Mit lehet kezdeni egy egeszsegtelenul taplalkozo gyerekkel, vagy tehetek en egyaltalan valamit?
Segitsetek, mert mar forr az agyvizem.
Nagyon kellemetlen szituacioban vagyok.
Nalunk nyaral a 9 eves keresztlanyom, aki nagyon aranyos, szeretjuk, nekem is van harom gyermekem. Utoljara 3-4 eve volt nalunk huzamosabb ideig, azota alig talalkoztunk, sokat valtozott, nagyon kover kisgyerek lett. Nem ertettem, hogy miert.
Hat, most megertettem.
Ez a kislany nagyon-nagyon rosszul taplalkozik, egyaltalan nem eszik zoldseget semmilyen formaban, sem fozeleket, sem levesben, sem salatakent. Levest alapban nem eszik, mindegyikre azt mondja, hogy nem szereti. Tesztafelebol csak az edeset, rengeteg porcukorral megszorva, vagy fel uveg lekvarral.
Egy hete van itt, de mar egyszeruen nincs lelkem azzal a sok sz.rral etetni amit ker.
Konkretan a napi menu: virsli (napi 2-3 alkalommal), teliszalami (virsli utan extrakent), nutellas kenyer, peksutemenyek, makos/lekvaros teszta, csokikremes sutemeny, dobozos gyumolcsle, sulthuz nagyon-nagyon sok fuszerrel, csoki, cukor, chips.
En minden nap fozok levest es masodikat, vagy a leves, vagy a masodik zoldseges, haziasan fozok, nem vagyok megrogzott taplalkozasi szakerto, de mindenevok vagyunk. Valtozatosan fozok es anyagi okokbol is nem szoktunk tul gyakran keszetelt venni. Az en gyermekeim is kapnak ilyesmit, de mondjuk heti egyszer virsli a reggeli, vagy egyszer-egyszer nutellas kenyer az uzsonna, nem errol elnek.
Ez a kilany viszont csak ezt fogadja el, mindenre azt mondja, hogy nem szereti, de meg sem kostolta. Mar hivtam az anyjat, azt mondta, hogy semmi gond, ok igy esznek.
De szerintem igenis gond, mert a kislany 50 kilo 9 evesen, tenyleg nagyon kover, fel orakat ul a wc-n, panaszkodik, hogy nem tud kakalni, nyilvan szorulasa van. Fut 50 metert a gyermekeimmel es omlik rola a viz, le kell ulnie, elsappad.
Meg egyebkent is: nem tudom mibol finanszirozzak ezt a szulei, mert tudom, hogy alig van penzuk, de egy het alatt annyiba kerult az etetese, mint fott etelbol a harom gyerekeme osszesen ket hetre... Merthogy az sem mindegy, hogy milyet eszik, mindenbol a legdragabbakhoz van szokva.
Ami meg szep az egeszben, hogy tegnap a gyermekeim azert hisztiztek, mert ok sem akartak megenni az ebedet, amit foztem, merthogy a kislany mast eszik, nekik sem kell fott kaja.
Este csak ugy tudtam oket normalisan megvacsoraztatni, hogy a ferjemet megkertem egyen a nappaliban a keresztlanyommal, oda csempesztem be neki a sajat vacsorajat, igy az enyemek boldogan ettek a fott etelt, de ha lattak volna, akkor nekik sem kellett volna.
Ejszaka mar sirtam is miatta, mert nem akarom, hogy a rossz evesi szokasai miatt kikozositettnek erezze magat, nem akarom bantani, de meg 2 hetig itt lesz, felek, hogy a sajatjaim is menni fognak a rossz pelda utan.
Szerintetek mit csinaljak?
Beszeljek az anyjaval?
Vagy hagyjam az egeszet es birjam ki ezt a ket hetet?
Aggodom erte...
Bocsi, hogy hosszu voltam, nem egyszeru a tortenet.
Koszonom a valaszokat!
Kicsit lenyugodtam, csak egybol az ebedeltetes utan irtam ki a kerdest es kb 200/150-es volt a vernyomasom.
Delutan megprobalok kitalalni valamit uzsonnaidoben, koszonom a szendvicses tippet, hatha az bevalik.
Odaig mar eljutottunk, hogy segitett nekem fozni. Amikor pucolom a zoldsegeket, akkor az enyemek korben allnak, segitenek. Pl ha meghamozunk 2 kg uborkat salatanak, akkor abbol 1 kilo fixen elfogy nyersen, mert kozben eszik (es en is), de ugyanez van a sargarepaval, karalabeval, meg kb mindennel, amit nyersen enni lehet. A keresztlanyom is elvezte a hamozos reszt, de megkostolni meg nem akart eddig semmit...
Asszem osszeszoritom a fogam es turok ket hetig, illetve az ehavi gyedbol ugy kalkulalok, hogy joval tobb fog elmenni bevasarlasra, mint szokott. Hat ez van. Nem is ez a legnagyobb gond, legfeljebb ebben a honapban nem strandolunk. :-(
Próbálj olyan ételeket készíteni, amik a gyerekeid kedvencei vagy tényleg viccesek, ízletesek, így nem szoknak le róla (gyerekkorom legnagyobb kedvence a betűtésztás paradicsomleves és a rakott krumpli).
pl. bolognai mártásba főzhetsz zöldségeket, szétfő, úgyse tudják meg, hogy benne volt.
Készíthettek együtt pizzát, te begyúrod a tésztát, ők pedig megcsinálhatják a saját kedvencüket, sok zöldséget felajánlhatsz, kukorica, borsó, gomba, hagyma, paprika, paradicsom...
Kérd a gyerekeid segítségét! Próbáld meg elmagyarázni, hogy a kislány így később nagyon beteg lehet (cukorbetegség), mutassák meg, hogy nagyon is finom a te főztöd, a normális kaja. Rengeteg a friss gyümölcs, menjetek együtt a piacra, válogassanak ők maguknak barackot, almát, dinnyét, uzsonnára csinálhattok gyümölcssalátát, persze cukor nélkül...
Csinálhatsz te is "gyorskaját": csirkefalatkákat, házi hamburgert (ebbe is jó sok zöldséget bele lehet csempészni), gyrost, házilag gyümölcsturmixot.
Ha szoktál befőzni, abba is vond be őket, biztos, hogy belecsipegetnek a gyümölcsökbe, zöldségekbe.
Sajnos, tényleg nagyon sok baja lesz még a kislánynak a kövérsége miatt, az anyukájával is finom meg kellene valahogy értetni, hogy ha így haladnak, nagyon rossz vége is lehet. (Szívproblémák, vérnyomásgondok, diabétesz, asztma, ízületi gyulladások, a lelki terhek pedig még rosszabbak.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!