Miért hívják majdem az összes kisgyereket Bencének?
pedig a Dávid nagyon szép név sztem
a Bence is, csak valóbanm tömegnév lett, pedig mondjuk 10 éve még alig volt 1-1
Mert ez tetszik a szülőknek,nem biztos,hogy mindenki a divatot követi.
Ha nekem tetszene egy név,tojnék rá nagy ívben,hogy gyakori név-e.Azt adnám és kész.
Mindig vannak felkapottabb nevek, de szerintem sem minden esetben divatból döntenek egyik vagy másik mellet.
Például mi a férjemmel ezelőtt 10 évvel eldöntöttük, hogy ha lányunk: Anna lesz, ha fiunk: Botond lesz. Akkoriban még nemhogy általánosnak, de igencsak ritkának számított mindkét név. A lányunk 2 éves és mire megszületett, már évek óta dobogós helyen állt az Anna, mi mégis ragaszkodtunk ehhez (Anna Tünde lett). A Botond is jóval gyakoribb mostanság, mint akkoriban, mégis ezt a nevet kapta ( 9 hós, Botond Mihály -az apja után, náluk több generációra visszamenőleg mindenki Mihály).
Dacára a statisztikának, itt a kisvárosban (Pest m) és a környékén alig találkoztunk még Annával és Botonddal... itt a következő nevek fordulnak elő tömegével a 0-4 éves korosztályban : Máté, Bence, Dávid, Zénó, Zalán, Milán, Márk, Dominik, Csongor, Barnabás,
Zsófia, Hanna, Csenge, Dorina, Jázmin, Izabella, Lili, Viktória, Nikolett(a), Zoé, Mirtil, Kincső
Kedves Kérdező!
Enyhe túlzás, amit írsz, de persze értem a lényeget.
Az én fiam is Bence. Amikor még pocaklakó volt, sokat gondolkoztunk mi legyen. Nekem a Bercel tetszett nagyon, apa még csak-csak elfogadta volna, de láttam rajta, hogy nincs vele kibékülve. Egyszer előállt a Bencével, és mivel nálunk sem a családban, sem a közvetlen környezetben nincs (sőt korábban oviban dolgoztam, ott is úgy emlékszem csak 1 Bence volt), ennél maradtunk. Nem néztem semmi statisztikát, egyszerűen csak tetszett, ill. tetszik most is. A pici lányom sokáig Bendének mondta, mert nem tudta jól kiejteni, így még most is hol Bencének, hol Bendének szólítjuk a fiamat.
(én egyébként jóval több Mátét, Marcit, Danit, Dávidot, Benedeket ismerek, mint Bencét. Bár igaz, a statisztikai adatokkal nem lehet vitába szállni.)
Ez azért vicces, mert amikor anyám terhes volt velem, teljesen kínban volt, hogy ha fiú leszek, apám után majd ezt a sose hallott nevet kell nekem adnia (nem lettem fiú) - erre most minden bokor alatt nő három :D (Bocs, nem bántani akartam semmit, csak kiélezni a helyzet furcsaságát).
25 L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!