Mi értelme megkereszteltetni a gyereket?
Ma egy pár házzal odébb lakó férfi megkérdezte, megkereszteltetjük-e a gyerekünket? (lassan 2 lesz) MOndtam nincs tervbe véve. Erre ő azt mondta, hogy "Nagy kár-már a gyerek szempontjából. A hovatartozás végett."
Na már most ugye ez a férfi nyugdíjas, mikor ő volt fiatal, másképp mentek ezek a dolgok. Az én környzetemben néhányan úgy döntöttek, hogy megkeresztelik a gyereket miért ne?-alapon, a többség nem, minek?-alapon. Hozzátenném: senki nem vallásos a környezetemben. Én speciel meg vagyok keresztelve, bár ugye az én szüleim se vallásosak. Na már most ez engem különösebben nem érdekel. Mert ettől soha se pozitív, se negatív megkülönböztetés nem ért soha. Nem értem a bácsi mégis hogy értette azt, hogy a hovatartozás végett? Mert hogy aki meg van keresztelve, azt a vallásosak táborába tartozik vagy mi? Mert ugye ez nincs így. Az egyetlen , ami eszembe jut, hogy aki nincs megkeresztelve, nem házasodhat templomban. Na már most ezen kívül más nem jut eszembe...
Engem egyébként abszolút nem zavar, ha valaki megkeresztelteti a gyerekét, nem kérdezem meg, hogy minek....? Ha neki fontos, hát tegye. Végülis ez egy szokás, amit egyesek követnek, mások nem.
Ugyanakkor véleményem szerint, aki hisz Istenben, az hisz. És ez független a megkereszeteléstől, a templomba járástól és minden egyébtől.
Szóval arra vagyok kíváncsi, RACIONÁLIS okot tudtok-e mondani? (hozzátenném: az én véleményem nem változik e téren csak érdekel, hogy vallási vagy érzelmi okokat leszámítva vannak e logikus érvek a megkeresztelés mellett?)
12:27-nak
nem az egyházi iskolás a jók, sajnos henm akedves állam oda önti a pénzt, hogy aztán ott folytassa az agymosást
ez már szégyen, szabad akarat korlátozása
úgy gondolom, ahogy előttem írták: ha nem hiszel Istenben, képmutatás az egész. De amiért te nem hiszel Istenben, nem jelenti azt, hogy a gyermeked sem fog. Kerülhet olyan közegbe, ahol ez számít, és joggal hiheti majd tizenévesen, mikor látja, hogy mások milyen jól találják magukat a bibliatáborokban, bibliaheteken, ifjúsági közösségekben, joggal hiheti majd azt, hogy kimarad valamiből (bár mindez Mo-on már nem igazán divat), és esetleg titeket tehet majd felelőssé, mert kihagytátok ebből. Azon kívül nem tom, hogy van tifelétek, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy a templomi esküvőnek nem feltétele-e a keresztség... Már ha úgy akarod nevelni a gyermeked, hogy családbvan, házasságban éljen.
A mi családunk hagyománytisztelő. Nem volt kérdés, hogy megkereszteljük-e a gyermekünket. Nagy buli volt, mindenki jól érezte magát. Azóta is járunk a templomba. Reformátusba. Én sem hiszek feltétlenül abban, hogy a papok szentek és nem is az a célom, hogy elvakult híívőt neveljek belőle. De hiszem azt, hogy a lelki táplálék, amit ott kap, a szeretetre, megbánásra, emberszeretetre nevelés hasznára válhat később, és barátokat hamarabb fog szerezni a bibliaórákon, mint az iskolák zugaiban a többiekkel cigizve, füvezve. Mióta a fiunk megvan, minden vasárnap megyünk templomba, karácsonykor katolikus misére (én az vagyok), mert a karácsonynak nálunk elengedhetetlen része a karácsonyi mise, húsvétkor tojást festünk, a fiúk locsolni mennek. Akár van Isten, akár nincs, azzal nem leszek kevesebb, mert imádkozom hozzá, és hála Istennek eddig meg is segített minket, főleg az utóbbi időben. A férjem vitéz. Szóval nálunk fontos a hagyományápolás, ezért kereszteltük meg. Akinek nem ilyen az életszemlélete, mint a miénk, annak az érveit nem értem.
12:35-nak
ez nem hagyománytisztelet, hanem emberi hülyeség
Ha meghalok szórják el hamvaimat egy általan kedves helyen, nem kell, hogy álszent emberek álszent szövegelkkel minden jót elmondjannak rólam.
Az a baj, hogy az emberek állanódan másoknak akarnak megfeleni és akinek gyenege az karata, azt a valláásal nagyon jól lehet írányítani
12.02-es utánam válaszoló:
"Kereszteltesd meg a gyermeked mindenképp, sosem lehet tudni, hogy a történelem mikor ismétli önmagát".
ezt kifejtenéd?
Aki szerint a keresztelés csak egy "szokás", az semmiképen ne tegye.
Mi megkereszteltük mind a kettőt, mert hiszünk Istenben (nem az egyházban!), és amit ott megfogadtunk a keresztény neveléssel kapcsolatban, igyekszünk is megtartani.
Racionális ok nincs, nem is kell, mert ha van, az álszent dolog. Hit kérdése, még csak nem is a vallási hovatartozásé.
Aki az egyházi iskola miatt kereszteltet, attól megkérdezném, hogy vajon miért jobbak szerinte az egyháziak, mint az államiak?
Szerintem azért, mert alapvetően (jó esetben) hívők a pedagógusok is, van fegyelem, erkölcsi nevelés.
Nem a pénz miatt, amit itt valaki szerint nyomnak beléjük, mert ez nem igaz...
Katolikus óvodában dolgoztam, semmivel sem voltunk jobb helyzetben, mint az önkormányzatiak...
Na hát köszönöm szépen mndenkinek a hozzászólást. Úgy látom a nagy többség egyet ért abban, hogy az kereszteltessen, akinek ez jelent valamit, akinek ez fontos.
MInt írtam is, engem egyáltalán nem zavar, ha valaki megkeresztelteti a gyerekét, meg az se érdekel, hogy valaki vallásos vagy nem, nem ezen múlik, hogy valaki jó ember-rossz ember, ugyanakkor cserébe azt várnám, hogy másokat meg ne zavarjon, hogy az én gyerekem nincs megkeresztelve. Bár azt hiszem egy idős emberrel feleslege vitába szállni ilyen téren, mások voltak akkor a szokások és mások most. Ja és mint a páromtól megtudtam, ez a bácsi vallásos, na hát akkor meg úgyse fogja megérteni, hogy nekem ez nem fontos.
Nekem még mindig nem világos; a pogányokat akkor nem végezték ki, nem küldték haláltáborokba sem. Nem? Régen volt már töriórám, de én így emlékszem.
Én továbbra is tartom az álláspontom az egyházat illetően, tényleg felesleges annak kereszteltetni aki nem azért teszi, mert keresztény életet akar élni és azt akar a gyereknek is. De akkor tartsa be az összes pontot, ne csak lebegtesse a hitét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!