A szülők mért akarják a gyereküket rá nevelni a saját szemléletükre és arra ,hogy mik legyenek felnőttként?
Nem tartom jónak amikor megakarják szabni, hogy mi legyen majd a gyerek, de a szemlélet problémát nem értem. Nyilván látja, hallja a szüleit, nyilván befolyásolják ezek a dolgok, de kik adjanak tovább szemléletet ha nem a szülők? Vagy elzárod mindentől a gyereket és csak az időjárásról és a virágokról beszélsz nekik vagy akarva, akaratlanul de átadsz neki dolgokat.
Ez mindenre igaz. Hogy kezeled a konfliktusokat, a stresszt, hogy mennyire tudsz örülni apróságoknak.
Amúgy a szülő dolga a tanítás, magára az illemre, hogy hogyan állj másokhoz, mi a jó, mi a rossz
Nyilvan a szulo azt az ertekrendet adja tovabb, amit o is ismer es jonak tart.
A gyereket terelgetni lehet, de raeroltetni egy adott eletutat nyilvan nem helyes es optimalis esetben, ha a gyerek megtanul nemet mondani, nem is lehet.
,,Nyilván látja, hallja a szüleit, nyilván befolyásolják ezek a dolgok, de kik adjanak tovább szemléletet ha nem a szülők?"
Én szerintem mindenki adjon a gyereknek gondolatokat,véleményeket.
Szóval a környezet adjon neki szemléletet ne ,csak a szülő.
Én szerintem a gyereknek kell eldöntenie ,hogy milyen szemlélet szerint élje le az életett nem pedig a szülő.
Ha én most gyerek lennék akkor ezt kívánnám ,hogy mind a szülő ,mind a környezet adjon gondolatokat illetve mesélje,mutasa be a saját szemléletétt ,ami közül én választhatok.
,,Ha én most gyerek lennék akkor ezt kívánnám ,hogy mind a szülő ,mind a környezet adjon gondolatokat illetve mesélje,mutasa be a saját szemléletétt ,ami közül én választhatok."
Jól van az én életem többnyire így is alakult ,de volt a szülői részről egy túlzott,szélsőséges elfogúltság,ráerőltettés a saját szemléletük irányába.
Amiben én is sokáig benne voltam ,de utána szerencsére felvilágosúltam.
"Én szerintem mindenki adjon a gyereknek gondolatokat,véleményeket."
Ebben teljesen igazad van, viszont a gyerek nagymértékben a szülő tükre. Mindenki azt ismeri amit lát. Nyilván érik majd más hatások(barátok, celebek stb). A szülő ha megfeszülne se tudná elérni, hogy a gyerek ne másoljon a viselkedéséből.
Minden amiből vagy kiskortól jön. Mit javasolsz egy szülő ne válaszoljon a gyerek kérdéseire? Vagy menjen bele bonyolult magyarázatokba amiket kisgyerekként nem ért meg? Nyilván te kamaszokra gondolsz(remélem), de ameddig kamasz lesz a gyerek egy csomó mindent tanul a szülőtől. Ezt nem lehet elkerülni
,,Nyilván te kamaszokra gondolsz(remélem)"
Én nem pont kamaszokra gondolok ,hanem úgy eleve az egész felnőtté válásig.
Nálam a szemléletre,célra való rá nevelés már gyerekkorban megkezdődött.
Nagyon ügyesen irányítgatták az én világszemléleti fejlődésemet sajnos.
De utána mikor felfedeztem ill belemélyültem a könyvek olvasgatásába ill lettek saját élményeim,elkezdtem emberekkel beszélgettni akkor az ő befolyásuk megtört rajtam ,mert
1;rájöttem arra ,hogy az életnek több aspektusa van
2;Rájöttem ,hogy több világszemlélet van stb
De tudok több velem egykorú ismerősömről akik nem voltak ilyen szerencsések és azt a világszemléletett vitték tovább az életükben ,amit tőlük megkaptak.
Az alapgondolatod az, hogy a szülő világszemlélete káros, rossz, nem továbbadandó.
Na ebben fog veled nem egyetérteni a világon az összes szülő.
A jó szülő nem akar rosszat a gyerekének, ezért az általa jónak véltre tanítja és nem dobja ki védtelenül a nagyvilágba, hogy majd onnan szedje össze magának az alapokat.
"De tudok több velem egykorú ismerősömről akik nem voltak ilyen szerencsések és azt a világszemléletett vitték tovább az életükben ,amit tőlük megkaptak"
Nyilván úgy érzes, hogy az a szemlélet jó amit te látsz, mások szerint meg lehet, hogy nem az.
Engedd el azt a nézetet, hogy csak neked van igazad
,,Az alapgondolatod az, hogy a szülő világszemlélete káros, rossz, nem továbbadandó."
Igen.Az én esetemben ill több társam esetében én tényleg így gondolom.
,,A jó szülő nem akar rosszat a gyerekének, ezért az általa jónak véltre tanítja és nem dobja ki védtelenül a nagyvilágba, hogy majd onnan szedje össze magának az alapokat."
,,A jó szülő nem akar rosszat a gyerekének, ezért az általa jónak véltre tanítja"
Ezzel addig nincs is baj ,addig ha azzal a világszemlélettel nem szolgáltatja ki a hatalmaknak,különböző befolyásos embereknek a saját gyerekét.
,,és nem dobja ki védtelenül a nagyvilágba, hogy majd onnan szedje össze magának az alapokat."
Kíváncsi lennék arra ,hogy neked mit jelent az ,hogy alap.
Mert nálam az erkölcsi szabályokat jelenti.
Pl:Ne árts,Ne lopj stb.
Egy egészséges világszemlélet a valós,jó szándékú,a nem ártás elvein,szabályain alapszik.
Ez az alap.
Ezek a szabályok átadását tényleg nem kellene másra bízni.
Ha ezeket tudja akkor én szerintem teret lehet engedni annak ,hogy mások gondolatát,véleményét meghallgassa,átvegy stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!