Gyerekkel külföldre egyedülállóként?
Egyedül nevelem a fiam, aki az én vezetéknevem viseli, apuka nincs feltüntetve sehol, képzelt apuka sincs beírva. Most mennénk először külföldre. A születési anyakönyvi kivonatán kívül csak az a jegyzőkönyv van, ami a gyerek jogállásának rendezésekor készült a gyámügynél évekkel ezelőtt és ennyi.
Ilyen helyzetben kell bármiféle irat arról hogy én vagyok a kizárólagos gyámja?
A gyermek személy igazolvány készítésénél se kértek semmi határozatot.
De akkor holnap felhívom a helyi gyámügyet.
Ha a születési akviban nincs apuka, akkor szerintem viheted nyugodtan, csak vigyél belőle egy másolatot!
(Ha apuka papíron nem is létezik, akkor nyilván nincs külön döntésben megállapítva sehol a kizárólagos felügyelet, hisz nincs kitől megvonni a felügyeleti jogot...)
Én amúgy pont most töltögetem apuka hozzájáruló nyilatkozatát, de ehhez kell csatolni a születésit is, tehát ez nálatok kiesik, más meg nincs, szóval kizártnak tartom, hogy baj lenne.
Jó utat! :)
Gyámja biztosan nem vagy, hiszen arra akkor van szükség, ha a gyerek szülei nem élnek vagy a szülői felügyeleti joguk szunetel/megszunt.
A születési anyakönyvi kivonatot vidd magaddal az utazáshoz, az elég lesz. De ha az eu-n belül utaztok, rendkívül kicsi az esélyra, hogy éppen valaki kérje a hozzájáruló nyilatkozatot. 12 évig utaztam folyamatosan a gyermekemmel, egyszer fordult elő, hogy kérték eu-n belul
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!