát hetven éve) minden áldott nap hashajtót kell bevennie.
Kösz, én inkább túlzásba viszem az aggódást.
Hát én most a saját példámat írom.Édesanyám 2 hónapos koromig szoptatott.Tehéntejet, lisztlevest és ilyesmit adott.
18 éves koromig elmondhattam, hogy makk egészséges voltam.De akkor kijött az allergiám, asztmám, gerincbetegség, és sorolhatnám.Ja, cipőt is a legolcsóbbat kaptam.Kiakadt édesanyám, amikor mondtam, hogy hétezer forintos elsőlépés cipőt vettem a lányomnak.Dehát minek ilyen drágát.Nahát pont azért, hogy ne legyen a gerincével probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!