Egy gyereknek szerintetek mennyire fontos, hogy érvényesüljön az akarata a családban?
Van erre konkrét példád?
A gyerek egyes személyiségjegyeit nem lehet elnyomni és átformálni. Egyes jegyeit pedig lehet.
Normális esetben szerintem a szülők ezt tudják, és abban alakítják, amiben szükséges.
Ha inden másban is alakítani szeretnék, akkor az már elnyomás, amit egy gyerek egy darabig tűr, utána pedig vagy elmenekül majd otthonról, vagy pedig utálni fogja a szüleit.
Egyik barátnőmnek semmi szabadságot nem engedtek a szülei. Nem lehettek saját dolgai sem a lakásban. ha kapott egy dísztárgyat, akkor nem rakhatta ki a polcra, nem járhatott gitározni, pedig nagyon szerette volna stb.
Na ő 17 évesen elköltözött mérgében otthonról, és azóta sem látogatja a szüleit. Rettentően elnyomták, és semmiben nem lehetett saját véleménye. Szerintem ez szörnyű. Normális szülő ilyet nem csinál.
Tudod, én amondó vagyok, hogy pici korában 2 dolgot kell nagyon keményen tudatosítani a gyerekben:
1. Nem Ő a főnök.
2. Nagyon szeretik Őt.
Hogyha ez a 2 összhangban tud maradni, akkor az értelmes ember be tudja lőni azt a határt, ahol a gyereknek is jó, és a szülő is.
Nem vagyok szakember, csak egy 2 gyerekes, sajnos sokat hibázó átlagos anya :)
Szerintem bizonyos határokon belül hagyni kell érvényesülni a gyerekek akaratát, vagyis inkább kívánságait is.
Mi úgy csináljuk, hogy ha pl. ha van többféle étel, akkor választhatnak, hogy mit szeretnének enni. Vagy öltözködésnél felkínálok 2 pólót és ők választhatnak, hogy melyiket veszik fel. Meg majd később sportágat is választhatnak maguknak, persze a kereteken belül, és tiszteletben fogjuk tartani, ha pl. nem akarnak majd focizni, hanem inkább úszni.
Remélem ezzel jót teszek nekik :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!