Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyed mikor jár a kismamának?

Gyed mikor jár a kismamának?

Figyelt kérdés
Azt tudom hogy munkaviszony után jár, legalább 180 nap kell hozzá. De a szülést megelőző két évben ha volt ennyi biztosított napom, akkor igényelhetem? Ezzel nemigazán vagyok tisztában, ha valaki le tudná írni úgy hogy meg is értsem, megköszönném.
2008. febr. 20. 07:52
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
GYEDre azok a kismamák jogosultak,akik a szülést megelőző két évben,legalább 180 napig biztosítottnak számítanak.Vagyis igényelheted.Én a www.origo.hu oldalról szoktam olvasgatni,ott le van írva részletesen mikor mi jár.Sztem sokan nem vagyunk ezekkel tisztába,ne izgulj.
2008. febr. 20. 08:14
 2/19 anonim ***** válasza:
75%

szia! Először is ha a baba megszületik,akkor Tgyás-t kell igényelni, ami 168 napig jár. Ez a napi bruttó átlagkereseted 70 %-a. (gondolom az után számolják amikor még dolgoztál-ezt nem tudom)Ha lejárt a Tgyás,akkor igényelheted a GYED-et,a gyermeked 2.éves koráig,amit a tgyás után számolnak. kb. annyi a gyed is mint a tgyás.

Ez még talán segíthet!!

[link]

Üdvözlettel: 30 hetes kismama

2008. febr. 20. 08:20
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
A szülést megelőző két évben kell meglenni a 180 munkanapnak, és az is fontos, hogy a szüléskor is munkaviszonyod legyen. Mindkettő kell hozzá. Nekem megvolt a 180 nap, de a szülés előtt megszűnt a munkaviszonyom, és hiába kérelmeztem egy csomó helyen, nem vették figyelembe, és csak az alanyi jogon járó gyes maradt :-(
2008. febr. 20. 09:47
 4/19 anonim ***** válasza:
100%
Mielőtt még félre vezetnének, a tgyás, és a gyed soha nem ugyan annyi, mivel a gyed maximalizálva van:96600 ebből vonnak le 8,5% magángyudgíj pénztárt. A tgyás nincs maximalizálva, az átlag kereseted 70% bruttó,de a 180nap legyen meg, és az útolsó 2 év átlagából kapod a tgyást. A gyednél kereshetsz te bruttó 300 000-et is akkor is csak a 96600-at minusz 8,5%. Remélem érthető volt. Csak sokan nem tudják a törvényt és sok hülyeséget írnak a kismamáknak. Ha tudod a bruttó keresetedet, írd be, én kiszámolom neked a tgyást is meg a gyedet is. sok sikert 31 hetes kismama
2008. febr. 20. 10:24
 5/19 anonim ***** válasza:
54%
Ja és még valami, nem a baba születését követően igényelheted a tgyást, hanem a kiskönyvbe le írt szülési dátum előtt 4 héttel a munkáltatónal igényelni kell, hogy mire megszülsz meg legyen az első havi tgyás, de ez is attól függ hogy mennyire ül rá a tb. De ha szülés után igényled az sem baj, de később kapsz pénzt az tutti.
2008. febr. 20. 10:26
 6/19 anonim ***** válasza:
75%
Én nem akarok vitatkozni itt senkivel,de én már szültem egyszer és a Tgyás-t szülés után kell igényelni, mivel a kórházban adnak egy rózsaszín kis papírt,amit csatolni kell a többihez és úgy lehet beadni a kérelmet! Egyébként a tb-nek max.30 nap alatt (nálam 1 hét alatt megvolt)ki kell adnia a határozatot.
2008. febr. 20. 10:42
 7/19 anonim ***** válasza:
70%
Azt a rózsaszín papírt a házi orvos is ki adja, csak terhes állományt kell rá írni, és kész. Én meg bérszámfejtő vagyok, és ezeket én intézem az oep felé
2008. febr. 20. 11:14
 8/19 anonim ***** válasza:
Ja és ad egy igazolást a szülés várható időpontjáról.Amit én a küldök az igénylővel együtt tovább.És 30 nap a határozat az igaz,de utána még 2 hét is lehet a kifizetés.Én ajánlo ilyen helyzetbe ha van valakinek bankszámlája, akkor arra kérni mindent, mert sokkal gyorsabb, mint a posta
2008. febr. 20. 11:20
 9/19 anonim ***** válasza:
Hiába 0-zod le a válaszaimat, hidd el jobban tudom egy kicsit nálad. Aki most a helyemre került bérszámfejtő, ő csinálja az enyémet, én április 25 re vagyok ki írva, és március 28.-án kell bevinnem az orvostól az igazolást, akis rózsaszín papírt, és mindent ami a tgyáshoz kell.A kolleganőm 1 éve szült és én csináltam neki is, és ugyan így csináltam neki, de neki postán kellett kérni mert nem volt bankszámlája, és szülés után 3 héttel kapott először tgyást
2008. febr. 20. 11:58
 10/19 anonim ***** válasza:
Először is, szerintem aki feltette itt a kérdést,nem a te hülyeségeidre kiváncsi hogy fel vagy háborodva,hanem arra hogy GYED mikor jár kismamáknak!!! A személyes problémákat nem itt kell megbeszélni! Mert ez nem az a forum. Másrészt hivatali dolgozó vagyok, és most kérdeztem rá a pénzügyes kollegámtól,lehet hogy tudatlan,vagy nem tudom, de nálunk pl. csak szülés után lehet igényelni a Tgyást! De ismételten elmondom, lehet hogy tudatlan! A vitának pedig ITT NINCS HELYE!!!!
2008. febr. 20. 12:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!