Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikor van "alkalmas idő"...

Mikor van "alkalmas idő" gyerekvállalásra?

Figyelt kérdés

23 éves vagyok. Nem tervezem még a babát,(védekezünk rendesen mindig). Csak érdekel más véleménye, hogy mikor is van itt az ideje? Mármint először is az oké, hogy ha elég érettnek, felelősségteljesnek érzem magam.

Én inkább az anyagi háttérre gondolok. A minap beszélgettünk erről pont, hogy annyi olyat látni, hogy a semmire szülnek sokszor.

Nálunk pl ráférne egy jó nagy felújítás a házra. Nem omladozik, semmi baja, egy sima kockaház, viszont régebbi bútorok vannak a legtöbb helyen, illetve egy tető csere vagy külső festés is esedékes lenne már. Viszont ezek hatalmas pénzek. Ha arra várunk, hogy ha majd kész lesz a ház csak akkor..Lesz egyáltalán olyan?

Illetve az élettársam apjával élünk övé a ház. Viszont ha mi gyereket szeretnénk később akkor költözzünk ugye el, de hitel nélkül nem megy.. De ha hitelt veszünk fel akkor egy kereset majdnem rámegy rezsivel együtt. Amit meg gyest kapnak a nők a babának se elég..

Akkor mikor?

Még tényleg nem tervezzük, csak mostanában sokat beszéltünk erről, hogy mások hogyan nevelnek fel egy gyereket? Vagy milyen anyagi háttér kell ahhoz, hogy be tudja vállalni ezt valaki..Nekem egy kicsit úgy tűnik, ha 10 évig várunk sem fogom azt mondani, hogy kellő anyagi hátterem van. Persze oké, hogy ki tudja akkor mi lesz, de elég kilátástalan, így is örülhet valaki, ha munkát kap lassan.

2011. aug. 29. 11:16
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Valójában ezért foglalkoztat mostanság minket ez a dolog, mert lehet hogy "csak" 23 vagyok, de ha azt akarom, hogy később esetleg 26-27 éves koromra gyereket szeretnék, ne akkor kelljen kapálózni, hogy hova meg mire..csak egy kicsit furcsa érzés mikor erről beszélek, vagy így "tervezem" úgymond. Meg sokszor eszembe jut, hogy vannak akik 19-20 évesen is bevállalják, teljesen a szülőkre támaszkodva..Persze nekünk is lenne segítség lakhatás, anyagiak is biztos valamennyi, de én úgy szeretném, hogy mi tartjuk el a mi gyerekünket majd. Csak néha olyan kilátástalan, hoygan valósul meg...
2011. aug. 29. 11:58
 12/16 A kérdező kommentje:

11:56!

Ez azért elég bátor dolog..Mármint tök jó, hogy így a saját lábatokon álltok. Mi is beszéltük az albérletet, de épp ezért dobtuk is az ötletet, mert havi 70 minimum. És mi sajnos nem keresünk annyira jól, hogy megengedjük ezt a plusz kiadást.

Én kalkulálok állandóan. Most nem veszek ezt vagy azt meg. Vagy mennyit tudnák félretenni havonta.. De kicsit nevetséges, egy bank kalkulátorával kiszámoltam a bevétel-kiadást és hogy mennyi az az összeg amit félre lehet tenni.. Hát ha 10.000Ft-ot havonta az 6 év alatt is 700.000Ft.. persze az sok pénz, de pl lakásra édes kevés...

2011. aug. 29. 12:03
 13/16 anonim ***** válasza:

A gyes-hez annyit hozzáfűznék, ha megvan a kellő munkaviszonyod, akkor először tgyás-t kapsz, ami elég jó kis pénz, nincs felső határa. Kaphatsz gyed-et, ami sajnos korlátozott, de ha a maximumot kapod, az sem rossz. Családi pótlék, adókedvezmény pedig alanyi jogon jár.

Okosan gondolkodsz, a semmire tényleg nem jó szülni, mert a legboldogabb időszakot keserítheti meg a pénztelenség. Látom a szomszédon, hogy milyen szar neki, mert hónap végén már azon is gondolkodnia kell, hogy megvehet-e egy ivólét a lányának.

Nekünk két dolog volt fontos: stabil munkahely és saját lakás. Amikor ezek megvoltak, belekezdtük a gyerekvállalásba, 2,5 év kellett, mire szülők lettünk. Túl sokáig sem szabad várni, mert sajnos egyre nehezebben esnek teherbe a nők, az idő meg gyorsan telik.

