Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Az anyosom megorjit a vallasos...

Az anyosom megorjit a vallasossagaval. (Sajnos egy haztartasban elunk, igy minden nap hallgatnunk kell)?

Figyelt kérdés

O nagyon elvakultan vallasos (ortodox), en katolikus vagyok, es allandoan azzal jon, hogy csak az o vallasuk a jo es az igaz stb.

O allandoan vallasos konyveket olvas, musorokat nez, igy en nem szallhatok vitaba vele, mert fogalmam sincs a dolgokrol. Kerdeseim:

1. Az ortodox es a katolikus egyhaz tenyleg egy volt regen es a katolikusok miatt valtak szet?

2. A katolikus vallasban a vannak "uj" szentek vagy az osszeset az ortodoxbol vettuk at?

Milyen egyeb kulonbsegek vannak a 2 vallas kozt?

2009. jan. 26. 10:04
 1/10 A kérdező kommentje:
Most varom az elso babamat, de mar most beleszol, hogy hol kereszteljuk, milyen nevre stb stb stb
2009. jan. 26. 10:06
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A párom nagyija(bocsi) szintén ilyen szentfazék.Ő mindent jobban tud,gyereket nevelni is csak Ő tud jól és engem is mindíg kioktat ha találkozunk.A páromék reformátusok én katolikus.Azt beszéltük a párommal,hogy mivel én gyer.koromban áldoztam,bérmáltam legyen a gyerek is katolikus,mert ha templomba kell majd menni vele én jobban tudom a dolgokat,mint Ő.Azt is hozzá tette,hogy az öreglány tuti ki lesz akadva ezen,mert a többi dédunokája ref. és Ő jár velük templomba,de én nem nem fogom hagyni,hogy lebeszéljen erről.Az én gyerekem,olyannak kereszteltetem amilyennek akarom,úgyis Ő fogja eldönteni később melyik vall. irányzat érdekli.
2009. jan. 26. 10:30
 3/10 anonim ***** válasza:
42%
Én nem tudom, hogy melyik vált le a másikról, tény, hogy elég merev mindkettő. Az ortodox a durvább. Mindegyik sok szentet ünnepel, az ortodox mégis többet. Azonkívül pedig valamiért az ortodoxok sokkal vallásosabbak, mint bárki más vallású, az okát nem értem. Mindenképp: anyóst tegyétek helyre, nem az ő dolga a TI gyereketek vallásos nevelése, egyik irányba sem. Ezt nagyon rendesen le kell vele tisztázni. Persze, meg fog sértődni, de tudnia kell, hogy nem neki, hanem NEKTEK a felelősségetek a gyereknevelés.
2009. jan. 26. 11:11
 4/10 anonim ***** válasza:
60%

Uhh, ez a helyretevés egy kicsit durva, főleg, ha ott laknak náluk.

Finoman és határozottan mondd a mamának, hogy még nem döntöttetek arról, hogy mit válasszatok és hagyja meg a választás jogát nektek.

És kérd meg - ugyancsak finoman, mert nagyon érzékenyek tudnak lenni -, hogy ezt bízza rátok. Higyje el, hogy nem fogtok rosszúl dönteni.

Saját vélemény - újabban a gyermekre bízzák, hogy mit is választ. Ez úgyis attól függ, hogy milyen vallásos-nem vallásos nevelést kap Tőletek.

Amúgy nincs olyan, hogy "jó és igazi" vallás. Mindenki vallása jó és igazi a számára. A mamácska ezt is megértheti. Inkább kötögessen a kismanónak valami szépet, vagy hímezzen neki, akár vallásos témájút is, az fontosabb:)

Sok sikert és türelmet!

Egy ugyancsak anyóssal és nagyanyóssal együtt élő - és egészen jól kijövő - katolikus, 33. hetes kismama

2009. jan. 26. 11:19
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom római katolikus vagy.

Először a második kérdésre válaszolnék: az ortodoxok egyedül csak Szent Istvánt fogadják el katolikus szentként, nekik megvannak a saját szentjeik, s a római katolikusoknak is a sajátjuk. Egyik se vett át a másiktól semmit (kiv. Szent István).

1054-ben történt az egyházszakadás:

[link]

Azt pontosan nem tudom, mit mond az egyházjog római katolikus és ortodox házassága esetén milyen vallásúnak kell lennie a gyereknek, azt igen, ha két eltérő katolikus (római és görög) gyerekének az apa vallását kell követnie.

Remélem tudtam valamit segíteni.

Egyébként szerintem Nektek kell eldönteni, vallásosan vagy nem vallásosan szeretnétek nevelni a gyermeketeket. Ha igen, akkor aktuális a kérdés.

2009. jan. 26. 11:32
 6/10 anonim ***** válasza:
25%
Mondjuk szerintem ha ezt a Vallás kérdések közé tetted volna, akkor több választ kaptál volna arra, ami érdekel. Nem értem, hogy egyesek csak azért mert éppen terhesek vagy gyerekük van, miért tesznek ide minden kérdést, akkor is, ha nem ide kapcsolódik igazán.
2009. jan. 26. 17:25
 7/10 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszokat!

Az utolso valaszadonak uzenem, hogy veletlenul tettem fel a kerdest ide.

2009. jan. 27. 08:22
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"Az ortodox es a katolikus egyhaz tenyleg egy volt regen es a katolikusok miatt valtak szet?"

Egy volt 1054-ig. Akkortól van külön ez a két egyház. Mindkettő magát tartja az eredeti egyháznak, a másikat meg szakadárnak. Sokáig egymást eretneknek is tartották, de ezt a minősítést közösen visszavonták 1964-ben. Most egymást "kanonikus egységben nem lévő részegyháznak ismerik el".

"A katolikus vallasban a vannak "uj" szentek vagy az osszeset az ortodoxbol vettuk at?"

Akit 1054 előtt avattak szentté, az értelemszerűen mind a két egyházban szent. Akit az után, az csak ott szent ahol szentté avatták. Pl. a magyar I. István király a XI. század vége óta katolikus szent, viszont az ortodox egyház csak a XX. sz. végén avatta szentté.

2009. febr. 9. 16:36
 9/10 anonim ***** válasza:

"Milyen egyeb kulonbsegek vannak a 2 vallas kozt?"

Főbb dogmatikai különbségek:

1. A Szentlélek az ortodoxok szerint az Atyától származik, míg a katolikusok szerint az Atyától és a Fiútól is.

2. Szűz Mária a katolikusok szerint szeplőtlenül született, míg az ortodoxok szerint egy átlag nő módjára.

3. A katolikusok szerint hitbéli kérdésekben a római pápa tévedhetetlen, míg az ortodoxok szerint egyetlen élő ember sem tévedhetetlen.

4. Katolikusok szerint a földi egyháznak van egy feje, a római pápa. Az ortodoxok szerint a földi egyháznak több feje van, ezek egymás között egyenrangúak, a római pápa csak tiszteletbeli elsőbbséget élvez, nem hatalmi elsőbbséget.

2009. febr. 9. 16:41
 10/10 anonim válasza:

1. kérdés: eleinte egy egyház voltak azonban a pápa és a király között ellentétek támadtak így megtörtént az egyházszakadás: Ortodoxok és katolikusok. Az ortodoxok görögül imádkoztak a katolikusok latinul. A szertartások voltak csak különbek. Az ortodox szó jelentése: igazi hit a katolikus szó jelentése: egyetemes.

Most tanultuk. hatodikos történelemanyag.

12/L

2012. okt. 7. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!