Mit lehet kezdeni egy egeszsegtelenul taplalkozo gyerekkel, vagy tehetek en egyaltalan valamit?
Segitsetek, mert mar forr az agyvizem.
Nagyon kellemetlen szituacioban vagyok.
Nalunk nyaral a 9 eves keresztlanyom, aki nagyon aranyos, szeretjuk, nekem is van harom gyermekem. Utoljara 3-4 eve volt nalunk huzamosabb ideig, azota alig talalkoztunk, sokat valtozott, nagyon kover kisgyerek lett. Nem ertettem, hogy miert.
Hat, most megertettem.
Ez a kislany nagyon-nagyon rosszul taplalkozik, egyaltalan nem eszik zoldseget semmilyen formaban, sem fozeleket, sem levesben, sem salatakent. Levest alapban nem eszik, mindegyikre azt mondja, hogy nem szereti. Tesztafelebol csak az edeset, rengeteg porcukorral megszorva, vagy fel uveg lekvarral.
Egy hete van itt, de mar egyszeruen nincs lelkem azzal a sok sz.rral etetni amit ker.
Konkretan a napi menu: virsli (napi 2-3 alkalommal), teliszalami (virsli utan extrakent), nutellas kenyer, peksutemenyek, makos/lekvaros teszta, csokikremes sutemeny, dobozos gyumolcsle, sulthuz nagyon-nagyon sok fuszerrel, csoki, cukor, chips.
En minden nap fozok levest es masodikat, vagy a leves, vagy a masodik zoldseges, haziasan fozok, nem vagyok megrogzott taplalkozasi szakerto, de mindenevok vagyunk. Valtozatosan fozok es anyagi okokbol is nem szoktunk tul gyakran keszetelt venni. Az en gyermekeim is kapnak ilyesmit, de mondjuk heti egyszer virsli a reggeli, vagy egyszer-egyszer nutellas kenyer az uzsonna, nem errol elnek.
Ez a kilany viszont csak ezt fogadja el, mindenre azt mondja, hogy nem szereti, de meg sem kostolta. Mar hivtam az anyjat, azt mondta, hogy semmi gond, ok igy esznek.
De szerintem igenis gond, mert a kislany 50 kilo 9 evesen, tenyleg nagyon kover, fel orakat ul a wc-n, panaszkodik, hogy nem tud kakalni, nyilvan szorulasa van. Fut 50 metert a gyermekeimmel es omlik rola a viz, le kell ulnie, elsappad.
Meg egyebkent is: nem tudom mibol finanszirozzak ezt a szulei, mert tudom, hogy alig van penzuk, de egy het alatt annyiba kerult az etetese, mint fott etelbol a harom gyerekeme osszesen ket hetre... Merthogy az sem mindegy, hogy milyet eszik, mindenbol a legdragabbakhoz van szokva.
Ami meg szep az egeszben, hogy tegnap a gyermekeim azert hisztiztek, mert ok sem akartak megenni az ebedet, amit foztem, merthogy a kislany mast eszik, nekik sem kell fott kaja.
Este csak ugy tudtam oket normalisan megvacsoraztatni, hogy a ferjemet megkertem egyen a nappaliban a keresztlanyommal, oda csempesztem be neki a sajat vacsorajat, igy az enyemek boldogan ettek a fott etelt, de ha lattak volna, akkor nekik sem kellett volna.
Ejszaka mar sirtam is miatta, mert nem akarom, hogy a rossz evesi szokasai miatt kikozositettnek erezze magat, nem akarom bantani, de meg 2 hetig itt lesz, felek, hogy a sajatjaim is menni fognak a rossz pelda utan.
Szerintetek mit csinaljak?
Beszeljek az anyjaval?
Vagy hagyjam az egeszet es birjam ki ezt a ket hetet?
Aggodom erte...
Bocsi, hogy hosszu voltam, nem egyszeru a tortenet.
add neki azt, amit a többiek esznek. Ha nem kéri, otthagyhatja. és kész. Ha mégis éhes később, kenhet egy vajaskenyeret magának és slussz. (mindig csak vajaskenyeret, vagy lekvárosat, ilyesmit, egy félét, unalmasat: amit megeszik, de magának készít el. Mert ugye vendégségben mégse éhezzen már de ne kapjon külön kiszolgálást, ha nem eszi meg az ebédet.lehet, hogy a lustaság nagyobb úr, és mégis megéhezik következő étkezésre, és megkóstol valamit.Beszélj az anyjával is.
