Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Férjem fölvetette a Bendegúz...

Férjem fölvetette a Bendegúz nevet. Szerintetek?

Figyelt kérdés
Egyenlőre még vélemyényem sincs, nem tudom. Nekem eszembe se jutott. végülis szép név.De nagyon határozatlan vagyok. Idegen számomra.
2010. nov. 15. 18:42
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
63%
Miért lenne már ronda? B˛uzinak hívnak vagy mi? :)
2010. nov. 15. 19:53
 12/21 anonim ***** válasza:
1%
Szuper kapcsolatotok lehet, ha vadidegenektől kell megkérdezned, mit is válaszolj erre a férjednek...
2010. nov. 15. 20:15
 13/21 anonim ***** válasza:
94%

az én fiam Bendegúz(2éves),már akkor eldöntöttük,mikor még csak gondolat volt :-)

és a név kötelez,egy igazi gézengúz :-)

és ha már ott tartunk,Bendegúz egy ősi Magyar név.Jelentése(ha jól emlékszem) Attila atyja.

Nem kell egyből a bakterházra asszociálni.És miért lenne ciki(bb) ez a név egy felnőttnek,mint pl a Zsombor,vagy bár melyik másik.Remélem egyszer majd a fiam büszkén fog bemutatkozni,hogy XY Bendegúz Krisztián miniszterelnök;doktor;kubikus...(vagy valami más) vagyok

2010. nov. 15. 20:48
 14/21 anonim ***** válasza:
92%

Nekem ez a kedvenc nevem, de sajnos a párom leszavazta, így Botond lett. (abból nem engedtem ,hogy magyar nevet kapjon a gyerek)

Tényleg mindenki az Indul a bakterházra gondol?

"Őseinket felhozás Kárpát szent bércére

Általad nyert szép hazát Bendegúznak vére"

Ez senkinek nem jut eszébe?!

2010. nov. 15. 22:05
 15/21 anonim ***** válasza:
10%
Szerintem nem.
2010. nov. 15. 22:25
 16/21 A kérdező kommentje:
Mekkora egy gyökér vagy kedves 20:15-ös!De lehet válni fogok, mert ilyen szuper a kapcsolatunk:) Nem azt kérdezem vadidegenektől, hogy mit válaszoljak a férjemnek, hanem földobtam a témát, kíváncsi vagyok mások véleményére...sajnos ezt a gyengébbek kedvéért nyilván már a kérdésben zárójelben beírom! Mit keresel egyáltalán itt?? Hisz vadidegenek írnak véleméynt minden kérdésre. Hm....érdekes. De látom ezzel élcelődni ráérsz, bár ezért tök fölösleges a billentyűt ütni, de gondolom se kutyás se macskád, és valakin ki kell élned a keserűségedet. Hát hajrá! Ha neked ez jólesik..
2010. nov. 16. 13:07
 17/21 anonim ***** válasza:
20:15 tényleg szánalmas vagy, csak azt nem értem te miért irogatsz itt??? Téged valóban senki nem kérdezett, a kérdező olyan embereket kérdez akik segítenek a véleményükkel (akármi is az).... ugyanakkor nézem, bárki bármit válaszolt, az 49%-tól hatvanx százalékig hasznos???? Ezt se nagyon értem kinek okoz örömöt a lepontozás, hiszen senki sem bántón írt - a 20.15-ös barátunkat kivéve, de őt valóban én is lepontoztam, egyszerűen azért, mert a "válasza nem hasznos" Bocs az off-ért de korábban én már válaszoltam..... fel sem fogtam hogy a Himnuszban is benne van.... akkor most már meg kell kérdeznem, ki volt az a Bendegúz, aki vére által szép hazát nyertünk???? Mert én bizony nem tudom.
2010. nov. 16. 22:29
 18/21 anonim ***** válasza:

Pontosan én sem tudtam, ezeket találtam róla:

A 370-es években a hunok elindultak nyugatra, a Kárpát-medence felé. 424-ben Ruga hun király áttette birodalma székhelyét a Tiszántúlra, a Körösöktől délre eső területre. Innen indultak a hunok Itáliába, majd Ruga halála után Buda lett e vidék ura. Buda halála után Attila átköltözött a Tisza-Maros-Körös által határolt területre.

Attila apja Mundzukus, magyarul Bendeguz, testvére Bléda, magyarul Buda.

Mundzsuk hun nagykirály volt (415? – 420). A trónon őt előbb öccse, Ruga, majd fiai Bleda (magyar mondákban Buda) és Attila (hun uralkodó) követték. Nevének jelentése az ótörökben „gyöngy, ékszer vagy zászló” [1] A magyar mondákban Bendegúz néven szerepel.

Uralkodása

Közvetlen korabeli forrás nem nevezi őt a hunok nagykirályának, azonban a rá való utalások szerint minden bizonnyal az volt. Attila hivatalos címében szerepelt a „Mundzsuk fia” kitétel. Ruga nagykirály halála után (430?) unokaöccsei, Buda és Attila a jelek szerint problémamentesen vették át a hatalmat. Ez tehát a korban a sztyeppén szokásos szeniorátus elvének megfelelő hatalomátvétel volt, amelyben Rugát bátyjának fiai követték a trónon. Attila később követe – Orestes – útján is azzal dicsekedett II. Theodosius császárnak, hogy ő a császárral egyenrangú nemes származású, a nemes Mundzsuk utóda.

A forrásokban Ruga és testvére, Oktar együtt tűnik fel, mint a hun törzsszövetség vezetői. Az ő társuralkodójuk lehetett haláláig Mundzsuk is. A jelek arra mutatnak, hogy ők hozták létre az erős központosított törzsszövetséget, mert a hunok ekkortól jelentettek komoly fenyegetést a Kelet- és Nyugatrómai Birodalomra.

Hátha egy történés tud segíteni, bár már ugye köztudott, h nem egyenlők a magyarokkal, kihalt a nemzettség később.

2010. nov. 17. 13:06
 19/21 anonim ***** válasza:
jav:nem történés, hanem történész, kimaradt a z, bocsi.
2010. nov. 17. 13:07
 20/21 anonim ***** válasza:
Igen, így van, Atilla hun fejedelem apja volt Bendegúz. Ezért írja Kölcsey, hogy Bendegúznak vére....
2010. nov. 17. 13:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!