Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért néz le a családom? Baj,...

Miért néz le a családom? Baj, ha nem akarom megtanítani magyarul a babámat?

Figyelt kérdés
Külföldön élünk a párommal, ő sem magyar. 2 hónapos babánkhoz csak angolul beszélünk, nem is akarom magyarul megtanítani. A családomban nagyon jól beszélik az angolt, ez nem lenne probléma. Magyarországra nem fogunk költözni, csak látogatóba megyünk majd (akkor sem huzamosabb időre) így felesleges lenne tanulnia a nyelvet, amúgy sem szeretném, ha nagyon ragaszkodna ide. Miért néznek le ezért? Akkora baj lenne?
2010. nov. 3. 23:13
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Hasonlot terveztem irni, mint a nyelvtanar.

Ugyanazt mar nem irom le.

A te dontesed.

De!

A kornyezetemben latom, hogy nagyon-nagyon kevesen dontenek igy, ahogy te akarsz.

Mi kulfoldon elunk, ott szulettek a gyermekeink, szinten angol nyelvterulet. Vannak baratcsaladok boven, akik vegyesfelallasuak, apa angol, anya nem. Vagy epp forditva, anya angol, apa nem.

Nem tudok rola, hogy barmelyiknek eszebe jutott csak az egyik nyelvet megtanitani. Altalaban azt a felallast valasztjak, hogy mindenki a sajat anyanyelven beszelt a gyerekekhez, igy mondjuk lehet, hogy fel evvel kesobb kezdtek folyekonyan beszelni, mint az egynyelvuek (ez sem feltetlenul igaz minden esetre), de kapasbol ket nyelvet ismertek.

Mindegy, hogy mi a masodik nyelv, azzal csak elonybe helyezed (akar kesobbi tanulas szempontjabol is), ha ket nyelvet adtok neki.

En peldaul nagyon tudnam ertekelni, ha anyanyelvi szinten beszelnek arabul. Nem biztos, hogy dolgoznek valaha arab nyelvteruleten, vagy latnam hasznat, de akkor is nagyon tudnek neki orulni, hogy van egy ilyen kincsem.

A masik: nekunk epp felhivtak arra a figyelmunket, hogy csak akkor kezdjunk a gyerekeknek kapasbol angolt tanitani, ha a szokincsunk es a nyelvtanunk perfekt. Es ami ettol is fontosabb: az akcentus.

Ha ez nem igy van, akkor inkabb csak keszitsuk fel a gyereket a bolcsire, ovira, tanitsunk neki ezt-azt, de ne tanitsuk egy hibas angolra, bizzuk ezt inkabb a profikra. Gondolom a ferjed profi.

Nem rossz az angolom egyaltalan, sot, de tudom, hogy nem tokeletes. Azzal erveltek nekunk, hogyha en elerem azt, hogy a gyermekem ket eves korara hibas akcentussal beszeljen es akkor bekerul egy tokeletes angol nyelvkornyezetbe, akkor annyit ertem el, hogy lesz egy masfele angolja, amit szepen ujra tanulhat. Mondjuk nalunk a nyelvtannal nem lenne gondja, azt at tudom adni neki jol, de akcentusom van.

Szoval tenyleg gondold ezt at.

Abbol profitalnatok leginkabb, ha elnel ezzel az Istenadta lehetoseggel es kapasbol ket nyelvet tehetne magaeva a gyermeketek.

Ez neki nem plusz munka, ezt megkapna toled mindenfele erolkodes es munka nelkul, gyanitom, hogy neked sem lenne megerolteto magyarul beszelni, ha a kerdeseidre is minden tovabbi nelkul egy magyar nyelvu oldalon keresel megoldast.

Persze te dontod el.

2010. nov. 4. 07:10
 12/23 anonim ***** válasza:
100%

Valami olyat veszel el tőle, amivel a későbbiekben többre jutna, több lehetősége lenne az életben, mint a többségnek.

Akár munkahely (pl. angol-magyar cég ott kint vagy nyelvtanár, tolmács), akár a gyökerek megkeresése. Honnan tudod, hogy ő sem vágyik majd Magyarországra?

Szerintem nagy butaság megfosztani ettől.

Mi a véleményed a válaszok után? Érted már, miért van kiakadva a családod???

2010. nov. 4. 08:03
 13/23 anonim ***** válasza:
81%

Azt kívánom neked, hogy majd húsz év múlva vágja a fejedhez a gyermeked, hogy miért nem voltál képes őt magyarul megtanítani.

