Baj, ha közel 3 évesen nem beszél?
Figyelt kérdés
Angliában élünk. Otthon magyarul, de amúgy máshol angolul kommunikálnak a fiammal. Augusztusban lesz 3 éves. Mindent ért, de csak mutogat. Megkevertük, hogy 2 nyelvet hall?2024. jún. 7. 18:38
1/9 A kérdező kommentje:
Otthon alatt azt értem, hogy mi csak magyarul beszélünk vele.
2024. jún. 7. 18:39
2/9 anonim válasza:
Nrm, nem kevertétek meg. De olvasgass a kétnyelvű gyerekek beszédfejlődéséről.
3/9 anonim válasza:
Nem kevertétek meg, a nem egynyelvű gyerekeknél normális a lassabb beszédfejlődés (vagyis hát fejlődnek ők, csak nem hallatszik ki feltétlenül, de az agyuk folyamatosan dolgozza fel az infókat). Én azért a 3 éves kort még ehhez képest is megkésettnek találom, ezt azért írom, mert az én kisfiam 3 évesen már mindkét nyelven beszélt (itthon csak magyart hall, a bölcsiben csak franciát). Hibásan, de teljesen érthetően. Ettől még ne rám hallgass, hanem a szakirodalomra és szakemberekre; igazából fejlődésneurológus tudna szerintem 100%-ban kompetens és megnyugtató választ adni. Ha mindent megért, akkor a szervi ok kizárható, és gondolom, a hangképző szerveit is használja?
4/9 anonim válasza:
Kétnyelvű gyerekek később kezdenek beszélni, de azért valamit már szerintem kéne 3 évesen. Szótagok vagy halandzsa sincs? Vagy csak érhető szavak nincsenek? Azért nem mindegy, hogy próbálkozik-e. Jár közösségbe (ovi, bölcsi, nem tudom mi elérhető ahol éltek)? Jól hall? Lehet érdemes lenne legalább azt kizárni.
5/9 anonim válasza:
Én a múltkor azt olvastam, hogy 2nyelvu gyerek esetében fél - egy évvel lassabb általában a beszedfejlodes. Én is megkésettnek találom ehhez képest, ha semmit nem mond.
6/9 anonim válasza:
Igen be tud kavarni nagyon, nálunk is ez volt.
Német nyelvterületen született élt 3 évig.
Egy évvel volt lemaradva,az ovis kiscsoportot,már itt kezdte Magyarországon és behozta a lemaradást.
Ha lejárja az ovit indulunk vissza,ez a terv.
Logopédussal is meg nyelvèsszel is beszéltem erről,hogy igen tud lemaradást okozni.
De azért nyilván ki kell vizsgáltatni
7/9 anonim válasza:
Szerintem nem a 2nyelvűség lesz a "gond" de ha minden más rendben, nem hiszem, hogy aggodalomra adnak okot, hogy nem beszél. Van olyan ismerősöm, aki 4 évesen szólalt meg először. Azóta se egy nagy beszédes, de egy teljesen értelmes, tisztességes felnőtt. Lehet, hogy csak idő kell neki még, inkább megfigyelő, felfedező alkatú gyerkőc.
8/9 A kérdező kommentje:
Pl. Mondja a babánál, hogy "ba". A szavak első felét mondja, de alig pár szót használ. Ha szeretne valamit, akkor mutogat. Másnak a családban 3 évesen már beszélt a gyereke, ezért kezdtem picit aggódni. Akkor lehet a 2 nyelv miatt késik a beszédfejlődés. Meddig tekinthetem normálisnak, hogy csak ennyit mond?
2024. jún. 11. 12:48
9/9 anonim válasza:
Írj privàtba ha gondolod
Én vagyok a 6os
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!