Mit lehet csinálni egy 2 évessel?
Leálltunk a TV-zéssel, de fogalmam sincs mit csináljunk. Lehet leszólni, de bármilyen játékba próbálom bevonni, nem partner vagy maximum 1 percig érdekli. Nagyon unalmas így. Van filc karácsonyfája, de nem akarta feldíszíteni, hiába hívtuk az apjával, csak nézte ahogy csináljuk. Sütöttünk mézeskalácsot, azt szívesen csinálta, de azt nem lehet minden nap.
Gyurmázni szeret, de abban se vehetek részt, csak nézhetem és az is 5 perc. Firkálni néha szokott. Van ezer autója, rájuk se néz. Építek tornyot, akkor se jön oda. Néha ledönti maximum.
Egész nap csak takaró alatt bújna vagy kézben lenne. Mesekönyvet lefekvés előtt szoktunk olvasni.
Ti mit csináltok egész nap 2 évessel?
Adj neki szenzoros játékokat, rengeteg ötlet van rá a neten. De nyilván koszol, olvassatok, bábozzatok, rajzoljon, fessen,ugráljon, bújocska, labdázás, motorozás, ha kell írj listát.
Kb az egész repertoár lemegy nálunk is napi 2x, mert minden 3 percig foglalja le.
"De télen nem is ideális a játszótér nem?"
Dehogynem. Minden évszakban jó, ha van időjáráshoz alkalmas öltözék.
Amikor volt hó, kivittük a homokozószettet is. Abba se akarták hagyni a "hólapátolást".
Egyébként ugyanúgy csúszdáznak, hintáznak mint nyáron. Akkor is ha egyedül van, mert a másik közösségben.
Minimum egy órát nagy hidegben is kint vagyunk. Enyhébb időben 2-3 órát. Babakocsival és futóbiciklivel (hogy ne kelljen semmit se cipelnem, alulra elfér minden egyéb). Teszünk egy nagy kört. Ha kell valami boltba is megyünk.
Otthon legó, kirakó, horgászjáték, kiskonya, könyvek... Közös főzés, mosás, teregetés. Alvás. El is repül a nap. Időm sincs tévét kapcsolni. A nagynak se kapcsoltam annó, pedig szélvész gyerek volt.
A lányom is két éves. Napi kétszer viszem játszótérre. Attól hogy tél van még kell a levegő. Ez a két kimenés elég jól fel is osztja a napot. Amúgy meg nagyrészt én csinálom a házimunkát, ő meg elvan. A játék babakocsiját szereti legjobban, abba belerak mindenfélét és tologatja. Pakolászik össze-vissza a saját cuccait is, a mieinket is. Meg amibe lehet bevonom, segít kipakolni a mosogatógépből, segít átpakolni a mosógépből a szárítóba, hajtogatásnál ő is rázza a ruhákat, söprésnél ő önti ki a szemeteslapátból a kukába a koszt.
Közösen labdázni szoktunk, rohangál vele én meg kergetem, azt imádja. Főz a babakonyhájában én meg megkóstolom. A kockákkal is főz, úgy szoktunk tenni mintha az egyik laposabb kocka egy reszelő lenne, egy sárga kocka meg sajt, és sajtot reszelünk. Rajzolni is próbálkozunk, de nagyrészt még csak engem rajzoltat. Ha meg már nagyon nyűglődik és nekem sincs kedvem játszani, akkor mondom hogy hozzon egy mesekönyvet és olvasunk. Most kezjük a rövid, keménypapíros, pár mondatos könyveket kicsit komplexebb mesékre váltani. Imádja pl a Teszvesz várost, meg a Piros könyvet Bartos Erikától.
Én amúgy azt vallom, hogy nem kell egy ennyi idős gyereket folyton szórakoztatni. És nem is igényli az enyém. Persze ha leülök egy könyvvel vagy a telómmal, akkor mindjárt jön oda és nyaggat, de amíg mozgásban vagyok és csinálom a házimunkát, addig ő is sokkal jobban lefoglalja magát.
Naponta 2-3 ora ( !) friss levego kell egy gyereknek, mindegy milyen ido van !!
Allandoan bent aszalod ? Nem csoda, hogy unja !
Lassan 2 éves. Mi is mindennap 1x kimegyünk minimum. Kint motorozás, homokozás, cicázás, elmegyünk kutyákat nézni.
Ha sokat nézett tv-t eddig akkor lehet kell neki egy kis idő míg “elfelejti” és elkezdi feltalálni saját magát.
Nálunk sokat utánoz, tehát ha én leülök valamivel játszani akkor ő is odajön és leutánozza azt amit én játszok.
Bent mostanában szeret építeni, kocsikat tológat, konyhai kis játékaival játszik. Velünk bújócskázik, fogócskázik persze a korához megfelelően.😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!