Lehet butaság, de akinek figyelem/viselkedés zavaros, esetleg autista a gyermeke, annak mik voltak az első jelei? Mennyi idősen? Kisbaba korban észrevehető volt már valami?

Autista a lányom.
2 évig szoptattam, 1x nem nézett rám közben.
Később nagyon jól elvolt egyedül is a szobájában,mikor már mászott. Bababiztos szobája volt.
1.5 éves korában tűntek fel a dolgai,hogy autista.
20 hónaposan már vittem egyből a Szakértői Bizottság elé,és kezdődtek a fejlesztések (korai fejlesztés is 3 éves korig).
Főbb jelek 3 éves koráig:
-rutinhoz ragaszkodás a végletekig
-súlyos önbántalmazás
-több órás sírások hisztik
-vigasztalhatatlanság
-változások elutasítása
-3-4 méter tartása felnőttektől gyerekektől fejlesztésen is
-3 éves kora után szólalt meg,előtte CSAK gagyogott,ciklizált,mint egy baba
-szobatisztaságnak semmi jelét nem mutatta (a kórházi papírján inkontinencia szerepelt)
-egy képre 1 elnevezés elfogadása (pl a bálna az bálna és nem cet vagy orka mert akkor visított ordított)
-bizonyos színű ételek elutasítása
-csak akkor evett,ha kevés étel volt a kanálon
-sorba rendezte a játékait
-lábujjhegyezett
-forgott a szőnyegen
-tekerte a bokáját ha lógott vagy ha altatta magát
-nyitogatta a tenyerét ha örült
-nem tartott szemkontaktust
Egyszerűen láttam rajta,hogy nem olyan, mint a többi gyerek.
Ma már 9 éves Asperger szindrómás kislány, normál iskolába jár,kitűnő, osztályelső. Másodikos. 120 feletti IQ-ja van, 6 évesen írt-olvasott. ( 3 évesen még nem beszélt,emlékeztetlek).
2.5 évesen azt mondták rá, hogy értelmi fogyatékos.
3 éves kora után szólalt meg.
6 évesen írt-olvasott és 120as IQ-ja van.
Ezt nem dicsekvésből írtam le. Hanem azért, mert SOSEM szabad leírni 1 gyereket! Nem szabad lemondani róla,hogy fejlődhet!!
3 évesen a klinikai szakpszichológus szerint 1 éves szinten volt a lányom!!!
Szóval ha vannak jelek, nem megijedni kell,hanem vinni minél hamarabb (lehetőleg 2 éves kora előtt, mint én) fejlesztésre!
A korai fejlesztés nagyon jó. Beszédindítás,mozgásfejlesztés és TSMT együtt. Plusz neki volt a kórházban zeneterápia is a gyerekrehabon (fejlődésneurológushoz nagyon fontos elvinni,Ő ir ki minden fejlesztést!!!).
3 éves kor után meg a Szakszolgálatnál folytatódik. Gyógypedagógiai fejlesztés, mozgás, csoportos és egyéni terápia is kell.
És akkor fejlődik, formálódik. Lassan megtanulja,hogyan működik a világ, és ő hogyan működhet benne.

Kicsiként semmilyen egyértelmű tünete nem volt, amiből autizmusra gondolt volna bárki. Két tucat szakértő látta hétről hétre heti többször. Csak annyit tudtunk, hogy megkésett mozgásfejlődésű, megkésett beszédfejlődésű, szociálisan megkésett, kognitív képességeit is többször kétségbe vonták.
Fejlesztésről fejlesztésre hordtam, otthon heti hétszer tornáztattam, heti 3 gyógytornára vittem, heti 2-szer jött házhoz is gyógytornász. Tsmt, vojta, katona... minden megvolt. Később állatasszisztált terápia, logopédia, gyógypedagógia (semmi se "autispecifikusan").
Feladtam az állásom, 7 évig voltam otthon vele mindenféle támogatás, gyod nélkül, mert ugye helyes diagnózis nem volt. Tropára mentem minden téren, de megérte.
Okos, ügyes, kitűnő, semmilyen sötét jóslat nem jött be a jövőjét illetően.

Lassan már ki se jön a gyerek a kórházból, és rámondanak minenféle diagnózist.
Nálunk, amikor ennyi idős volt a gyerek, azért sírt sokat, mert a tejem már kevés volt, de ahogy tápszert kapott, elkezdett rendesen aludni, és fejlődni.
Bármi lehet a sírás mögött. Nem normális a nő, hogy egy négy hónapos esetében rámond olyat, ami sokszor évek múltán derül ki. Teljesen nonszensz.. kérdezz rá védőnőnél, vidd el orvoshoz, a státusza legyen rendben.
Nálunk nem volt, a kevés tápanyag miatt kezdett lemaradni a fejlődésben, a súlya is viszonylag kicsi volt. Szóval bármi lehet.

"Látta 2 gyerek orvos már, védőnő havonta. Dévényes, fdm-es (ide járunk is hetente), voltunk ultrahngokon nem e fáj valamilye."
Ajjaj....neurológus, fejlődésneurológus? A 2 legfontosabb? Akik momdhatnának is valamit?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!