Minden héten utazni másfél órát nagyszülőkhöz megterhelő a gyereknek?
Sziasztok.
Borsodból költöztünk pest környékére álláslehetőség miatt, illetve maga az egyéb lehetőségek miatt is.
Azonban nehéz ez a helyzet, mert párom és én is családcentrikusak vagyunk és nehezen hoztuk meg ezt a lépést.
Jelenleg terhes vagyok és van egy 1,5 éves babócánk.
Jelenleg úgy terveztük, hogy egyik héten egyik nagyszülőhöz másik héten másikhoz jövünk.
Az út azonban másfélóra, ha dugó van, ha muszáj megállással együtt nagyon maximum 2 óra.
Mindketten borsodban vannak, csak nem egy településen hanem messzebb egymástól.
Úgy gondoltuk, hogy pl. szombat este lemenni vasárnap délután jönni vagy péntek este menni és szombat délután jönni, hogy maradjon legalább 1 közös hétvégei napunk is.
Szerintetek ez hosszútávon tud működni ? Azért csak leugrani egy ebédre nyilván nem tudunk, de nyilván nem muszáj mindig ott aludni, hanem lehet menni reggel is.
A másik gond, ami párom fő aggodalma mi lesz, majd ha a gyereknek programjai lesznek, ugyanis itt a környéken sok lehetőség van, de bármit sportol, táncol azok a meccsek vagy fellépések általában hétvégén vannak. Pl. szombaton és mondta, hogy egy után félő, hogy nehéz lesz megoldani a hazajárkálást.
A nagyszülők biztosan jobban örülnének, ha egy egész hétvégét ott töltenénk náluk, de nekünk is kell élni.
Mikor borsodban laktunk sem tudtunk sosem egy egész hétvégét náluk tölteni, hiszen hol bevásárolni mentünk vagy babaúszásra vagy kirándulni egy kicsit..
Szeretettel fogadom a válaszaitokat, hogy ez az elképzelés megállja-e a helyét. A tankolásba beleadnak a nagyszülők..

Nálunk is 1,5-2 órára lakik a család. Havonta járunk. Ők közelebb laknak egymáshoz, így 1 napot egyik helyen, másik napot a másik szüleinél töltjük. Még kicsi, de ahogy nagyobb, egyre rosszabbul viseli az utazást(legutóbb a 1,5 órát végig ordította). Úgyhogy most kimarad ez a hónap, aki akar meglátogathat minket.
Hosszú távon szerintem kivitelezhetetlen a heti haza járás, nem beszélve arról, hogy anyagilag is megterhelő.

Most még kimozdulni akarsz, van időd mindenre otthon, egy gyerek mellett pihenni is tudsz. A két gyermekes életvitel nagy váltás lesz, akkor az apjukat is jobban be kell vonni a feladatokba és máris kevesebb kedve lesz autókázni hétvégén.
Amikor újra dolgozni fogsz a 2 gyerek mellett, akkor jössz majd rá, hogy mi mindenre nem jut időd hétköznap és aranyat ér a hétvége. Hiányozni fognak a rokonok, de a gyerekek is igénylik, hogy az otthonuk ne csak alvásra szolgáljon, hanem játszani, pihenni, tanulni tudjanak a szobájukban, ami hétvégén lehetséges.
Amikor pedig elkezdenek foglalkozásokra járni, akkor valóban a szombat délelőtt meg a vasárnap délután is gyakran ugrik, mert meccs van vagy hangszeres koncert, akármi. Plusz még a barátaikat is áthívhatják egy laza délutánra bandázni, akkor mit mondasz? Nem jöhet/mehetsz hozzá, mert a nagymama akar látni? A 8 éves gyerekem már inkább otthon maradna játszani a játékával, könyveivel, ha már vannak és nem akar elmenni órákra a mamához.
Szóval a minden hétvégén vándorcirkusz elméletben sem élhető.
Most még unatkozol, de rá fogsz jönni.

