Gyed alatt született második gyerekem. Igényeltem a Pici után újból a TGYÁST, az viszont sokkal kevesebb mint az első után (sőt a GYED-nél is). Ez lehetséges?
Közben hívott a munkaügyes, hogy beszélt az OEP-el. Nos 1 hónap miatt szívok... 2010-ben januárban a szabadságaimat vettem ki, februárban táppénzen voltam, márciustól jött a TGYÁS Lányom után. Szóval a 2010-es évben januárban még volt keresetem és ez alapján számolják ki nekem a második gyerek után a TGYÁST!!!! NONSZENSZ! Ha januártól igénylem már a TGYÁST (nem csak születés időpontjátol), vagy szabadság kivétel helyett táppénzezem akkor ugye teljes évben TGYÁST és GYED-et kapok és most kapnám újból szépen a régi összegeket. Konklúzió: a második gyereket mielőtt szüljük legyen egy teljes év amiben a segélyeket kapod és csak utána következő évben szülj.
Az persze senkit nem érdekel, hogy majdnem szülésig dolgoztam, második gyerek hamar jön, tehát hamarabb megyek vissza dolgozni és kevesebb segélyt kell utánam fizetni - erre tesznek nagy ívben - én szívok. Aki ezeket a törvényeket kitalálta azokkal nem is tudom mit kellene tenni...
Amit leírtál, az teljességgel érthetetlen, értelmetlen, és értelmezhetetlen.
A törvény egyértelmű, kérd meg, hogy írják le neked pontosan, hogyan számoltak, pontos jogszabályi hivatkozással.
Mivel ezt nem tudják megtenni (képtelenség, hiszen ha a jogszabályoknak megfelelően számolnak, akkor nem ennyit kapnál), nyugodtan támadd meg a határozatot, amivel megállapították. Nincs olyan oep-es, aki igazat adna nekik, így amit mondott, az kamu. Ne hagyd magad!
Ja, és nem mellesleg (régi szabály szerint számolhattak így, de ez már elég rég megváltozott) ha a januári béred alapján (plusz betegszabi) számolnak, akkor is kevés amit kapsz, hiszen ha a januári béred volt mondjuk 160 ezer, akkor az ellátást úgy kellene kiszámolni, hogy 160/31x365-el.
De mint írtam, már rég nem így számolnak. Ne engedd, hogy átverjenek.
Köszönöm a sok választ!
Pontosítok, mert közben már mi is beszéltünk az OEP-el. Szóval januárban még kaptam a fizetésem, februárban táppénzen voltam. Állítólag az a gond, hogy a táppénzt is jövedelmnek veszik. Tehát az is beszámít a számításba az viszont ugye a bér 70% és ezért kevesebb lesz az egész. Ha nem megyek táppénzre hanem januárban és februárban is dolgozom, akkor kapnám ugyan azt az összeget, de így egy hónap rendes bér és egy hónap táppénz után számítanak napi átlagot és az után kapom a TGYÁST. Amit még mindig nem értek, hogy akkor sem lehet kevesebb mint a fele. Azt meg főleg nem értem, hogy az ügyintéző gépe miért a minimálbérrel számol, amikor egy hónap teljes bérem és egy hónap 70%-os bérem van, ami magasabb mint a minimálbér.
De még így is nagyon nagy kiszúrásnak érzem ezt az egész számítást. Marad tényleg az, hogy visszamegyek a Lányom után GYED-re, úgy "csak" havi 25.000Ft-ot bukunk egy hónap táppénz miatt... nevetséges
Utolsó vagyok.
Tyűű de bonyolult ez! Már én is kételkedem, hogy megkapom azt amit az első gyerekkel. :O Mindegy, már nem tudok változtatni úgysem a helyzeten. majd kiderül. A Tgyás-om biztos annyi lesz mert azt még a tavalyi évből fogják számolni mert ugye azt most decemberben fogom igényleni de a Gyed lehet, hogy nekem is kevesebb lesz ezek szerint? Én már nem tudom pedig nekem tutira mondták!
Ez az egész úgy ahogy van egy baromság. Szegénykém, jól kifogtál egy rakás hülyét, aki nem ért hozzá:S
A lényeg, hogy NEM számolhatnak így, de ha mégis így számolnak, akkor azt a következőképpen kell:
bér januárra (mondjuk 150 ezer) és betegszabi (15 munkanap) ugyanis a táppénzt NEM számíthatják bele!!!, max a 15 munkanap (20-21 naptári nap) betegszabit.
Ha 150 ezres bruttóval számolunk, akkor ez azt jelenti, hogy 150 ezer+105 ezer, osztva 53-al (ennyi nap kaptad ezt a jövedelmet). A naptári napi átlagkereseted így 4810Ft.
Ez alapján a tgyás bruttó összege 30 napos hónapban 100 ezer körüli.
Max arra tudok gondolni, hogy nem kapod az adójóváírást, és tört hónapra küldték.
Egy a lényeg, elb@szták. De nagyon.
Figyelj, ha gondolod, küldj egy privit, és szívesen segítek, hogy mit kellene csinálnod.
Ami még érthetetlen számomra:
Bármelyik fórumon olvasom, mindenhol azt mondják, hogy jár ugyan az az összeg és ők megkapták. Na akkor most ezek a nők mind teljesen végig dolgoztak a szülésig, vagy pedig mindnek van egy teljes év segélye??? Ezt nem hinném, mégis mind azt mondja, hogy jár ugyan az az öszeg. Nem értem igazán ezt az egészet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!