Hány hónap munkaviszony után jár gyes valakinek? Lehet babás vagyok, csak még fiatal vagyok és nem dolgoztam túl sokat. Szóval bele kell húznom.
Mi a gyed?
Ki kapja azt?
Kifejtenétek nekem ezeket!
Köszi
Annyit még hozzá, hogy GYES-t is csak akkor kapsz, ha legalább 4 alkalommal megjelensz tanácsadáson.
De úgy néz ki hogy most akarnak ezen változtatni, ki tudja mi lesz még mire szülsz.
tgyás= terhességi gyermekágyi segély vagy más néven szülési szabadság.
Akkor jár ha a szülés időpontjában biztosított voltál és a szülést megelőző két éveben legalább 180 nap munkaviszonyod volt. Összege a jogosultságot megelőző év átlag keresete, annak 70 %-a, felső korlátja nincs. Ha az előző évben nincs meg a 180 nap más módon számolnak. Passzív jogon akkor jár ha valaki a munkaviszony megszűnését követő 42 napon belül szül. Összesen 168 napig jár, ebből négy hetet a szülés vérható időpontja előtt igénybe lehet venni.
gyed= gyermekgondozási díj
A jogosultság feltétele és az összeg számításának módja egyezik a tgyással. Azzal a különbséggel, hogy összege a minimálbér kétszeresének 70 %-nél több nem lehet (jelenleg 100.100, Ft) A gyerkőc két éves koráig jár. Passzív jogon akkor jár, ha valakinek a tgyás alatt szűnik meg a munkaviszonya.
gyes= gyermekgondozási segély
Alanyi jogon járó juttatás, bruttó összege a legkisebb öregségi nyugdíjjal egyező. (jelenleg 28.500,- Ft)a gyerkőc 3 éves koráig jár. (ikrek esetében a tanköteles kor eléréséig, tartósan beteg gyermek esetén 10 éves korig)
Ezek a jelenlegi szabályozás szerint járó juttatások. A közel jövőben vélhetően változni fog, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikortól és pontosan mik lesznek az új feltételek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!