Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi értelme megkereszteltetni...

Mi értelme megkereszteltetni a gyereket?

Figyelt kérdés

Ma egy pár házzal odébb lakó férfi megkérdezte, megkereszteltetjük-e a gyerekünket? (lassan 2 lesz) MOndtam nincs tervbe véve. Erre ő azt mondta, hogy "Nagy kár-már a gyerek szempontjából. A hovatartozás végett."

Na már most ugye ez a férfi nyugdíjas, mikor ő volt fiatal, másképp mentek ezek a dolgok. Az én környzetemben néhányan úgy döntöttek, hogy megkeresztelik a gyereket miért ne?-alapon, a többség nem, minek?-alapon. Hozzátenném: senki nem vallásos a környezetemben. Én speciel meg vagyok keresztelve, bár ugye az én szüleim se vallásosak. Na már most ez engem különösebben nem érdekel. Mert ettől soha se pozitív, se negatív megkülönböztetés nem ért soha. Nem értem a bácsi mégis hogy értette azt, hogy a hovatartozás végett? Mert hogy aki meg van keresztelve, azt a vallásosak táborába tartozik vagy mi? Mert ugye ez nincs így. Az egyetlen , ami eszembe jut, hogy aki nincs megkeresztelve, nem házasodhat templomban. Na már most ezen kívül más nem jut eszembe...

Engem egyébként abszolút nem zavar, ha valaki megkeresztelteti a gyerekét, nem kérdezem meg, hogy minek....? Ha neki fontos, hát tegye. Végülis ez egy szokás, amit egyesek követnek, mások nem.

Ugyanakkor véleményem szerint, aki hisz Istenben, az hisz. És ez független a megkereszeteléstől, a templomba járástól és minden egyébtől.

Szóval arra vagyok kíváncsi, RACIONÁLIS okot tudtok-e mondani? (hozzátenném: az én véleményem nem változik e téren csak érdekel, hogy vallási vagy érzelmi okokat leszámítva vannak e logikus érvek a megkeresztelés mellett?)

2011. júl. 22. 11:54
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
79%
én vagyok, aki az iskola miatt kereszteltetne. egyáltalán nem az értékek meg a vallás meg ilyenek miatt jobbak ezek az iskolák, nem ezért akarom oda íratni a gyerekem, hanem mert oda nem kötelező felvenni osztályonként több túlkoros, cigiző, drogozó, kezelhetetlen, nevelhetetlen, sok esetben intézetis, kisebbségi gyereket. ja, én is tapasztalatból beszélek, majd 10 éve önk.-i iskolában tanítok, és nem a kollégák miatt nem vinném oda, hanem a többi gyerek egy része miatt, akiket egy egyházi iskola kitehet, míg mi nem....
2011. júl. 22. 14:05
 22/34 A kérdező kommentje:
14:05-ös! Hát ezt az érvet én megértem. Tudod én meg azon gondolkoztam el, hogy lehet családi napközibe adom majd a gyerekem és nem állami óvodába, pont hasonló okok miatt. Bár itt, ahol én lakom nem sok kissebség van szerencsére, de bizony vannak olyan kerületek, ahol sok van és szerintem az a szülő, aki megteheti, hogy ne ilyenekkel egy csoportba, egy osztályba járassa a gyerekét, az megteszi.
2011. júl. 22. 14:12
 23/34 anonim ***** válasza:
63%
Ha már az iskoláknál járunk. Itt, ahol én lakom állami óvodába csak azokat veszik fel, akiket kötelező a koruk miatt. Senki mást. Viszont átadtak egy katolikus ovit is, ahova 160 főt vettek fel. Ennek 80%-át püspöki ajánlással (vagyis ők minden hétvégén templomba mennek), a többi férőhelyre vallásukat nem aktívan gyakorló, de megkeresztelt gyereket. Volt ezekért a helyekért lobbizás bőven.
2011. júl. 22. 15:35
 24/34 anonim ***** válasza:
73%
Ha már az egyházi iskola a téma, én abba jártam (gimnázium). Ugyanúgy megy ott is az osztálykiránduláson lerészegedés, cigizés, a drogozás talán nem annyira jellemző, legalábbis én nem találkoztam vele, de öcsém ugyanoda járt 3 évfolyammal alattam, és az ő osztálytársai közül állítólag volt pár, aki drogozott. Ugyanúgy ott vannak az egy szál semmiben mászkáló, facebookra csücsörítős profilképeket posztoló, minden héten más pasival járó kis libák. Nem tesznek ki senkit. Lopás is van, sok minden el szokott tűnni. Az egyházi iskoláknak csak a nevében van benne, hogy katolikus/református, meg magatartásból rosszabbat kapsz egy jeggyel, ha nem mész osztálymisére, de egyébként minden és mindenki ugyanolyan, mint az állami sulikban. Az iskolai "nevelés" (ami szerintem mint olyan ma már nem létezik, nem nevelnek, legfeljebb tanítanak) nem változtatja meg azokat a viselkedésmintákat, amiket a média rak bele a gyerekek agyába.
2011. júl. 22. 16:30
 25/34 anonim ***** válasza:
Ezt mindenki saját maga dönti el.De ha felnől és mondjuk templomi esküvőt szeretne,akkor nem lehet neki csak ha felnőtt fejjel megkeresztelkedik,megbérmálkozik.Nem biztos hogy annak annyira örülne a gyereked.Mi se járunk rendszeresen templomba,de nálunk ez nem is volt kérdés hogy megkereszteljük-e.
2011. júl. 22. 16:44
 26/34 anonim ***** válasza:
Egyházi esküvő. Ez meg pap és templom függő. A testvérem meg volt, a férje nem volt megkeresztelve. A pap össze adta őket. Nem volt gond belőle.
2011. júl. 22. 20:25
 27/34 anonim ***** válasza:
64%

Nagyon nehéz kérdés, mert abban igaza van, kellene valahova tartozni.