Tapintatosan. Mondd, hoyg aggódsz, az 1, de ennyi gyereknek nem tudsz mindegyiknek külön főzni. az 2.Erről csak az anyja tehet, a gyerek azt eszi, amivel etetik. Ha nem kap virslit, meg cukros tésztát, egyszer csak megéhezne...az anyja szoktatta erre..nagyon veszélyes.
Én a helyedben nem szolgálnám ki az óhajait. Csak annyi nasit meg műkaját kaphatna, amennyit a saját gyerekeim. Nálatok az a szokás, hogy főtt ételt esztek, normálisan vacsoráztok, reggeliztek, és ritkán esztek ilyen cuccokat is. Ne te változtass a szokásaitokon, egy picit alkalmazkodjon ő. Nem kell beletömni a zöldséget, gyümölcsöt, mert lehet, tényleg nem szereti. De megeheti a húst a zöldség nélkül, ha nem kell neki. Ehet két kanál levest, és megehet egy tányér mákosnudlit. Ebben döntsön ő. De ne főzz, és ne vásárolj neki külön.
Nem a te dolgod, hogy megváltoztasd a szokásait, de amíg nálatok van, egy kicsit neki kell alkalmazkodni.
Nekem ez a véleményem.
Persze, lehet, hogy ettől meg majd haza akarna menni... Nem tudom, hogy ez vállalható-e...
Ami biztos, hogy jó nagy munka lesz a saját gyerekeidet visszaszoktatni, ha most engedsz nekik. És ők persze joggal kérik, hogy a vendéggyerekkel ne kivételezz, és ők is ugyanazt ehessék, amit a kislány.
Én nem vettem volna csak az ő kedvéért virslit, nutellát és egyéb olyan dolgokat, amiket mi esetleg nem eszünk, éppen azért, hogy lássa, hogy ezeket a dolgokat mi nem szeretjük. Talán picit rá lehetne még vezetni a helyes táplálkozásra, a mozgásra. Egy ekkora gyereknek már akár 2-3 km-t is le "kell" futnia. Nem normális dolog ilyen pici távon kifulladni, de sajnos a súlya miatt ez várható is...
Egyébként max. igazad van! Beszélj az anyjával szerintem.
semmiképp ne főzz neki külön! Nálatok ez van, ezt kell megenni. Ne rontsd el a saját gyerekeidet!
Annyit engedj, hoyg ha nem evett, akkor egy kis kenyeret kap majd. Mást ne adj, magyarázd el neki, hogy ti sajnos szegényebbek vagytok(ezt méltányolni fogja9 és azt is magyarázd el, hogy nagyon fontos a zöldéség, tedd kívánatossá!
És csináljatok egy szendvics-partyt, faragjanak a gyerekek orrot szemet zöldségből a vajas kenyérre!
hagyd abba a külön etetést, ez nem igazságos, és nem is egészséges. Nem fog éhen halni két hét alatt.
Sokmindent nem tudsz tenni, de már az elsö naptól azt kellett volna tenned amit a sajátoddal teszel ha nem eszik.
Mit teszel a sajátoddal? neki is felkínálsz nutellát?
nálunk úgy müködik, ha nem kell az ebéd akkor majd eszik többet délután a gyümölcsböl. ha nem kell a reggeli akkor legalább többet eszik ebédre. pl nálunk nincs tízorai eleve, reggeli után jön az ebéd 11-13 között. ha 11 kor már éhes akkor kap elöbb ebédet, de nem nasizunk vagy ilyesmi. nem kötelezö semmit megenni ha 3 napig rosszul ezsik 4-en tuti enni fog.
na ugyan ez volt mikor 4 és 8 éves gyerekei múlthétn a tesomnak itt voltak. habár nem rossz evök, és otthon rengeteg zöldséget gyümölcsöt kapnak azért bepróbálkoztak, mert a mamánál megy a lekvároskenyér ebédre, hiába ott a sok rendes kaja. nálam nem volt ilyen, és mivel mindegyik ovis/isis ahol szintén szabályok szerint élnek, pikk pakk bele lendültek a mi szabályainkba.
szerintem neked már felesleges és nehéz lenne ezzel bajlodnod, mert 2 hete már rosszul eteted, ugyan azok a szabályok szerint csinálod mint otthon, akkor ha most elkezded a ti szabályaitokhoz alkalmazni akkor tuti nagy hiszti és sértödés lesz.