Mennyire gáz már, hogy a te ÉDESANYÁD angolul beszéljen az unokájához????

Te is ilyen messzire került nyálverős majom lehetsz, aki két év kint lakás után már akcentussal beszélte a magyart, és keresgéli a szavakat...

2010. nov. 4. 08:54
 14/23 anonim ***** válasza:
79%

Elhiszem,hogy itthonról csak rossz élményeid vannak, talán nem szeretted sosem a hazát mert nem volt elég pénz, elég szeretet, elég optimizmus, de magyar vagy.

Nem hallottam még egy vegyes családot sem akik két nyelve tanítanák a gyereküket; ismerek például egy japánban élő magyar lányt, már van két lánya, évente egyszer jönnek haza 2 hétre de a babákat tanítja magyarul.

Ő nem szégyelli mint te, de majd te szégyellni fogod magad,hogy ennyit nem voltál képes megtenni a gyerekedért és a családodért. Attól,hogy te utálsz valamit a gyereknek is muszáj? Nemtudom, ha az én lányom lennél mit tennék, de szépet nem kapnál tőlem az biztos.

2010. nov. 4. 09:26
 15/23 anonim ***** válasza:
87%

Ilyet vagy az talál ki, aki mérhetetlenül buta, vagy akit a hazájában megaláztak, erőszakkal kitoloncoltak.

Mivel Magyarországon ez utóbbi eléggé valószínűtlen, így marad az első verzió.

2010. nov. 4. 09:49
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nagyapám mindig azt mondta, ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy.

Mivel neked tényleg semmiből nem állna az anyanyelveden beszélni a gyerkőchöz, én sem értem, miért nem akarod megtanítani rá. Nem beszélve arról, hogy lehetne a ti titkos nyelvetek a magyar, mert kinn nem értené senki sem.

A te dolgod, de ha az én testvérem lennél, én is azt gondolnám rólad, hogy nem vagy száz. És nem bántásból.

2010. nov. 4. 10:36
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Én is ezt hallgattam egész gyermekkoromban, hogy anni ember vagy, ahány nyelvet beszélsz.

Mélységesen egyetértek a nyelvész válaszolóval (ill. akik hasonló meggondolásból írtak).

A magyar nyelv egyébként olyan cizellált gondolkodást tesz lehetővé, amit talán semmi más nyelv. Úgyhogy haszna mindenképp eredne belőle a gyereknek.

Más kérdés, hogy mit tanul a gyerek a gyökereiről... Az ilyen mentalitás, mint a Tied, számomra nagyon nem szimpatikus.

Nyelvtanár-fordító km

2010. nov. 4. 11:18
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Igen, nagyon nagy baj, hogy nem akarod magyarul megtanítani a gyerekedet! Ez a te anyanyelved, még ha nem is vagy rá büszke. Ki tudja milyen lehetőségektől fosztod őt meg. Nem lesz attól semmi baja, hogy az angol mellett magyarul is beszél majd.

Ne csodálkozz, hogy lenéznek ezért a gondolkodásért, láthatod, hogy itt is nagyon egységesek a válaszok.

2010. nov. 4. 12:44
 19/23 anonim ***** válasza:
2%

generációkon keresztül sehol sem marad meg az "ősi" nyelv. nincs is ezzel gond. akik 100-150 éve, vagy még régebben vándoroltak ki, azoknak a leszármazottaik sem beszélik már a magyart vagy kinek mi volt az eredeti nyelve, holott mindig megtehették volna az anyák, hogy azon a nyelven beszélnek a gyerekeikhez, amin az ő édesanyjuk is szólt hozzájuk. és mégsem. valahol megszakadt. na és?

gondolom azok, akik megpróbáltak lelkiismeret-furdalást ébreszteni a kérdezőben, szintén utálattal, lenézően gondolnak azoknak az amerikaiaknak valamelyik dédanyjára, ükanyjára stb., aki "elfelejtette" továbbadni az eredeti nyelvet. gratulálok!

2010. nov. 4. 17:14
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Én nem fosztanám meg attól a gyerekemet, hogy megismerje az édesanyja "gyökereit". Te pl. angolul fogsz majd édesanyáddal vagy édesapáddal beszélni?

Szerintem baj, ha nem akarod megtanítani, átadni a gyermekednek az anyanyelvedet.

2010. nov. 4. 20:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!