Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 2 éves gyerekkel külföldre...

2 éves gyerekkel külföldre költözés. Van, aki bevállalta vagy vállalná?

Figyelt kérdés

Évek óta gyűjtögetünk saját lakásra, de sajnos jó ideje már nem gyarapszik az összeg, és sokszor feszültek vagyunk a helyzet miatt. Teljesen váratlanul örököltem egy nagyobb összeget, de így is csak 8,5 milliónk van, ami önerő. Debrecenben sajnos ez nagyon kevésnek bizonyult, másfél szobás, lelakott lakásokat találtunk, de lassan fél év alatt annyi akadályba ütköztünk, hogy már teljesen el is ment a kedvünk a lakásvásárlástól. Mielőtt örököltem, beláttuk, hogy itthon hiába keresünk aránylag jól, nem sok esélyünk van a szép megélhetésre, így külföldben gondolkoztunk. A férjem jól beszél németül, itthon is napi szinten használja a munkahelyén, nekem nincs nyelvvizsgám, de 2 éve tanulom, és már azért pl. egy állásinterjúra el tudnék menni. Igaz, nem tökéletes a kiejtésem, de jól megértem, amit mondanak, illetve természetesen, ha elhatározzuk magunkat, intenzívebben foglalkoznék vele. Ausztria, Németország, esetleg Hollandia jött szóba. Örülnénk nagyon, ha a kisfiunk normális oktatásban és egészségügyi ellátásban részesülve nőhetne fel, és persze anyagi biztonságban. Ezek itthon nem igazán adottak akkor sem, ha sikerül, jól eladósítva magunkat, venni egy saját ingatlant. Ugyanakkor nehezen vesszük rá magunkat, mert itt vannak a barátaink, a családunk is összetartóbb az átlagnál, plusz, ahol most bérelünk lakást, imádunk lakni. Néha úgy érzem, több millió forintos megtakarítással az albérlet sem ördögtől való, de gondolnunk kell a jövőnkre is, főleg a gyerekünk jövőjére. Sokan mondják, hogy 2 évesen még neki sem akkora törés egy ilyen nagy változás, jobb most, mint amikor már óvodás vagy esetleg kisiskolás. Bennem azért van emiatt is egy kis félelem, nagyszülőkhöz és más rokonokhoz is erősen ragaszkodik. Vannak barátaink, akik segítőkészek és számíthatunk rájuk az említett országokban, de így sem egyszerű meghozni a döntést. Félreértés ne essék, nem az itteni válaszok alapján akarunk dönteni, szimplán kíváncsi vagyok, ki mit gondol erről a helyzetről. Esetleg hátha valaki meglépte kisgyerekkel a külföldre költözést, és szívesen megosztja a tapasztalatát.

Köszi előre is, ha leírod te ebben az esetben hogyan döntenél.

aug. 20. 12:25
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
79%

A ti helyzetetekben igen, meglépném. A lakáshitel csak röghöz köt.

A megtakarításotok pont jó, hogy ne a semmire menjetek ki.

aug. 20. 12:29
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg egyszerűbb, mint nagyobb gyerekkel, hiszen akkor már neki is tudnia kellene németül, hogy tudjon haladni a többiekkel. Viszont nézzetek utána, hogy van-e egyáltalán bölcsi, ovi, hány éves kortól kezdődik az iskola...stb., fogtok-e tudni mindketten dolgozni, és persze milyen biztosítások, engedélyek kötelezőek a munkavállaláshoz, mikortól milyen ellátásra lennétek jogosultak, ahhoz hány év vagy más kellenek. Érdemesebb egyébként - ha keresett a szakmátok? - nem a semmire kimenni, hanem úgy, hogy már kezdhet legalább egyikőtök egy munkahelyen, hogy ne akár fél év alatt csak eltapsoljátok lakhatásra a tartalékot.
aug. 20. 12:46
 3/12 anonim ***** válasza:

Hollandiában élek, itt a némettel nem sokra mentek, max a német hatar közelében, máshol angol és holland kell.

