Ha egy 19éves lány vállalja egyedül a gyermeke nevelését, de suliba járt 18éves koráig, csak gyakorlati munkahelye volt, de még nincs meg az érettségije, miféle pénzbeli támogatásra tehet szert, hogy könnyebb legyen a gyermekét felnevelnie egyedül?
szülés után kapsz egyszeri anyasági támogatást (kb. 65 ezer), ez csak egyszer jár. kapsz havonta családi pótlékot (12 ezer), és gyest (25 ezer). tehát a havi bevételed max. 40 ezer. nem sok, ebből nem lehet gyereket nevelni.
esetleg az önkormányzattól kérhetsz v.milyen segélyt, de azt nem biztos, hogy adnak...
a lakhatási örülményeid milyenek? mert ha nem kielégítő, nem nevelheted a gyereket, hanem elveszik. ( a kórházból nem adják ki) a védőnő szülés előtt felméri a körülményeidet.
Én is 19 évesen lettem terhes, de hála az égenk már dolgoztam akkor. Ha nem dolgoztál, akkor csak a GYES-t fogod kapni és a családi pótlékot. Mint egyedülálló, 13.700 forint lesz a családid. Én is egyedülálló vagyok, ennyit kapok. Utána jártam már, mit kaphatnék még, hát a nagy büdös semmit. Pedig hát a GYED-em nekem sem sok, 43 ezer forint havonta, plusz a családi, ennyi.
A gyakorlati munkahely szerintem nem számít, ha már nem érvényes a szerződésed. Ha igen, akkor talán... Csak azt hiszem, olvastam már itt arról, hogy az alapján a GYED kevesebb volt, mint a GYES.
már terhes vagy? vagy csak tervezed a gyereket? hol az apa? nem akarja babát?
szerintem nagyon gondold át! ha tényleg nem számíthatsz külső segítségre, csak magadra, akkor semmiképpen ne szülj. előbb dolgozzál, teremts egzisztenciát, keress megfelelő apajelöltet, és csak utána vállalj gyereket.
hidd el, a mostani helyzetedben csak megkeserítenéd annak a szegény gyereknek az életét, aki nem tehet semmiről...
Az önkormányzatnál keresd a családsegítőt,ott fognak segíteni,vagy tovább irányítanak,hol tudsz támogatást kérni!Ezen kívül,bár rendszeres pénzbeli támogatást nem ad,de azért megnézheted a helyi karitászt(bár elsősorban vallásos-katolikus-,nem fognak elzavarni),ők is segítenek valamennyit.
Szerintem-bár előttem tanácsolták-,semmiképp se "vetesd el"...próbálj minél több lehetőséget keresni. Szurkolok :)
[Egy 20 éves anyuka]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!