Hogyan beszéljük meg ezt a tesókkal?
3 gyermekünk van, 10, 11 és 12 évesek. A legkisebb autista és sajnos értelmileg is érintett. A nagyobbak most Karácsonykor is nehezményezték, hogy a testvérüknek mennyi játéka van és mégis újabbakat kap, míg ők csak kevesebbet kapnak és nekik nincs annyi játékuk. Ez igaz is, viszont ők értékben nagyobb ajándekot kapnak és változik az ízlésük, cserélődnek a kedvenc témáik, mig az öccsük mióta csak feleszmélt, a kisautókért rajong és gyűjti őket.
Próbáljuk velük megbeszélni, de láthatóan itt nem a logikus magyarázat hiányával van baj, hanem a "kivételezéssel". Aki hasonló cipőben járt az hogyan oldotta ezt meg?
Amennyire lehet, banjatok veluk egyforman. Par ev es erteni fogjak, hogy mi miert van, addig meg ha az egyik sok jatekot kap, kapjon a masik is.
Ha meg a 12 eves se erti, hogy mi a draga mi nem, addig nem kell ezt a vonalat eroltetni.
A 3 gyerekem (9,4,4 évesek)
Ugyan annyi, ugyan olyan èrtékben kapnak. ÍGY!
A 9 éves szeretett volna telefon. Nem kapott. Mert nem veszek neki 80 ezerért ajàndékot még az ikreknek 10ért... Majd kap szülinapra.
Pont az a baj, hogy nem kivételezünk vele, ezért is vagyok tanácstalan, hogy mit tegyünk. A kicsi szobája dugig van kisautókkal és tartozékokkal, a nagyé meg kong az ürességtől, mert a játekai nagy részét elajándekozta, mert kisgyerekeknek való volt, a LEGO-it eladatta és szamitogépet kért cserébe, megkapta, de attól még nem tudunk neki visszamenőleg 12 évre számitógépes programokat venni, hogy ugyanannyija legyen mint autója a testvérének.
Próbáltuk nekik elmagyarazni, hogy ők változnak és ennek megfelelően az ízlesük is, a játékaik is cserélődnek, de nem nagyon értik meg. ☹️ Ők csak azt hajtják, hogy bezzeg az öccsüknek mennyi autója van, nekik meg milyen kevés kulcstartó, plüss, pc játék, focis kártya stb. Egyszerűen nem tudják belátni ezt a különbséget és nem tudom, hogy hogyan láttathatnám velük.
A múltkor már kinomban lehoztam a padlásról a középső összes elcsomagolt, még el nem ajándékozott játékát és beömlesztettem a szobájába, hogy jé, a tiéd is tele van, de erre megkaptam, hogy persze, mert nekik csak ilyen dedós játékokat vettünk. Ááá!
"...a nagyé meg kong az ürességtől, mert a játekai nagy részét elajándekozta, mert kisgyerekeknek való volt, a LEGO-it eladatta és szamitogépet kért cserébe, megkapta"
Akkor: Janika, nem emlékszel, hogy elajandekoztad a játékait, meg eladattad a legodat, hogy legyen számítógéped? Gyere, nézz ide: ez a kisautó, amit Marcika kapott 1000ft. Kapott belőle 5db-ot, az 5000. Te kaptál egy játékot a gepedhez, az is 5000.
De emuyg ebben a korban még érdemes darabra ugyanannyi ajándékot venni. Ha a kicsi kap 5 kisautót, a nagy még egy számítógépet, akkor a nagynak külön csomagolhattal volna mellé egeret, USB sticker, egerpadot, stb.
Ne haragudj, hogy megkérdezem: de a 11-12 éves biztos, hogy ép?
Mert ezt egy ekkora gyereknek már rég meg kellene értenie, hogy ugyanolyan értékben, sőt drágábban kap ajándékot, mint a tesó, mert nem az ajándékok darabszámától függ a ráköltött összeg.
Ha ép, ez inkább hiszti.
A 9 éves autista gyerekem jobban képben van a pénz értékével és nem csinál abból problémát, hogy ő "kevesebb" ajándékot kapott, mint az 5 éves nt testvére. (Mert egyrészt nem ilyen kis számító dög, hogy méricskél mindent, másrészt tudja nagyjából az árakat és nem a mérettel/darabszámmal azonosítja. Egy 12 éves meg jóval előrébb jár matekból.)
Na, igen. Ez a darabszámról való hiszti 5 éves korig elmegy.
Én megkérdezném tőle, szeretne-e mostantól minden alkalomra kisautót kapni és a válaszhoz mérten cselekednék. Innen az ügyet lezártnak tekinteném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!