Elhiszem, hogy aggódsz érte. Én is ezt tenném, de nem tehetsz semmi. Két hét múlva a kislány visszamegy a megszokott környezetbe és azt eszik amit akar. Kiközösíteni maximum a súlya miatt fogják, az étkezési szokásai miatt nem hiszem. A mai gyerekek zöme ugyanis nem nagyon eszik zöldséget illetve nem is ismerik a zöldségeket.
A sztori az teljesen olyan, mintha a férjemről írtál volna. Azzal a különbséggel, hogy ő még mindezek mellett sovány is. Csokit csokival édeset édessel eszik. Zöldséget meg se eszi, mert abban sok a vitamin. Új ízeket nem kóstol. Szóval engem szörnyen bosszant a dolog és felmegy bennem is a pumpa ilyenkor.
Az ő hozzáállása kapcsán megfogadtam anyum drasztikus módszerét. Le lehet érte huroogni meg pontozni, de amikor ezt a fajta finnyás korszakunkat éltük, megcsinálta az ebédet és mi tologattuk épp elméjű indokot nem tudtunk felhozni, hogy miért nem esszük meg, más kellett mint ami főtt, akkor ő közölte, hogy oké, addig senki fel nem áll az asztaltól, amíg el nem fogyott minden ami a tányérotokban van. és addig más ételt se kaptok. Ott ültök felette éhesen. Egy alkalom volt, amikor öcsém délután 5 kor állt fel az asztaltól.
Nem lettünk válogatósak. Néhány étel van, amit nem eszünk meg. Változatosan étkezünk.
Szóval ez az, amit tudok neked ajánlani. Bár a kislánnyal nem biztos, hogy működne a dolog, mert legfeljebb haza viteti magát, és az jön vissza, hogy szenvedtetted a vendégség során.
Koszonom a valaszokat!
Amikor eljott, akkor en meg nem vettem neki kulon semmit, mert nem tudtam, hogy igy eszik. Az elso 2-3 napban azt raktam ele, amit a tobbiek is ettek, de akkor sem fogadta el. Tenyleg alig evett, vagy csak kenyeret, kiflit, sutottem pogacsat masodik delutan a csaladnak, reggelre szinte ures volt a tal. Azt megeszegette, szerintem ejszaka jart ki. En a picivel aludtam, o a nagyobbb gyerekkel, nem vettem eszre, hogy jarkal ejszaka.
Harmadik nap jott az anyukaja es hozott neki dolgokat, pedig telefonon nem is beszeltek. Hozott virslit, megmutatta, hogy melyik fajtat szereti, hozott gyumolcslevet es italporokat. Es tudom, hogy szo volt arrol, hogy nem adtam neki enni, amit o akar, mert sugdoloztak, szerintem haza is akart menni, az anyja gyozte meg, hogy maradjon.
Es akkor mondta nekem is, hogy ne aggodjak erte, etessem igy es kesz.
Szeretem a kislanyt, attol tartok, hogyha megint beprobalkoznek ezzel, akkor tenyleg hazavitetne magat es tobbet jonni sem akarna. Valoszinuleg lenne belole csaladi perpatvar is.
Hát akkor mást nem tudsz tenni, mint hogy odaadod neki a kaját, amit az anyukája hozott. A te gyerekeidet pedig próbálod minden lehetséges eszközzel megerősíteni az egészséges táplálkozásban... Vagy vállalod a sértődést. Nehéz ügy. Sajnálom, hogy a szülei nem érik fel ésszel, hogy ez a túlsúly már nagyon káros.
Talán a saját gyerekeidnek kellene bulissá tenni a normális kajákat úgy, ahogy az egyik előző válaszoló írta: mókás arcokat, dínót, lepkét stb.-t kikarkni a zöldségből, vicces tésztát tenni a levesbe. Csak azért, hogy nehogy ők is leszokjanak a főtt ételről.
A kislánynak meg adhatod, amit eddig kapott. Hátha mégis kedvet kap a gyerekeid ételére. Bár 9 évesen sajnos már tudja, hogy az ízéért szereti elsősorban a chipset, pizzát, akármit. Nehéz, és a kislány a vesztes mindenképpen, sajnos:(
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!