Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » SPECIÁLIS Gyes kérdés?!

SPECIÁLIS Gyes kérdés?!

Figyelt kérdés

Munkaügyesek, törvényismerők segítsetek!

2 gyermekünk van, nemsokára szeretnénk a harmadikat, de úgy, hogy mire megszületik, a második már töltse a be a 2. életévét, így pár hónapig, a szülésig csak gyest fogok kapni.

Közalkalmazottként dolgozom veszélyes munkakörben egy kutatóintézetben, így nyilvánvaló, hogy terhesen nem fogok visszamenni pár hónapra sem. Már kb. 5 hónapnyi szabadságom gyűlt össze, és amikor az előző terhességem gyeses időszakában szerettem volna névleg visszamenni és felszanálni a szabadságaimat, azt mondták, a munkaügyön, hogy ilyen eszembe se jusson, mert "kilóg a lóláb".

Több közalkalmazottól hallottam viszont, hogy a gyeses időszaka alatt a következő babával míg terhes volt, kihasználta a szabadságát, majd elment szülni.

Tehát erre a törvény lehetőséget ad és az én munkaügyesem volt tudatlan vagy lusta, vagy azoknál a másik kismamáknál voltak "túl rendesek".

Segítsetek, mert ezen a dolgon elég sok minden múlik most az életünkben!

Nagyon köszönöm!

2011. máj. 6. 12:13
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Bár nem ismerem a törvényt, de én is hasonló helyzetben vagyok.

Nekem lejár a gyedem, aztán kiveszem a szabikat és táppénzre megyek, míg meg nem születik a baba. Nekem a munkaügyis így mondta, hogy inkább akkor vegyem ki a szabikat is, ne akkor legyen sok, mikor majd megyek vissza dolgozni. Nem tudom, hogy ezzel mi lenne a probléma, hogy inkább kifizetnék? Ha megmondod, hogy te ki akarod venni, szerintem ki kell, hogy adják.

2011. máj. 6. 12:22
 2/8 anonim ***** válasza:

Én ismerem a törvényt, és a munkaügyesed nem ért hozzá, ha szerinte a következő baba előtti szabi esetén "kilóg a lóláb".

A gyed lejárta után írj egy levelet, hogy a fizetés nélküli szabadságot megszünteted, és kéred, hogy a ki nem vett szabadságaid mértékéről és a munkábaállás tényleges kezdő időpontjáról tájékoztatni szíveskedjenek.

Majd ha megkezdted a szabadságod, akkor írsz egy levelet, hogy állapotos vagy, így nem tudsz ténylegesen munkába állni, a szabadság lejárta után megkezded a tgyást.

2011. máj. 6. 12:49
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

És a második levelet az első után nem értelmezik úgy, h becsaptam őket?

2011. máj. 6. 13:36
 4/8 anonim ***** válasza:
Szólj a munkaügyesednek, hogy kezeljen tartósan távollevőként, vagy mosd össze a két levelet, és tájékoztasd őket arról, hogy a szabik után tgyásra mégy, így nem mondhatják, hogy becsaptad őket.
2011. máj. 6. 13:41
 5/8 A kérdező kommentje:

Igen, de némi bökkenő, h 2012. június 30.án lejár a szerződésem, és a kutatói szféra bizonytalansága miatt eléggé kétséges, h meghosszabbítják-e a szerződésem.

(Ha lejár a szerződésem, akkor is pár hónapra a szülésig van, aki alkalmazzon, így ezen a téren biztonságban vagyunk, legalábbis úgy tűnik.)

2011. máj. 6. 14:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Törvény adta lehetőséged, hogy a gyeses időszakban, terhesen töltsd a szabis időszakodat, nincs itt semmilyen "kilógó láb".

Sőt, ha a szabik kivétele után elmennél táppénzre, arra is törvény adta lehetőséged van.

Ha a szerződésed lejár, azzal sincs gond, ha nem hosszabbítják meg, akkor vagy elmész máshová (ahogy írtad) vagy el kell menni álláskeresési járadékra, majd onnan tgyásra, gyedre. Ez utóbbival azonban számolni kell a napokat elég rendesen, mert az álláskeresési járadék már csak 90 napig jár a korábbi 270 helyett. De abszolút járható út, hogy álláskeresésiről mész tgyásra, gyedre.

2011. máj. 9. 16:55
 7/8 anonim ***** válasza:
Arra vigyázz, hogy ha sikerül szabira menni, és te 8 órás vagy szerződés szerint, akkor nem jár a gyes a szabi alatt, ugyanis május 1 től, a gyes mellett csak 6 órában lehet dolgozni. És ügyebár a szabi, olyan, mint ha dolgoznál. Ilyenkor felveheti a gyest nyugdíjas nagyszülő, amíg te szabin vagy, majd szabi után megint gyes, vagy az új munkahely.
2011. máj. 10. 12:35
 8/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a hasznos válaszokat!!!!
2011. máj. 10. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!