Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyed alatt született második...

Gyed alatt született második gyerekem. Igényeltem a Pici után újból a TGYÁST, az viszont sokkal kevesebb mint az első után (sőt a GYED-nél is). Ez lehetséges?

Figyelt kérdés
Kislányom 2010 márciusában született. Vele kaptam 102.000Ft TGYÁST, majd 89.000Ft GYED-et. Kisfiam most 2011 szeptember elején született. Igényeltem utána a TGYÁST újból, hisz úgy tudtam, hogy mivel a GYED alatt született a Fiam (tehát a nővére még nem töltötte be a 2. életévét) így jogosult vagyok ugyan arra az összegű TGYÁS és GYED-re, mint kislányommal, tehát a béremet veszik figyelembe. Erre megjön tegnap az értesítés 55.000Ft-ról. Hát sokkot kaptam... Bementem a munkaügyre és azt mondta az ügyintéző, hogy mivel a 2010-es évben nem dolgoztam (TGYÁS és GYED-en voltam) így a minimálbérből számítják már a második gyerek után járó segélyeket. De két ismerősöm is így szült és mindketten szinte ugyan azokat az összegeket kapták, mert 2 éven belül szülték a másodikat és akkor még elvileg a szerződéses bért veszik alapul újból. Akkor most ki tudja roszul??? Teljesen összezavarodtam :(
2011. okt. 5. 21:38
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

Én küldtem a linket a TB szakértőről, írtam ma már többször.

Nekem két dolog nem tiszta:

1. Nem számolhatnak 1-2 havi bérrel, mert a szülést megelőző évben és a szülés évében (a szülés napjáig) kell 180 bérezett nap. Ha nincs, akkor az alap vagy a minimálbér kétszerese (ha ezt nem éri el a szerződés szerinti bér, akkor a szerződés szerinti bér), vagy az előző ellátás alapja (ha azért nincs meg a 180 nap, mert táppénz, tgyás, gyed lett folyósítva) - nálad ha jól értelmezem az utóbbi eset áll fenn

2. A táppénzt nem számolhatják bele - ezt az én esetemből tudom, ami igaz, egy kicsit más, az első babám 2 éves kora után tavaly szeptembertől dolgoztam, idén április végéig, azóta veszélyeztetett terhesként táppénzen vagyok. A munkahelyem TB ügyintézője és az interneten egy TB ügyintéző is azt mondta, hogy a táppénz nem fog beleszámítani az összegbe, mert ellátás nem képezheti másik ellátás alapját, a bérezett napba sem számít bele (szerencsére szeptembertől április végéig nekem megvan a 180 nap)

Azért ha válaszolt a TB szakértő is, akinek írtál, majd írd meg mindenképpen hogy mit mondott.

2011. okt. 6. 20:22
 22/32 anonim ***** válasza:
Nekem is azt mondták, hogy a táppénz beleszámít!
2011. okt. 6. 22:43
 23/32 A kérdező kommentje:

Újból pontosítok, nehogy másokat is megirémítsek csak azért mert nem értek hozzá és hülyeségeket írok:

Megnéztem pontosan a bérfejtésem januárra és februárra. Valóban van beteg szabadság is feltüntetve. Hát nagyon tájékozatlan vagyok, szégyelem is magam, de mi ez a beteg szabadság? Azt nem értem, hogy én a következőt kértem: Január 1-től írják ki nekem a 2011-es összes szbadnapom, majd ha ez a 21 nap lejárt megyek táppénzre. Beteg szabadságról szó sem volt, vagy ezt automatikusan kiírják? Nagyon hülyének érzem magam... :(

Január így néz ki: dolgoztam (viszont ilyen rubrikában: "előző időszak számfejzéseinek különbsége": ott áll a beteg szabadság - de akkor ez decemberre vonatkozik még gondolom?)

Február: csak rendes munka van feltüntetve megint

Március: táppénz, majd TGYÁS (viszont megint a rubrikában: "előző időszak számfejzéseinek különbsége": ott áll a beteg szabadság - de akkor ez meg februárra vonatkozik?)

Akárhogy is idegeskedem és kombinálok ami fixnek tűnik: ha meggebedek is ebből a január február meg március elejéből fogják számítani az új TGYÁS-om, ami betegszabadság vagy táppénz vagy franc tudja már pontosan miért de kevesebb lesz tuti, mint a régi TGYÁS (mondjuk, hogy mennyivel azt nem tudom pontosan - de biztos nem minimálbér alapú kellene, hogy legyen...). Tehát szerintem befejeztem az idegösszeroppanásokat és visszamegyek GYED-re a Lányommal. Mire ugye 2012-ben igénylem a Fiam, után a GYED-et, akkor már lesz egy teljes év (2011) csak segélyem, tehát elvileg ugyan azt a GYED-et kapom megint. koppkoppkopp lekkopogom, mert már semmiben sem bízom igazán. Szóval marad ez a megoldás... nagyon köszönöm mégegyszer mindenkinek!!!

