Gyerekem lesz de a parommal nem vagyunk hazasok, a szuleim azt mondjak adjam az en nevemet a babanak mert ez tul fiatalon tortent, Ti mit mondtok? Kapja meg az en nevemet? Meg emlitem hogy 17 vagyok de a babat meg szeretnem tartani
Én épp hogy betöltöttem a 18-at amikor szültem, nemvoltunk és nem is vagyunk házasok az apukával.
Mivel kora szülés volt nem volt apasági nyilatkozat és az én nevemet kapta a fiam.Talán 1 hét telt el, és jött is a levél a jegyzőtől hogy az apuka menjen apasági nyilatkozatot tenni, vagy én megindokolni hogy miért nincs (erőszak áldozata vagyok, nem ismerem... stb), különben vizsgálatot indít.
De nem is értem a szüleidet hogy miért kéne hogy a te nevedre kerüljön a gyermek, főleg ha együtt fogjátok nevelni.
nálunk is ugyanez volt a szisztéma... de beleondoltam hogy szegény gyrek mit fog kapni, nincs apja? pl iskolában mikor megtudják hogy anyja nevén van
anno nekem egy osztálytársam volt így, és mindig azzal piszkálták hogy a spermabank az apja.... a gyerekek borzalmasan gonoszak tudnak ám lenni
Engem sosem piszkáltak, még csak nem is kérdezték, hogy miért az anyukám vezetéknevét kaptam.
Ha akarod, hogy az apának legyen köze a kicsihez, akkor kapja az ő nevét!
Na akkor: a név ilyen téren nem számít. Ha a srác elismeri, hogy övé a gyerek (elmúlt már 16 éves, mivel az alatt nem tehet apai elismerő nyilatkozatot, de 16 év fölött igen), akkor lesznek jogai, de kötelességei is (más kérdés, hogy nem mindig lehet elérni, hogy a kötelességeit is teljesítse). Akkor viselheti az apa nevét a gyerek, ha tett a srác apai elismerő nyilatkozatot. De akkor sem muszáj, így is maradhat a te neveden, de ez csak formaság, mindegy mi a neve, a lényeg, hogy elismerte a gyereket a sajátjának, és innentől kezdve neki is vannak szülői jogai.
Ha a szüleid ez miatt aggódnak, akkor ne írass alá apai elismerő nyilatkozatot az apával, és akkor papíron nem is létezik, mármint hivatalosan köze nincs a gyerekhez. Ha számodra ciki, hogy a baba a te vezetéknevedet viseli, akkor írasd más vezetéknévre. Ugyanis ha 3 éves koráig nem lesz apa bejegyezve, akkor ún. képzelt apát kell beírni, és az ő vezetéknevét is viselheti a gyerek (nem kötelező, maradhat a tiéden is, de pont erre találták ki a dolgot, hogy ne maradjon üresen a rubrika, mivel idegeneknek nincs közük a családi helyzethez). Természetesen már 3 éves kora előtt is be lehet íratni a képzelt apát, de én ezt sem kapkodnám el, 3 év alatt még sok minden történhet, és addig maradhat üresen a rubrika.
Viszont: ugyan megteheted, hogy nem íratsz alá apai elismerő nyilatkozatot, DE az apa indíthat apasági pert, ha neki ez a felállás nem tetszik. És nagy valószínűséggel meg is nyeri, ha tényleg ő az apa.
7:41 - nem is gondolnám, hogy ez olyan fontos dolog, hogy egy jegyző külön foglalkozik ilyennel. Nem mindegy nekik, hogy Te miként döntesz az apjával kapcsolatban? Azt is elfogadják, ha netán egy már megszakított kapcsolatból érkezik az apróság, de nem akarod, hogy az apjának legyen köze hozzá?
Válaszolva amúgy: ha a párod elismeri az apaságot, kitart mellettetek, szeret Titeket, akkor mindenképp adnám az apja nevét neki. Ez szerintem független attól, hogy mennyi idősek vagytok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!