2011. aug. 29. 12:06
 14/16 A kérdező kommentje:

nektek akkor nagy szerencsétek volt, hogy ilyen hamar el tudtátok érni :)

Igen a barátom egyik rokona bőven 30 felett van nincs semmi szervi problémájuk, de sajnos nem jön nekik össze a baba, bizony benne van a korban már..én ezért gondolom úgy hogy ha egy mód van rá huszon évesen szeretném...

2011. aug. 29. 12:15
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

igazából én csak a mi életünket tudom leírni, talán kiindulópont lehet. De az alkalmas pillanatot ti kell lássátok.

8 éve házasodtunk össze. A gyermekvállaláshoz kritérium volt a stabil munkahely, saját kocsi és a mi heppünk az volt, hogy nem fogok máséba szülni. 4 éve sikerült mindezeket elérni, de azt kiemelem, hogy a ház, amit megvettünk, egy putri volt, de legalább a sajátunk volt. Egy szobánk volt a háló, a nappali és a dolgozószoba, ahol nyomtatótól elkezdve minden volt, sokszor szám.gépek a sarokba halmozva (férjem informatikus). Nem volt fürdőszoba, a rozoga cserépkályhát kartondobozba rakott tüzelővel fűtöttük. Siralmas volt.

Mikor úgy döntöttünk, hogy baba kell, 6 évvel az esküvő után, számba vettük, hogy a baba fogadásához milyen alapvető változtatásokat kell végrehajtsunk. Felírtuk őket, és apránként elkezdtük megvalósítani. Bevezettük a vizet a konyhába, vettünk végre egy mosógépet, a szobaajtót ki kellett cserélni (ehhez át kellett tenni a villanyórát), lecsempéztük a konyhát és kidobtuk a büdös, penészes linoleumot, az étkezőrészt a szobából kiköltöztettük a konyhába és új, kintről táplálható cserépkályhát rakattunk. Ez volt a minimum a mi helyzetünkben. A tönkrement ágyunkat a fiunk születése után másfél évvel cseréltük ki sarokülőre és 8 (!) év után érett meg a házasságunk arra, hogy vegyünk egy TV-t (eddig PC-n néztük a TV-t). A dolgozórészt (férjem cégének irodája) száműztem az emeletre, ami szintén nincs kész, lent már semmi munkával kapcsolatos dolog nincs a gyerek körül.

Karácsonyra jön a kistesó. A listánk megint megvan, hogy a két gyerek elhelyezéséhez milyen további felújításokat kell végezzünk. Kicseréljük az emelet nyílászáróit, gipszkartonból még húzunk egy falat, padlózunk, ajtókat teszünk, festünk, így meglesz a háló (egyelőre még iroda) és a gyerekszoba (még gardrób). A lenti szobából, ahol alszunk, ki kell tegyünk még szekrényt, hogy beférjen a 2. babaágy, így minden ruhatárunkat felköltöztetjük az emeletre. És karácsonyig szeretnénk a fürdőszoba-spájz alapjait is letenni. És még korántsem lesz kész, de alvásra, 2 gyerek ellátására, vendégfogadásra elég lesz. NEm ideális helyzet, de megoldható.

Tudom, elég részletesen írtam le, oda akartam kilyukadni, hogy nem kell mindennek pontra téve lenni a gyerekhez. Ti kell tudjátok, mit milyen ütemben tudtok elvégezni, és ha egy lehelletnyi segítségetek is van (pl. nagyszülők), akkor baba mellett is lehet házat felújítani.

Úgy gondolom, legelőször is elhatározás kell, hogy gyereket akarunk, a többi utána jön és szerintem igenis kialakul magától. Munkahely legyen és amennyiben lehetséges, saját (vagy részben saját) ház.

2011. aug. 29. 12:41
 16/16 anonim ***** válasza:

Mindenkinél máskor van itt az idö.

Mi 2 hónapos kapcsolatban terveztük a picit, a 4. hónapban fogant meg.

Albérletre terveztük (most anyámnál vagyunk, mert nem bírja a rezsit meg a lakáshitelt fizetni), meg a férjem fizetésére. Nem bonyolítottuk tùl. Az alapvetö dolgok adottak voltak, 10 év múlva sem lett volna jobb, ez 100%. Akkor meg már jobb most, fiatalon.

1 éves a pici, külön szobája van, tele játékokkal, semmiben nem szenved hiányt.

23/N

2011. aug. 29. 13:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!