Férjem fölvetette a Bendegúz nevet. Szerintetek?
az én fiam Bendegúz(2éves),már akkor eldöntöttük,mikor még csak gondolat volt :-)
és a név kötelez,egy igazi gézengúz :-)
és ha már ott tartunk,Bendegúz egy ősi Magyar név.Jelentése(ha jól emlékszem) Attila atyja.
Nem kell egyből a bakterházra asszociálni.És miért lenne ciki(bb) ez a név egy felnőttnek,mint pl a Zsombor,vagy bár melyik másik.Remélem egyszer majd a fiam büszkén fog bemutatkozni,hogy XY Bendegúz Krisztián miniszterelnök;doktor;kubikus...(vagy valami más) vagyok
Nekem ez a kedvenc nevem, de sajnos a párom leszavazta, így Botond lett. (abból nem engedtem ,hogy magyar nevet kapjon a gyerek)
Tényleg mindenki az Indul a bakterházra gondol?
"Őseinket felhozás Kárpát szent bércére
Általad nyert szép hazát Bendegúznak vére"
Ez senkinek nem jut eszébe?!
Pontosan én sem tudtam, ezeket találtam róla:
A 370-es években a hunok elindultak nyugatra, a Kárpát-medence felé. 424-ben Ruga hun király áttette birodalma székhelyét a Tiszántúlra, a Körösöktől délre eső területre. Innen indultak a hunok Itáliába, majd Ruga halála után Buda lett e vidék ura. Buda halála után Attila átköltözött a Tisza-Maros-Körös által határolt területre.
Attila apja Mundzukus, magyarul Bendeguz, testvére Bléda, magyarul Buda.
Mundzsuk hun nagykirály volt (415? – 420). A trónon őt előbb öccse, Ruga, majd fiai Bleda (magyar mondákban Buda) és Attila (hun uralkodó) követték. Nevének jelentése az ótörökben „gyöngy, ékszer vagy zászló” [1] A magyar mondákban Bendegúz néven szerepel.
Uralkodása
Közvetlen korabeli forrás nem nevezi őt a hunok nagykirályának, azonban a rá való utalások szerint minden bizonnyal az volt. Attila hivatalos címében szerepelt a „Mundzsuk fia” kitétel. Ruga nagykirály halála után (430?) unokaöccsei, Buda és Attila a jelek szerint problémamentesen vették át a hatalmat. Ez tehát a korban a sztyeppén szokásos szeniorátus elvének megfelelő hatalomátvétel volt, amelyben Rugát bátyjának fiai követték a trónon. Attila később követe – Orestes – útján is azzal dicsekedett II. Theodosius császárnak, hogy ő a császárral egyenrangú nemes származású, a nemes Mundzsuk utóda.
A forrásokban Ruga és testvére, Oktar együtt tűnik fel, mint a hun törzsszövetség vezetői. Az ő társuralkodójuk lehetett haláláig Mundzsuk is. A jelek arra mutatnak, hogy ők hozták létre az erős központosított törzsszövetséget, mert a hunok ekkortól jelentettek komoly fenyegetést a Kelet- és Nyugatrómai Birodalomra.
Hátha egy történés tud segíteni, bár már ugye köztudott, h nem egyenlők a magyarokkal, kihalt a nemzettség később.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!