Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Őssejt beültetésre a testvér...

Őssejt beültetésre a testvér őssejtjei is felhasználhatók?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy Mo-n még a sajátot sem nagyon használják fel semmire, de vajon a testvér őssejtjei is hatékonyak lehetnek. Én úgy tudom, hogy akár idegen ember is adhat őssejtet, csak bizonyos feltételeknek kell megfelelni. Nekünk nincs nagyon pénzünk a levételre, de gyereket még szeretnénk, ezért kérdezem.
2011. febr. 22. 11:44
 1/5 anonim ***** válasza:

"esetlegesen, a szülők és a testvérek is hasznát láthatják majd ezeknek az őssejteknek, mivel a minták megközelítőleg negyedében a családtagok immunológiai azonossága elfogadható."

Azt, hogy fel lehet-e használni, több vizsgálattal tudják majd pontosan megmondani. Még a testvéreknél sem biztos, hogy minden feltételnek megfelelnek. [link]

2011. febr. 22. 11:49
 2/5 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy a testvér őssejtjeit is fellehet használni, de szerintem itt is bizonyos feltételeknek kell megfelelni. Minden esetre nagyobb az esély a testvér őssejtjeire mint egy idegen emberére. Sokszor hallani olyat, hogy azért vállaltak még egy gyermeket, mert az őssejtjeire szüksége volt a beteg testvérnek.
2011. febr. 22. 11:50
 3/5 A kérdező kommentje:
pont erre gondoltam én is, hogy sokan akár vállalhatnának még egy gyermeket azért hogy segíthessen a testvérén. tudom fura ez, de én nem tartom elítélendőnek, én ugyanúgy szeretném azt a gyermekem is
2011. febr. 22. 12:02
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem tudom mire akarsz kilyukadni, de ezt nagyon régóta alkalmazzák, őssejtterápiánál. Szerintem még tinédzser lehettem, amikor egy ismerősömnek javasolták szüljön egy testvért a gyermekének, mert szükség van az őssejtjeire. Ez a kilencvenes évek lehetett.

És már vagy egy évtizede van lehetőség több embrióból kiválasztani azt az egyet, ami leginkább megfelel a követelményeknek és mesterséges beültetéssel világra hozni a testvér megmentőjét. Etikailag az megkérdőjelezhető, hogy a többi embriót elpusztitják és csak a legmegfelelőbbet ültetik be. De már ez is évtizedes gyakorlat.

Úgyhogy ami betegség ma gyógyítható őssejtterápiával, gyógyítják Magyarországon is, testvér őssejtjével.

2011. febr. 22. 14:34
 5/5 anonim ***** válasza:
Én is így gondoltam, ahogy a 3. írta. Olyankor, ha a nagyobb gyerek beteg és szükség van a gyógyításához őssejtekre, akkor mesterséges megtermékenyítéssel "hoznak létre" egy, a számára megfelelő genetikai állományú testvért. Mondjuk, hogy ez morálisan mennyire vitatható, az tényleg kérdéses...
2011. febr. 23. 09:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!