Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mire jogosult a GYES-en,...

Mire jogosult a GYES-en, családipótlékon kivül, aki nem házas?

Figyelt kérdés
2009. febr. 25. 15:21
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Ha határozatlan szerződésed volt, akkor nem küldhettek volna el.

Szerintem tgyásra nem leszel jogosult, mert ahhoz a szülés napján is munkaviszony kellene. Gyedre viszont igen.

2009. febr. 25. 16:47
 12/15 A kérdező kommentje:

Január 1-től van valami új törvény a GYED-re állítólag.

Te nem hallottál róla?

2009. febr. 25. 17:12
 13/15 anonim ***** válasza:

Szia megint!

Először is: nem ismerem a hátterét a munkahelyed megszűnésének, jó lenne, ha leírnád, hogy milyen alapon szűnt meg a munkaviszonyod, mert szerintem téged nagyon bepaliztak. A terhes nőket nem lehet kirúgni! Sőt, ha kirúgják, de kiderül, hogy a kirúgás időpontjában állapotos volt, akkor kötelessége visszavenni! Nem lenne most ennyi agyalnivalód, ha lenne munkaviszonyod.

Másodszor:

Ha az álláskeresési járadék folyósítása alatt vagy a megszűntét követő 42 napon belül szülsz, és az egyéb feltételekkel is rendelkezel, akkor jogosult lehetsz Tgyás-ra.

A GYED jelenlegi szabályozása szerint aki álláskeresési támogatásban részesül, az biztosítottnak számít, de ha jól számolom, te majd 2010 január-február körül fogod a GYED-et igényelni, vagyis az akkor érvényben lévő szabályozás szerint.

2009. febr. 26. 08:45
 14/15 anonim ***** válasza:

Pontos dátumokkal:

Ha az álláskeresési járadék folyósítását 2009. 03. 01-én kezded meg, akkor az 90 napig jár, azaz 2009. 05.30-ig. Ha ehhez számolunk még 42 napot, akkor az 2009.07.11., azaz, ha 2009.07.11-ig szülsz, akkor jogosult lehetsz Tgyás-ra. Ha utána, akkor nem.

Ebből következik, hogy ha nem leszel Tgyásra jogosult, akkor a jelenlegi GYED szabályozás szerint nem leszel jogosult GYED-re sem, mert 05.30-án megszűnik mindenféle biztosításod.

Ezt kétféleképpen lehet orvosolni:

Ha nem közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyod, akkor irány a munkaügyi bíróság, ahol munkaügyi jogásztól lehet informálódni, hogy mi ilyenkor a teendő.

Vagy kerítesz valakit, aki bejelent, de SOS.

2009. febr. 26. 09:01
 15/15 A kérdező kommentje:

Köszi a segítséget!

Azért küldtek el, mert gondolták, hogy táppénzre szeretnék majd menni, és ők azt nem akarták fizetni.

A TB-nél azt mondták, hogy most már el lehet bocsájtani a kismamákat, mert nem ütközik törvénybe.

De mindenhol más írnak, mondanak.

Tiszta káosz van bennem.

Nem tudom hol találhatnék olyat, aki bejelent?! :(

2009. febr. 26. 12:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!