Piroska név tényleg öreg nénis?
Az intézmenyben ahol dolgoztam volt ovi és bölcsi is.
Az oviban volt egy Piroska nevű kislány. Állandóan cseszegették a gyerekek, hogy "Vigyázz, megesz a farkas!" "Jön a farkas!" "Vigyázz Piroska, mert elvisz a farkas!"
Én kisgyermeknevelőként dolgoztam, de kb havonta kétszer az óvónénikkel együtt igyekeztünk beszélni a csúfolodó gyerekekkel. Sokszor láttam sírni szegény kislányt. Néha már inkább behívtam a bölcsibe, hogy "segítsen" nekem a kicsik körül.
Ez most nyilván egy sarkallatos példa volt. Csak gondoltam elmesélem. Minden nevet lehet csúfolni, de az ilyen típusú nevek még egyszerűbb céltáblák.
Egy Piroskát ismerek, ő sem néni, hanem még gimiből ismerek, 30 körüli. Rá emlékeztet ez a név, nekem nem kifejezetten öreges.
Pl. a már említett Róza sokkal öregesebb nekem, aztán mégis népszerű.
Számomra ezzel a névvel az a fő probléma,hogy egy konkrét,élénk színt jelent,egy olyan színt,amit sokan nem kedvelnek. Nekem szabályosan fejfájásom van a piros színtől,ruhában nem hordanám,lakberendezésben is kizárt. Ha így hivnának,komolyan fejjel mennék a falnak és első dolgom lenne megváltoztatni.
Szóval ennél a névnél szerintem külömösen nagy az esély,hogy nem tud vele azonosulni a viselője. A Hajnalka,Rózsa pl azért jobbak,mert ezek a szavak mindenkiben pozitív asszociációt keltenek és minden korban,minden kultúrában a szépséget megtestesítő szavak voltak. A Piroska meg semmilyen pozitív asszociációt nem hordoz. Még megjegyzem,hogy tini koromban ismertem egy Piroskát,aki tele volt jó sok piros pattanással...komolyan sajnáltam szegényt,hogy még a neve is ez.
Ha már a színeknél tartunk, a pirosnak van a legerősebb óvó-védő ereje a magyar néphit szerint. Ezért kötnek még mindig piros fonalat a babák csuklójára vagy hordanak piros ruhadarabot betegség esetén a hagyományőrző közösségekben.
De ettől és az összes kommenttől függetlenül: csak magadra és a megérzéseidre hallgass, ha nevet szeretnél választani a kislányodnak! Nem véletlen tetszik neked a Piroska név. Lehet ő is ezt szeretné, mégha most ez nagyon ezoterikusan is hangzik...
Korábban én is csak ritka, különleges nevekben gondolkodtam, ha a névválasztás szóba került, voltak kedvencek, meg még nagyobb kedvencek. Erre most, várandósan, egy teljesen átlagos (mások szerint unalmas és öreges) név mellett maradtunk a párommal, mert volt egy kellemes érzésem, amikor a Szilvia nevet terhesen meghallottam...mintha "ez lenne a babám neve", holott korábban sosem fogott meg. Szóval, csak magadra és a babádra hallgass! :)
Szerintem nem öreges és nem is csúnya név.
Az öreges nevek inkább Erzsébet, Mária, Magdolna, Terézia, Borbála, Emőke stb. Na ezeket nem adnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!