Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha az anya kórházba kerül,...

Ha az anya kórházba kerül, akkor mi lenne a hivatalos útja annak, hogy az apa hivatalosan otthon maradhasson a gyerekkel?

Figyelt kérdés

Lesz egy műtétem, kB 3 napot kell kórházban töltenem. Az összes ilyen cikk csak a szoptatással foglalkozik, pedig szerintem az a legkevesebb ebben a helyzetben...

Megoldjuk a helyzetet, de nyilván nem "tisztán".

Táppénzre hivatalosan nem mehetne se saját jogon se a gyerekkel, mert se ő se a gyerek nem beteg. Sima szabadságot hivatalosan 15 nappal korábban kellene kérnie, de én csak 4-5 nappal előre tudom meg a műtét időpontját. Gyereke gondozás céljából igenybe vett fizetés nélküli szabadságot 30 nappal előre kell bejelenteni, ha még a gyedet is át akarnám mellé adni, az egy őrült bürökratikus tortúra lenne és 4-5 nap alatt nem is kivetelezhető.

Van ilyen hozzátartozó ápolására fizetés nélküli szabadság, de azt is ha jól emlékszem előre be kell jelenteni és nem elég hogy semmit sem kapna még a tb-t is fizetnie kellene es a biztosítási jogviszonya is megszakadna. Arról az esetről nem is beszélve ha egyedülálló anyáról van szó.

Erre tényleg nem létezik hivatalos megoldás?

máj. 17. 11:57
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

9, nem hát. 2012 óta eleve hét nappal rendelkezik a munkavállaló, nem három, hanem két részlet, 15 nappal korábban kell kérni szabit, fiznélküli szabit.

Nincs előírás semmiféle haladéktalan bejelentésre szabadsággal kapcsolatban, ellenben ismeri az Mt az elháríthatalan családi ok kifejezést, aminek időtartama alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól (és szó nincs aránytalan sérelemről, erre az időszakra díjazás nem jár, és díjazás hiányában szünetel a biztosítás. Amit a hármas írt, valótlan. (a 134§ ráadásul nyilvántartások vezetéséről szól az Mt-ben, legalább megnézhette volna, mielőtt bemásolta az első találatot...)

máj. 18. 15:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!