Tényleg nehezebb ma gyereket vállalni mint a szocializmusban? Vagy csak nem akarják kiszorítani rá a pénzt az emberek pedig lenne?
Az már régen rossz, ha a gyerekre ki kell szorítani a pénzt. Egy gyerek nem egy jobbféle sajt, amit próbálok 1 hónapban 1-2x kigazdálkodni, hogy megengedhessem magamnak.
Az ilyen se gyereket ne vállaljon, se kisállatot.
Régen mindenkinek elérhető volt egy autó, mégha sokat kellett is várni rá.
Mindenkinek volt háza, munkája
A munkából szerzett pénze ért is valamit, nem úgy mint ma.
Anno a gyerekek után járó pénzek (pl családi) is többet ért mint ma.
Emellett sokan együtt éltek szülőkkel, nagyszülőkkel, ha nem is közvetlen, de legalább egy településen. Volt segítség. Most a családok egyik fele itt, a másik ott.
Sokkal nehezebb most, én úgygondolom.
Hiába szidja mindenki az átkos rendszert meg a kommunizmust meg a satöbbit. Megjegyzem én sem támogatom/támogattam. De mégis élhetőbb volt, mint ami ma van.
ja és pl egy nyaralás... Régen mindenki nyaralt. Mégha csak a balatonon is, de eljutott évi 1 hétre.
Mi keresünk közel 1milliót, 2 gyerekünk van, és 3 éve a balatont sem láttuk, nemhogy nyaraljunk is.
6#
Az alapokat nehezebb megteremteni hozzá, ezért igen. Mert lehet itt mondani, hogy játszóház meg D. D. Step cipő meg Pepcos műanyagjáték, de míg ezekre max. havi 15 ezerből kijönnek, ha akarod, egy 40 milliós 1+2 szobás 60 nm-es családi ház törlesztője meg 100 ezer.
Szóval érted. A többségnek oda eljutni nehéz, hogy a játszóházon kelljen gondolkodnia, mert saját házat nem tud megteremteni ilyen árak mellett önerőből.
Nyilván r3gen sem volt ingyen, de míg anno tök alap volt, hogy a fiatalok otthon, a szülői házban kezdték az életüket, itt spórolhat akár évekig, addig ma már ezt a szülők sem engedik, hát olvass már bele a családi kapcsolatok kategóriába, a többség azon is kiakad, ha minden hétvégén ott lenne a gyereke párja, merthogy ő nem fog idegent kerülgetni a házában.
Szóval na, ma pont a legalapabbat, a lakhatást nehéz megoldani gyerekekel.
"Mi keresünk közel 1milliót, 2 gyerekünk van, és 3 éve a balatont sem láttuk, nemhogy nyaraljunk is"
Mondjuk ezt nem értem, bevallom, nekünk havi 600 ezer a bevételünk két gyerekkel, és simán belefér nyaralás, ha nem akarnánk a házukat befejezni, egy tengerpartit is ki tudnánk szorítani.
Ma már az óvodában, iskolákban is olyan "osztálypénzt" szedtek, ami régen nonszensz lett volna. Itt nálunk Pesten ez van.
Utálom is nagyon, többször fel is szólaltam ellene, mert van olyan osztálytárs/ csoporttárs nem is egy, akinek a szüleiről tudom, hogy nagyon megfeszülve tudják kifizetni, erre jön a lesajnáló nézés, hogy "csórók" vagyunk mi is biztos. Nem csak nem fogok 7000 ezer Ft-ért egyenpulcsit venni a Zarából egy fotozásra, mert a tanárnéni azt nézte ki magának stb. Álljon meg a menet. Meg miért kell erdei iskolára hotel szobát fizetnem?- most komolyan. 250 ezer Ft-ot fizettem a két gyerek ovis és sulis pénzeire tavaly, ebben nem volt benne a táska, tankönyv, ebédpénz.
Anyukámat is kérdeztem, hogy régen volt-e ilyen. Mondta, hogy ez nem volt jellemző, sőt.
Mi ketten keresünk a férjemmel, de egy egyedülálló anya hogy fizeti ki ezt a sok baromságot? Meg a virágcsokor évvégén meg kézműves méregdrága desszert az óvonéninek.
Akkor a ruházkodásukról nem is beszélek, mert az is nagy tétel. Közben fizetjük a lakáshitelt, mert mi nem örököltünk senkitől egy vasat se. És nem a luxus igényekre költünk, kb kajára, néha elmegyünk valahova,.de ennyi. Drágaság van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!