Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Baj, ha közel 3 évesen nem...

Baj, ha közel 3 évesen nem beszél?

Figyelt kérdés
Angliában élünk. Otthon magyarul, de amúgy máshol angolul kommunikálnak a fiammal. Augusztusban lesz 3 éves. Mindent ért, de csak mutogat. Megkevertük, hogy 2 nyelvet hall?
2024. jún. 7. 18:38
 1/9 A kérdező kommentje:
Otthon alatt azt értem, hogy mi csak magyarul beszélünk vele.
2024. jún. 7. 18:39
 2/9 anonim ***** válasza:
83%
Nrm, nem kevertétek meg. De olvasgass a kétnyelvű gyerekek beszédfejlődéséről.
2024. jún. 7. 18:42
 3/9 anonim ***** válasza:
90%
Nem kevertétek meg, a nem egynyelvű gyerekeknél normális a lassabb beszédfejlődés (vagyis hát fejlődnek ők, csak nem hallatszik ki feltétlenül, de az agyuk folyamatosan dolgozza fel az infókat). Én azért a 3 éves kort még ehhez képest is megkésettnek találom, ezt azért írom, mert az én kisfiam 3 évesen már mindkét nyelven beszélt (itthon csak magyart hall, a bölcsiben csak franciát). Hibásan, de teljesen érthetően. Ettől még ne rám hallgass, hanem a szakirodalomra és szakemberekre; igazából fejlődésneurológus tudna szerintem 100%-ban kompetens és megnyugtató választ adni. Ha mindent megért, akkor a szervi ok kizárható, és gondolom, a hangképző szerveit is használja?
2024. jún. 7. 18:55
 4/9 anonim ***** válasza:
92%
Kétnyelvű gyerekek később kezdenek beszélni, de azért valamit már szerintem kéne 3 évesen. Szótagok vagy halandzsa sincs? Vagy csak érhető szavak nincsenek? Azért nem mindegy, hogy próbálkozik-e. Jár közösségbe (ovi, bölcsi, nem tudom mi elérhető ahol éltek)? Jól hall? Lehet érdemes lenne legalább azt kizárni.
2024. jún. 7. 19:04
 5/9 anonim ***** válasza:
81%
Én a múltkor azt olvastam, hogy 2nyelvu gyerek esetében fél - egy évvel lassabb általában a beszedfejlodes. Én is megkésettnek találom ehhez képest, ha semmit nem mond.
2024. jún. 7. 21:49
 6/9 anonim ***** válasza:
56%

Igen be tud kavarni nagyon, nálunk is ez volt.

Német nyelvterületen született élt 3 évig.

Egy évvel volt lemaradva,az ovis kiscsoportot,már itt kezdte Magyarországon és behozta a lemaradást.

Ha lejárja az ovit indulunk vissza,ez a terv.

Logopédussal is meg nyelvèsszel is beszéltem erről,hogy igen tud lemaradást okozni.

De azért nyilván ki kell vizsgáltatni

2024. jún. 7. 22:02
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem nem a 2nyelvűség lesz a "gond" de ha minden más rendben, nem hiszem, hogy aggodalomra adnak okot, hogy nem beszél. Van olyan ismerősöm, aki 4 évesen szólalt meg először. Azóta se egy nagy beszédes, de egy teljesen értelmes, tisztességes felnőtt. Lehet, hogy csak idő kell neki még, inkább megfigyelő, felfedező alkatú gyerkőc.
2024. jún. 8. 01:12
 8/9 A kérdező kommentje:
Pl. Mondja a babánál, hogy "ba". A szavak első felét mondja, de alig pár szót használ. Ha szeretne valamit, akkor mutogat. Másnak a családban 3 évesen már beszélt a gyereke, ezért kezdtem picit aggódni. Akkor lehet a 2 nyelv miatt késik a beszédfejlődés. Meddig tekinthetem normálisnak, hogy csak ennyit mond?
2024. jún. 11. 12:48
 9/9 anonim ***** válasza:

Írj privàtba ha gondolod

Én vagyok a 6os

2024. jún. 11. 13:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!