Adnál olyan nevet a gyerekednek, aminek a névnapja nagyon közel esik a gyerek születésnapjához?
Mi már 100%-ig biztosak voltunk a névben, amikor megnéztem, mikor van a névnapja. 1 hónappal a születésnapja után. Szoros, de nem gon, ez még elég távoli. :)
De pl. nekem novemberben van a névnapom és szülinapom. Pontosan 8 nap van a kettő között. Általában egyszerre tartottuk, a rokonoktól mindig egyben kaptam ajándékot. De a szüleimmel külön is megtartottuk, és tőlük két ajándékot kaptam. :)
Őszintén szólva én nem adnék így nevet. Még ha mi, szülők tudjuk, hogy külön kell megünnepelni mindkettőt, a rokonok biztosan bele fognak esni abba a hibába, hogy egyszerre köszöntik fel mindkét alkalomból, ez pedig nagyon rossz érzés lehet.
Ismertem két lányt: egyiknek szilveszterkor volt a szülinapja, másiknak meg mikuláskor... Szegények már előre kivoltak.
Nekem 10 nap van a névnapom és a születésnapom között és gyerekként zavart. Rossz volt, hogy a testvéreimet kétszer ünnepeltük, engem meg csak egyszer, mert előbb-utóbb eljön az az idő, amikor a gyerek nagyobb ajándékot kér, pl. 10 évesen egy új sportcipőt és a szülő azt mondja, hogy jó megveszem, de akkor ez a névnapi ajándékod is, míg a tesók ugyanúgy megkapják csak a szülinapjukra. Hidd el ezt nem lehet kikerülni, bármennyire is figyelnek rá a szülők.
Szóval nálunk ez szempont volt, ezért nem kapta az apja nevét (amit most már nem is bánok).
Nem tudom, mi a név, amit választottatok, de a legtöbb névnél van egy alternatív megoldás:
nem azon a napon ünnepeltek, amikor a többség, hanem egy másik naptári névnapon.
Én Zsuzsanna vagyok, névnapom van február 19-én (ez lenne az igazi Zsuzsanna-nap), és augusztus 11-én is. Lehet választani.
Zoltán: március 8. és június 23.
Péterből, Pálból, Máriából van egy csomó. Magdolnából is biztosan. Vagy van Lili-nap és Lilla-nap is. De mindkettőn lehet mindkettőt ünnepelni. Ezek persze inkább a klasszikus nevek. De érdemes lenne megnézni, nincs-e valami másik névnap is a naptárban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!