Tényleg mindenkinek a saját gyereke a legszebb, legjobb, legtökéletesebb?
Úgy értve, hogy amikor ott vannak mellette más gyerekek, akik potenciálisan valamiben jobbak, szebbek, cukibbak, akármi, akkor is úgy látja, hogy márpedig az enyém a legjobb mindenben?
Két kicsi lányom van, a nagy ovis, de a csoportjában láttam a kislányokat, és tudom, hogy gonosz dolog, de akkor is úgy látom, hogy márpedig az enyém a leggyönyörűbb mindközül. Látom, hogy van, aki magasabb, hosszabb a haja, mittudomén, de a korosztályában ettől függetlenül úgy látom, hogy bizony ő a legszebb a csoportban. A kicsinél ugyanez, játszótéren látok más ~1,5 éves gyereket, és azt látom, hogy az enyémnek nagyobb a szeme, kerekebb az arca, arányosabb a teste, akármi, szóval nem azért, merthogy jajj, mennyire gyönyörű, de tényleg azt látom, hogy ő a legszebb 1,5 éves kislány a környéken. És felmerült bennem, hogy vajon más szülő ugyanezt tapasztalja a saját gyerekeivel? Hogy látja a különbségeket, de ennek ellenére is ránéz a sajátjára, és azt látja, hogy márpedig hiába ugrik nagyobbat a másik, rakja a kirakóst ügyesebben a másik, göndörebb a haja, nagyobb vagy kékebb a szeme, bármi, attól még az övé a létező legyügyesebb, legszebb, leg... az összes hasonló korú közül?
Most nem azért, látok más cuki és szép és ügyes és aranyos hasonló korú gyerekeket a környéken, de mindig az van bennem, hogy "de az enyém bezzeg..". Másnak is pontosan ugyanez az élmény lehet, amikor az én gyerekeimre néz? :D
Nyilván ilyet élőben nem kérdez senki, szóval anonim érdekel, hogy tényleg ennyire "vakok" vagyunk szülőként?
Persze, a gyerekeim a legszebbek nekem, viszont tudom, hogy vannak tőlük szebbek, jobbak ügyesebbek
Nincs ezzel semmi baj. Ha az enyémnek három szeme lenne, akkor is ő lenne a számomra a legszebb.
Ugyanúgy ahogy a szomszéd Jucinak a sajátja a legszebb.
Tehát akik szerint rendben van az hogy a saját gyerekük a legszebbek, azok levannak pontozva. De miért is? Egy anyának miért nem lehet a kislánya vagy a kisfia számára a legszebb?
Van szemem, én is megszoktam más gyerekeket, babákat nézni és szépek, van szebb, kevésbé szebb, nekem a sajátom a legszebb. Az hogy más még nem látja annak pont nem érdekel. Alapvetően is a szépség szubjektív.
Azt hogy mondjuk mik az erősségeik, gyengeségeik azt nyilván jobb esetben látja az ember. Mit tudom én a lányom mondjuk gyönyörűen rajzol, de a kommunikációja gyenge. A Marika lánya meg pont a kommunikációban jó.
A szépség és az hogy miben jó, miben nem teljesen két külön kérdés.
De nem látom abban a problémát hogy egy anya a sajátját látja a legszebbnek. Ezt nyilván nem kell a gyereknek minden nap elmondani, mert a ló túloldalára esik, de mint érzés normális.
Ovis volt a kislányom, mikor az óvónéni mesélte, hogy ey kislány azt kéri a Mikulástól, hogy olyan szép legyen, mint a lányom. Na, ez a lány most topmodell, a lányom meg szocológus :D
Szerintem attól, hogy egy szülő azt mondja, neki az ő gyereke a legszebb, nyilván tisztában van vele, hogy a valóság nem feltétlenül ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!