2011. okt. 7. 08:19
 24/32 anonim ***** válasza:

A betegszabadság a táppénz első 15 napja. Egészen pontosan évente jár 15 munkanap betegszabadság. Általában nem kérdezik meg, amíg ki nem merül, addig azon vagy. (Most májustól ha jól tudom annyit változott, hogy veszélyeztetett terhesség esetén nem jár, hanem egyből táppénz van.) Annyi a lényeges különbség, hogy bérezett napnak számít, és ugyanúgy, mint a bérből, vonnak belőle mindent, tehát ez elméletileg beleszámít a 180 nap jövedelembe, míg a táppénz nem.

A TB szakértő válaszolt már? Közben megtaláltam, én annak idején a www.pecsimami.hu-n kérdeztem TB szakértőt, regisztrálni kell, nem tudom lehet-e regisztrálni nem Pécs környéki címmel, illetve hogy hol laksz.

2011. okt. 7. 10:27
 25/32 A kérdező kommentje:
TB szakértő válaszolt: 4000 Ft-ért ad tanácsadást... a megadott email címre írtam, mert nem akartam regisztrálgatni az oldalon, pedig valószínű csak az a nyilvános ingyenes
2011. okt. 7. 10:57
 26/32 A kérdező kommentje:
Az ügyintéző még azt is mondta, hogy az EB 48§-ban leírtak nem is vonatkoztathatóak a TGYÁS-ra az OEP szerint. Kész kavarás az egész. Egyébként ahány emberrel eddig még beszéltem annyi különböző véleményt hallottam. Barátnőm is hasonló cipőben jár és végülis arra jutottunk vele több környezetünkben élő kismama története után, hogy nagyon sok múlik az ügyintézőn, van akié bármit elintéz van akié nem... ennyi
2011. okt. 7. 12:26
 27/32 anonim ***** válasza:
100%

Hát nagyon sajnálom hogy ilyen ügyintéző(ke)t fogtál ki.

Ez a teljes EB törvény:

[link]

A TGYÁS-ról a 40-42§ szól, ahol többek között leírja hogy a 48. § (1)–(3) bekezdése alapján kell kiszámolni a naptári átlagkeresetet.

És le van írva, hogy kell a 180 bérezett nap (és abba pedig a táppénz nem számít bele, csak a betegszabi) Tehát Neked nincs 180 napod, így a 42§ (3) bekezdése vonatkozik rád. Amit korábban belinkeltem pdf file (OEP honlapról) az az összes idevonatkozó törvény összegzése, kicsit "magyarabbul" fogalmazva, nem jogász nyelven. A 7-8 oldalon pedig ott van, hogy ha nincs 180 bérezett nap akkor az alap a minimálbér kétszerese (ugyanaz mint a GYED-nél), kivéve ha a korábbi szerződés szerinti bér ennél kevesebb.

Nem vagyok TB szakértő, és jogszabály értelmezésben sem vagyok profi, de szerintem akkor sem jól számoltak Nálad.

Nekem TB ügyintéző és TB szakértő is azt mondta, hogy a táppénz nem számít bérezett napnak, csak a betegszabi, tehát Neked a szülést megelőző évben, és a szülés évében együttvéve sincs meg a 180 napod, így az alapja (aminek a 70%-a TGYÁS) a minimálbér kétszerese.

Hát én ennyit tudok segíteni, és remélem hogy nem vezettek félre, nekem ezeket mondták korábban.

2011. okt. 7. 12:53
 28/32 anonim ***** válasza:
100%

A törvény szerint, ha nem volt 180 bérezett napod, akkor a minimálbér kétszerese a tgyás alapja, DE ha az anyuka tényleges jövedelme az irányadó időszakban nem éri el a minimálbér kétszeresét, akkor a terhességi-gyermekágyi segélyt a tényleges, ennek hiányában pedig a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani.

Neked a tényleges béred a januári szabi és a betegszabi alatt kapott jövedelem volt.

Semmiképpen nem számolhatnak a minimálbérből, mert erre nincsen törvényi alapjuk.

Igaza volt az OEP-nek abban, hogy ebből a jövedelemből kell számolni, de az alapján, amit írtál, azt tippelem, hogy a jövedelmed ennél magasabb összegű tgyást kell jelentsen.

Nem akarok a tárcádban turkálni, de ha megírod, mennyi volt a bérpapírodon a januári bruttó bér, és a betegszabi alatt kapott béred, akkor szívesen kiszámolom neked, mennyi tgyást kell kapjál, és az alapján már tudsz kalkulálni.

2011. okt. 7. 13:07
 29/32 A kérdező kommentje:

Dehogy turkálsz :) Megírom szívesen:

Január:

Átutalások összesen = 128.698

Február:

Átutalások összesen = 106.909

Március:

Átutalások összesen = 110.670

DE a március már táppénz meg TGYÁS szóval az elvileg nem lehet az alapja.

Köszönöm a számítást!

2011. okt. 8. 16:41
 30/32 A kérdező kommentje:
Még azért hétfőn futok egy kört, arra hivatkozva, hogy nem volt meg a 180 nap jövedelem 2010ben és a TGYÁS igénylését közvetlen megelőző idöszakban sem volt 180 nap jövedelmem akkor már csak segély volt. Köszönöm ezt az ötletet is!
2011. okt. 8. 16:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!