Borzalmas társadalomban élünk, vitathatatlan. Nincsenek gyökerek, nincs ami kicsit is össze tartaná az embereket.

Ő idős, sokat látott, elképzelhető, hogy igaza van. A vallás betölthet egy ilyen szerepet is. Összetartja és a valahová tartozás érzését adja.

Végül is ha belegondolok, a fiatalok mindegyike ugyanúgy néz ki, nézd meg a sok prostit, tök ugyanúgy néznek ki (Geronazzo Mária, Szandika,Keleti Györgyi) mert így tartoznak valahova, ebbe a körbe. Illetve a szekták is ezen alapulnak, így gyűjtik az embereket, hogy nem tartoznak sehova, de akarnak valahova. Nézz meg egy Vidám Vasárnapot az ATV-n. Hülyeség teljesen, és ott állnak és örülnek, tapsolnak az emberek- mert együtt vannak és boldogok. Lehet alapvető igénye ez az embernek, a valahova tartozás.

Szóval szerintem igaza van ebben. Hogy a kiút ebből a társadalmi válságból, ez mondjuk a keresztelkedés vagy a vallás lenne azt nem tisztem eldönteni, és nem is tudom.

2011. júl. 22. 20:52
 28/34 anonim ***** válasza:

Mondjuk elbizonytalanodtam, mert én művelt, tanult embert szeretnék a gyerekemből.

Lehet, hogy meg van a papír, hogy keresztény a felmenő és a lemenő ágú rokonság is. De azért általános iskolában hogy maradt ki, hogy Radnóti is meg volt keresztelve és katolikus volt, ő is és a családja is. És bizony elvitték Az Erőltetett menet sem rémlik?

A Holokauszt nem vallási alapon történt hanem faji alapú volt. Nekem is van olyan ismerősőm aki családostól megjárta Auschwitzet és ő is biztos benne, hogy az összes felmenője keresztény illetve Auschwitz óta abban, hogy valaki mégis zsidó.

Úgyhogy ha valaki nem keresztelkedik meg származás alapján lehet keresztény illetve ha megkeresztelkedik is lehet zsidó. Ez nem ezen múlik.

2011. júl. 22. 21:06
 29/34 anonim ***** válasza:
100%

Mi baptista vallasuak vagyunk. Itt nincs gyermek-keresztseg csak felnott. Pont azert mert egy gyerek meg nem tud donteni arrol,hogy akar-e az egyhaz tagja lenni es ami fontos, akar-e Istent gyermeke es kovetoje lenni.

A gyermek keresztsegrol sokig es meg sokan ma is azt gondoljak,hogy udvozit. Pedig nem. Ez meg nem juttatja a Mennyorszagba.

A mi vallasunkba ugy van,hogy 6 hetes koraban hozzak el eloszor a kisbabat a gyulekezetbe ahol a lelkesz Isten neveben megaldja s gyereket es felhivja a gyulekezet figyelmet arra,hogy uj lelek van rabizva a gyulekezet oltalmara is.

Ha nem vagytok vallasosak, foleg ha nem is gyakoroljatok akkor nincs ertelme megkereszteltetni. Csak folosleges lenne.

Az,hogy hisz valaki Istenbe meg nem jelenti azt,hogy udvozul hiszen az ordogok is hisznek.

A 75%-os valaszolonak: Mar egy ideje figyelem a valaszaidat es az egyik valaszoloval egyetertve: tanulhatnal toleranciat es tiszteletet. Foleg igy kozel 4. x-hez. Folyton kinyilvanitod a velemenyedet ezekrol: butasag a nagy csalad

30 even felul vallaljon valaki gyereket(aki alatta az nem normalis)

Aki hazas az alarendeli magat a ferjenek

Aki vallasos az alszent

Hat kerlek 23 eves leszek, 2 eves a fiunk, 4 gyereket tervezunk( mi 9-en vagyunk) , mar 3 eves hazasok vagyunk a ferjemmel, es nem vallasosak vagyunk hanem hisszuk es valljuk Istent.

Nekem is mint a masik hagyomanyt tisztelo valaszolonak a te velemenyed es nezeted nem tetszik.

Es bocsanatot kerek Kerdezo az offert.

2011. júl. 23. 01:27
 30/34 sumergo ***** válasza:

Meg fogom kereszteltetni. Nehogy aztán felnőtt korában, ha rátalál Istenre, engem okoljon, h nem lett megkeresztelve.

Megadom neki a választás lehetőségét. A magam módján hívő vagyok, bár nem ülök minden hétvégén a templomban. Ám van, h akkor megyek oda, mikor senki nincs ott, hogy egy kis békét találjak.

Ha meg van keresztelve egy gyermek, abból soha semmi hátránya nem származik, igaz, hogy előnye sem sok.

2011. júl. 26. 10:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!