Megtudná mondani valaki, hogy mi történik akkor, ha valaki 2 országban is kapja a családi pótlékot?
A ket helyre fizeto valaszolonak:
valoban csak egy helyen lehet egt allamokon belul egyszerre biztositasod. Ha ez kiderul, akkor elvileg gond is lehet belole.
Amit tennetek kell:
- legkozelebbi latogatasnal OEP-hez bemenni es alairni egy nyilatkozatot arrol, hogy te egt tagallamban biztositva vagy
- meg hazautazas elott az angoloktol eu-s kartyat kikerni (ingyenes)
- oep latogatas utan akar azonnal menni az apeh-hez, lemondani a sajat tb-fizetesedet es szolj, hogy neked visszamenoleg x idore volt biztositasod kulfoldon is, csak bejelentesi hiba miatt fizetted pluszban.
Azert irom neked ezt le, mert igy tenyleg az ablakon dobod ki a penzt.
Nalunk is volt ilyen, igaz, ez bo 3 evvel ezelott tortent, akkor vezettek be ezt a nyilatkozatos dolgot es lemaradtunk rola. Nekem az addig befizetett tb-met visszaadtak. Ez kb 10 honap volt. Mondanom sem kell, hogy errol a tb-s szerzodes megszuntetesekor nem szolt az ugyintezo, fel evvel kesobb telefonaltam mas dolog miatt az apeh-hez es akkor mondtak, hogy amugy pluszban van a szamlam, mit szeretnek azzal a penzzel. Adatlapot kellett kitoltenem es visszautaltak.
Ellatas: en rendszeresen hasznaltam az eu-s kartyamat Magyarorszagon, voltam vele haziorvosnal, fogorvosnal, borgyogyaszaton, sot, itt is jartam allami korhazban terhesgondozasra, vegul itt is szultem a masodik gyereket, mert nem jutottunk vissza egyeb dolgok miatt szulesig. Mindent elszamoltak az angol biztositasomra, minden alkalommal az eu-s kartyat es az utlevelemet kuldtek bejelentkezeskor. Ennyi.
Szerintem probald meg.
Ez tényleg nem egyértelmű mindenhol. Engem például nem látnak el ingyen, mert nincs itthon tb kártyám, de a külföldi betegkártyámmal meg nem tudnak mit kezdeni. Eddig csak fizetősen láttak el magyar tb kártya hiányában. Épp ezért most akarunk bemenni az OEP-hez, de ha onnan visszautasítanak minket, akkor tényleg nem értem ezt az egész rendszert.
Amúgy a kérdésedre válaszolva, nekünk is 2 bejelentett lakcímünk van, és csak egy helyről kapjuk a csp-t.
Utolso valaszolo:
de eu-s kartyad van? Azt sem fogadtak el? Mert az nagyon durvan szabalyellenes lenne.
Viszont ha eu-n belul vagy biztositva barhol, akkor az eu-s kartyat ingyen allitjak ki (nem is szemelyesen kell igenyelni, hanem neten, vagy telefonon es kipostazzak 2-3 heten belul). Eu-s kartyaval viszont KOTELEZOEN ellatnak itthon (kiveve, ha direkt, tervezett kezelest szeretnel).
Konkreten kulfoldi tb kartyaval nem latnak el senkit sem, pl en is hiaba lobogtatnam Magyarorszagon az NI kartyamat, vagy mondogatnam az NI szamomat, senkit sem erdekelne, viszont az NI alapjan mar jart nekem eu-s kartya, az alapjan pdig alapellatas Magyarorszagon (es az EU-ban barhol).
En Kanadaba elek.
Van itt egy ismeros csalad akik Romaniabol jottek. Akkor meg 1 gyerekuk volt aki 1 eves mult. Kapta Romaniabol is a penzt meg megigenyeltek neki a kanadait is. Azota szuletett meg egy gyerek. O hiaba szuletett Kanadaba es lett kanadai allampolgar mivel a szulok roman allampolgarok ezert a gyerek is az lett es igy O is kapja Romaniabol.
Az en fiam is Kanadaba szuletett, itt kapunk utana penzt mivel ugye kanadai allampolgar de Magyarorszagrol nem kapunk.Viszon el lehetne intezni,hogy kapjunk, voltam otthon mikor a kisfiam par honapos volt de sajnos nem tudtam neki elintezni a magyar allampolgarsagot se meg a papirjait sem mert mindenhez kell Apuka alairasa de O nem jott velunk haza.
Fiam külföldön született, itt igényeltem családi pótlékot is, hivatalosan innen kell kapjam.
Mo.-n 18 éves koráig alanyi jogon (nem az anya után) biztosított, tehát miután elintéztük a lakcímkártyáját, rá pár hétre küldték a tb kártyáját, adókártyáját. Később küldtek nyomtatványt családi pótlékhoz, amit természetesen nem töltöttünk ki, mert az csalás lenne.
Azért kaptunk nyomtatványt, mert az önkormányzatnál nincs ideiglenesen kijelentkezve sem a szülő, sem a gyerek, ezt elvileg meg kell tenni, ha külföldön tartózkodsz huzamosabb ideig. Ebből tudják, hogy nem kell oltásra vinni a gyereket, stb., nem abból, hogy külföldi az születési anyakönyve.
Legkésőbb akkor derülne ki, ha innen is, onnan is kapnánk, amikor a gyerek tanköteles lesz, de a szülő felháborodva fordulna a hatóságokhoz, hogy de kérem külföldön élünk. Jaaa, rendben, akkor kamatostul vissza kell fizetni szépen mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!