#5! Budapesthez közel van a Balaton? Mi van? Te hányas voltál földrajzból? Oké, kicsit közelebb, mint Borsod, de autópályán is min.2óra oda-vissza. Ha fél napot takarítotok, nem sok értelme van "kiugrani" 2 kisgyerekkel, arra a kis időre.
Egyébként kivitelezhető, amit írtál. Csak baromság. A gyerekek utálni fogják. Tesómék Amerikában laknak, sose találkozunk sajnos. De szinte minden nap videózunk. Nálatok is be lehetne iktatni a köztes időben havi 1 személyes mellett. Amúgy a szülők miért nem mennek? Ők annyira azért nincsenek rátok függve, mint ti rájuk?

Számomra nem táv 2 óra a mai világban, de szintén vidékiek a nagyszülők nálunk, ráadásul két totál ellenkező irányban és így mondok, hogy az, amit szeretnél kivitelezhetetlen.
A szüleim városában van egy részmunkaidős állásom felnőtt oktatásban. Kb. 12 hetet dolgozom, akkor ott kell töltenem heti 1-2 napot, majd utána kb. ugyanennyi pihi jön. Már gyerek nélkül is elképesztő fárasztó ez, azért úgy a 8-10. héten már szenvedtem vele mindig. A két gyerkőc között visszamentem dolgozni ide, win win, anyuék és a nagymamám rengeteget tudtak unokázni, én meg kicsit dolgoztam. A fáradtsági szintet mondjuk kettővel szoroznám alsó hangon úgyis, hogy anyuéknál mindenünk van (pipere cuccok, alap váltás ruhák, stb.), szóval alig kell valamit bepakolni. Most két gyerekkel még nem tudom mikor jön el az az idő, hogy logisztikában, energiában, meg mindenben beleférjen a visszatérés.
Én megértelek, mert nagyon nehéz ez a távolság és igazán gyerekek mellett szembesül vele az ember, hogy mennyire jó lenne, ha közelebb lennének, de ez van. Ezt az életformát vállaltuk, ez azzal jár, hogy nem találkozunk minden héten. Mi most egyébként kb. havonta találkozunk anyuékkal, anyósommal ritkábban. Egyszer ők jönnek, egyszer mi megyünk. Így sem egyszerű. A nagylányom már elég nagy ahhoz, hogy ne aludja végig az utat (3 éves) és halálra unja magát, a pici meg még pici ahhoz, hogy megmagyarázzam neki miért nem kell ordítani az autóban egy óra után. (Mindig alvásidőben megyünk csak is.)
Mellesleg az M3 környéke hétvégén enyhén szólva borzalmas.

Kiprobalod es meglatod. Lehet nektek ez igy mukodni fog, en a magam reszerol 2 gyerek mellett orulok, ha ulhetek a seggemen CSENDBEN 1,5 orat, amig mondjuk a ferjem elviszi oket valahova.
Franc akar utazni, orankent kelek, faradt vagyok. 🤣🤣
Jo de mondjuk a kicsi meg csak 5 honapos, kesobb mas lesz. Anyukam 270 kilometerre el tolunk, de nincs az az isten hogy rendszeresen elinduljunk a gyerekekkel, mert mar maga az utazas is rohadt kemeny. Egyszer voltunk amiota megszuletett a kisebbik fiam, eleg volt. 😂
Egyebkent nem is tudom ki birta rosszabbul, a 3 eves vagy az akkor 3 honapos. Egyik sem alkalmas ennyit autoban lenni, maradjunk ennyiben. 😬😬
De nektek ez lehet be fog valni, ki tudja. Ha nem, akkor meg nem. Nem tortenik semmi. Bar azt irod, hogy mar akkor sem mentetek minden hetvegen, amikor ott eltetek, szoval nagy remenyeket ne fuzz hozza 🤣

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!