Milyen vegzettsegetek van?

aug. 20. 12:50
 4/12 anonim ***** válasza:
38%

Figyelj, őszinte leszsk, én nem.

Laktunk évekig külföldön a gyerekeink előtt, pont lakásra gyűjteni és akkor sem szerettünk kint lenni, és gyerekkel pláne nem laknék kint, távol minden rokontól.

Hidd el, nagyon sz*r az, ha nincs kint senkid, és nem csak azért, mert semmi segítséged nem lesz a gyerek mellett, hanem magatok miatt is. Minden programból kimaradtok, a barátok elkopnak, kint meg mehéz pont olyanokat találni, akikkel nem csak kényszerből találkoztok.

Arról nem beszélve, hogy kint nem könnű bevándorlóként normális munkát kapni akkor sem, ha beszéltek németül, hiszen az ott alap, nem plusz dolog. El tudjátok fogadni, hogy majd gyárban, raktárban, ilyen helyeken dolgoztok akár 2-3 műszakban is? Vagy mit terveztek kint?

Megjegyzem, ilyen melókkal kint albérletben lakva, gyerekestől sem fogtok sokkal jobban élni, mint itthon normálisabb munkával.

Szóval itt 10 válaszból 8 biztos azt mondja majd, persze, menjetek, de megnézném, hányan laktak évekig nyugaton a válaszolók közül. Én azért tudom, hogy a többség csak megélhetési kényszerből van kint.

Én inkàbb azon gondolkodnék el, ha mindketten olyan jól kerestek, miért nem tudtok többet félrerakni? Mennyi a bevételetek, kiadásotok?

aug. 20. 13:02
 5/12 anonim ***** válasza:
59%
Amennyivel jobb a fizetes annyival dragabb az elet is.. :). Tapasztalat
aug. 20. 13:09
 6/12 anonim ***** válasza:
67%
Testvéremék kint élnek kisgyerekkel Németországban. Nem veti fel őket a pénz igazából. Úgy, hogy egyikük teljes, másik félállásban dolgozik, a kicsi bölcsibe jár, valójában pont annyira élnek meg mint itthon. Saját lakást kint nyilván nem fognak tudni venni, szóval az örökös albérletre fel lehet készülni lelkileg. Az egészségügyben viszont legalább biztosan jobb állapotok uralkodnak, szóval ha ez is sokat nyom a latba, akkor hajrá. Én csak ezért nem mennék, de mindenki maga érzi.
aug. 20. 13:15
 7/12 anonim ***** válasza:
Ja, és félretenni sem tudnak nagyon már így gyerek mellett. 6-os voltam.
aug. 20. 13:16
 8/12 anonim ***** válasza:
5 os vagyok. Mi voltunk kint es volt egy pillanat amikor leultunk megbeszelni hogy vissza menjunk e vagy itthon maradjunk. Fontos volt a csaladalapitas a sajat haz. Nyilvan itt el is dolt hogy maradunk. Soha nem lesz annyi penzetek hogy sajat hazat vegyetek kint es csomo penzetek elmegy arra hogy bereljetek lakast.. tobben is kijottek ugy hogy gyerekkel es szigoruan vettek azt is hogy minden gyereknek sajat szoba kell.
aug. 20. 16:46
 9/12 anonim ***** válasza:
50%

mi egy kisiskolåsal és 2 nagyobbal költöztünk ki németorszagba 4 éve és jól tetük kisiskolás mára az anyanyelvén kivül +2nyelven beszél folyėkonyan +1 nyelvet most tanulja az iskolába. jobb egésėgügy,jobb fizetés jobb minösėgü ételek,normálisabb oktatás. és nyaralni is tudunk menni.

igaz bėrlakåsban lakunk de nem gond ,tulaj nem szekål.

ės ha akkarsz tudsz házat venni külföldön is .

aug. 20. 17:02
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Mi nagyobb gyerekekkel mentünk külföldre, ugy hogy alapbol volt hitelmentes kertes házunk és eladtuk. A gyerek hamar alkalmazkodik. Ha meg nem zsebredugott kézzel mész ki, akkor igenis kapsz normalis melot is.
aug. 21. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!